Boerenleven

Achtergrond 13 reacties

2000: advertentie veroorzaakte opschudding

Van vlees eten zou je intelligenter worden, aldus een spraakmakende advertentie van het Voorlichtingsbureau Vlees in 2000.

Het Voorlichtingsbureau Vlees hield er 20 jaar geleden behoorlijk spraakmakende advertentiestrategieën op na. Zo spraakmakend, dat het bureau meer dan eens werd teruggefloten door de reclamecodecommissie (RCC) wegens misleiding.

‘Domkop’

Op 29 juli 2000, vandaag 20 jaar geleden, verscheen in de Telegraaf een paginagrote advertentie met de foto van een tienermeisje. Erboven stond in dikke letters ‘Domkop.’ Het meisje zou slimmer worden als ze maar rood vlees zou eten, zo was de strekking.

Dat schoot de Alternatieve Konsumentenbond (AKB) in het verkeerde keelgat. Zij diende een klacht in bij de RCC en kreeg gelijk: het Voorlichtingsbureau kon niet hard maken dat er een verband bestond tussen het eten van vlees en intelligentie.

Haastje-repje-advertentie

Het was dan ook een haastje-repje advertentie geweest op basis van een artikel in diezelfde krant. Meisjes zouden slimmer zouden worden door het eten van rood vlees. De informatie was afkomstig uit een oude literatuurstudie die overigens helemaal niet ging over vlees, maar over ijzertekorten bij jonge meisjes. Vermoedelijk had de journalist het verhaal zelf aangevuld met rood vlees, omdat hierin een vorm van ijzer voorkomt die goed opneembaar is door het lichaam maar wetenschappelijke onderbouwing ontbrak.

Niet eerste misleidende advertentie

Twee weken eerder was ook al een advertentie als misleidend beoordeeld. Het bureau adverteerde in het blad Wij Jonge Ouders met de foto van een baby waar in grote letters boven stond: Ha, slappeling. Dit was eveneens misleidend omdat kinderen in de babyleeftijd nog helemaal geen vlees eten, laat staan dat ze daardoor een ijzertekort op zouden lopen.

Voorlichtingsbureau Vlees in 2005 opgeheven

Het bureau werd in 2005 opgeheven, de verklaring was dat de vleessector geen ondersteuning meer nodig had. Taken werden deels ondergebracht bij het productschap Vlees dat inmiddels ook niet meer bestaat.

Laatste reacties

 • farmer135

  Toch is een mens van nature geen herbivoor.

 • xw

  En er zijn hier nogal wat vegetariërs die echt niet dom zijn.
  1 ervan kennen we inmiddels allemaal.

 • veldzicht

  En ik ken nog al wat vegetariërs die heel erg dom zijn,logisch natuurlijk,altijd ijzer gebrek en vitamine B12 tekorten hoe kan je dan nog goed functioneren.

 • veldzicht

  @En wie is die vegetariërs dan die niet echt dom is?

 • Alco

  Hoe je het ook wendt of keert.
  Een mens heeft voedsel (eiwitten) nodig.
  Via vlees is het veel beter voor het milieu, want het bijproduct "MEST" is onontbeerlijk voor alle groei.

 • gvdf

  Tja @Veldzicht, ik ben vegan en cum laude afgestudeerd. Eigenlijk ken ik veel domme vleeseters die krap hun veterstrik diploma konden halen en heel triest in slecht betaalde banen terecht zijn gekomen.

 • gvdf

  Ach Alco, je kunt heel goed mest produceren zonder dieren te slachten. Immers poepen kunnen ze gewoon hun leven lang. Dus als het daarom gaat dan is vlees eten helemaal onnodig. Eiwitten kun je uit heel veel voedsel halen, daar heb je geen vlees voor nodig.

 • kleine boer

  gvdf je zit hier op de site alleen maar omdat je er voor betaald word de zaak op te jutten je bent zelf niet geïnteresseerd in de rest van de site of blad

 • WGeverink

  Je reactie is een beetje dom voor iemand die "cum laude" is afgestudeerd gvdf. Van voorjaar werden op de western prairies tig duizenden hectares aan gewassen geoogst die een hele winter onder de sneeuw gelegen hebben. Dat er oa muizenvraat in zit is voor veevoer niet erg maar als je alleen op humane consumptie rekend had had het een failiesement kunnen betekenen voor veel bedrijven. Ook de productie van vegetarisch of veganistisch voedsel is veel risico zonder de veehouderij. En niet te vergeten het opruimen van de reststromen uit de humane voedsel keten. Er gaat heel veel mis bij de productie van voedsel.

 • Alco

  @Gvdf.
  Jij wil dus alleen dieren houden voor de mest.
  Nee. Het is zo dat juist dat de verkoop van voedingsproduct de mest productie mogelijk maakt.
  Ik begin toch ook te denken dat vegan slecht is voor de hersenpan.

 • Gradje 1966

  XW noem die naam eens dan kunnen we er mee in discussie gaan en dan is dat voor iedereen duidelijk op deze site

 • Nathanael

  ik ben geen vegetarier of veganist, maar ik ben er wel van overtuigd dat we niet persee vlees nodig hebben om alle mineralen op te nemen die we nodig hebben. Ik denk dat men perfect een persoonlijk dieet kan uitstippelen zonder vleesconsumptie waarmee je gezonder eet dan het gemiddelde eetpatroon van de moderne Nederlander/Belg... Wij eten gewoonweg veel te veel vlees en dan vaak nog eens fout klaargemaakt (hoewel wel lekker). Het eten van rood vlees gaat je dus niet dommer of slimmer maken...

 • Alco

  @Nathanael. Een mens heeft domweg gezegd eiwitten nodig om te kunnen leven.
  Iedereen plantaardig?
  Dan moeten er nog veel bossen gekapt worden.
  Of de mens moet leren gras te vreten of afval producten.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.