Boerenleven

Achtergrond 10 reacties

1976: Droogte veranderde akkers in stuifzand

In 1976 beschouwde men de droogte als iets zeldzaams. Inmiddels beleven we het derde droge jaar op rij.

Wat de gewassen op de foto hieronder precies voor moeten stellen, is moeilijk te zien. De foto is uit 1976 en dat verklaart wellicht waarom de sprieten niet goed thuis te brengen zijn. Het was namelijk hét jaar 1976. Het rampjaar. Het droogtejaar dat een catastrofe inluidde die zijn weerga niet kende.

De boer op de foto is geen kalk aan het strooien of iets dergelijks, hij laat zien dat de percelen zijn veranderd in een soort stuifzandgebieden. Wie een beregeningsinstallatie had, gebruikte die dag en nacht, zonder onderbreking.

Lees verder onder de foto

1976 was een rampjaar. Het witte spul is geen kalk en evenmin is deze foto gemaakt in de duinen. Het betreft een akker die door langdurige droogte is veranderd in een soort stuifzandgebied. - Foto: Misset
1976 was een rampjaar. Het witte spul is geen kalk en evenmin is deze foto gemaakt in de duinen. Het betreft een akker die door langdurige droogte is veranderd in een soort stuifzandgebied. - Foto: Misset

Neerslagtekort van 360 millimeter

‘Het is de droogste zomer in 240 jaar’, schreef weerman Jan Pelleboer destijds in Boerderij. Want in augustus 1976 bedroeg het gemiddelde neerslagtekort maar liefst 360 millimeter, met uitschieters van 445 millimeter in akkerbouwprovincie Zeeland.

Daar kwam bij dat het flink heet was. Op 2 juni werd het in Maastricht maar liefst 36,8 graden. Ongekend, riep men en veegde zich het zweet van het voorhoofd.

Overzaaien had geen zin

En regen? Ho maar. Het grasland verschroeide, graan werd noodrijp, de mais kwam te vroeg in pluim, en bij de aardappelen draaide grootschalige doorwas het laatste beetje hoop op opbrengst de nek om. Percelen opnieuw inzaaien? Dat had geen enkele zin zolang De Bilt geen regen voorspelde.

Toen in september eindelijk regen van enige betekenis viel, meende men dat een dergelijke droogte iets unieks was geweest, iets waarvan het niet heel waarschijnlijk was dat het veel vaker zou voorkomen.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 42 van dinsdag 14 juli en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

Laatste reacties

 • veldzicht

  Hier in het westen is er niets aan de hand.De 1e snee was prima ,de 2e was matig en de 3e was ook weer goed en nu is er genoeg neerslag gevallen de 4e snee wordt ook wel goed.En als ik zo om mij heen kijk staan de akkerbouw gewassen er ook goed bij hoewel die vrij veel hebben beregent in het voorjaar maar nu groeit het als kool.

 • EL

  Niemand had het in 1976 over klimaatverandering, het was gewoon droog!

 • veldzicht

  En 1975 was ook al vrij droog.

 • 260139

  ik weet nog dat het jaar 1959 ook erg droog was en er bijna geen gras groeide.
  Vroomshoop

 • Alco

  We voerden de dieren stro met krachtvoer.
  Gelukkig hadden we toen geen krachtvoermaatregelen van Schouten.

 • Piet p

  Toen was de overheid nog een bondgenoot.
  Mooie tijden waren dat.

 • trekker123

  De winter van '59 was erg streng, het voorjaar van '60 extreem vroeg en het najaar van '60 erg nat. En toen hadden we nog niet eens een nieuw klimaat! De zomer van 2020 zou erg warm en droog worden werd er al in het voorjaar voorspelt. We hebben nog 6 weken te gaan, we zullen zien wat augustus nog brengt! De Deltawerken waren toen in volle gang gezet om de zeespiegelstijging het hoofd te bieden.

 • veldzicht

  Dat wil ik nog wel geloven dat de aarde op warmt,alleen heeft de veehouderij er niks mee te maken.Koeienboeren en scheten zijn de oorzaak...aan m,n hoela maak dat de kat maar wijs.

 • WGeverink

  Michael Shellenberger heeft toegegeven dat de climate doomsday scenario's zwaar overdreven of geheel uit de duim gezogen zijn. Klimaat veranderd altijd. Is het een dag koud dan is het het weer, is het een dag warm is het het klimaat.

 • eja

  waar zijn die zichzelf respecterende werklieden die ook voor 2020 een extreem droog spellen.?
  ook de waterschappen proberen er weer een verdien model van te maken.
  Schandalig allemaal.
  De aardappel prijs kon nog wel eens extreem worden vanwege de nattigheid

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.