Beregening wegens droogte (achiefbeeld van eerder dit voorjaar). Warm en droog weer is voor veel burgers vooral 'leuk'; ze kunnen dan lekker naar het terras. Velen hebben echter geen enkel benul van het feit dat langdurige droogte een ramp kan zijn voor veel voedselproducenten. - Foto: Henk Riswick BoerenlevenOpinie

‘Nee hè, alweer warm en droog terrasjesweer!’

Het weer wordt uitgedrukt in plezier voor burgers. Maar er zijn ook anderen. Boeren bijvoorbeeld. Die worden hard geraakt door de droogte. Tijd voor weercijfers voor specifieke beroepen, zoals boeren?

“Mooi weer he?”

“Ja, lekker, jammer dat een terrasje pikken nu zo ingewikkeld is geworden.”

Zomaar wat gespreksflarden vanaf het pleintje in mijn dorp. Inderdaad, het zonnetje schijnt, het is niet loeiheet en er staat een prettig briesje. Ideaal weer om een terrasje te pikken, als je ervan houdt tenminste.

Ik ken niet veel boeren die ervan houden. Een beetje koekeloeren achter een kop koffie van pakweg € 2,50; voor dat geld staat er thuis een heel pak koffie in de kast waarmee ze pakweg 35 koppen koffie kunnen zetten.

Als boer sta je niet te juichen als het al weken zonnig en droog is. Dan wil je regen

En dat mooie weer, het is maar hoe je het bekijkt. Als boer sta je niet te juichen als het al weken zonnig en droog is. Dan wil je regen. Niet een uurtje, maar een hele dag. Maar als dat zich aandient, spreken de weermannen en -vrouwen van een regenachtige dag, geen terrasjesweer. Alleen weerman Gerrit Hiemstra noemt nog weleens het effect voor boeren, maar hij is dan ook boerenzoon.

Droogte rampzalig voor veel boeren

De droogte die weken geleden al inzette, is voor veel boeren rampzalig. Voorraden ruwvoer raken op en normaal gesproken vul je een voorraad weer aan. Maar nu staat dat aanvullen in een heel ander daglicht.

Eigenlijk zou je de nieuwe voorraad graskuil meteen willen aanspreken omdat de oude op is. Maar dan heb je wederom geen voorraad en verplaats je het probleem naar de winter. Het geeft een hoop kopzorgen als je krap zit onder het plastic.

Het doet pijn om al die jonge maisplanten, bieten en aardappelen te zien verpieteren

En dan al die jonge maisplanten, bieten en aardappelen. Om die voor je ogen te zien verpieteren, dat doet pijn. Daar ben je geen boer voor, je wilt het zien groeien, zien gedijen.

Beregenen is niet altijd een optie. In sommige streken mag het niet, om nog ergere droogte te voorkomen; soms kan het niet, omdat je geen haspel hebt en wie er eenmaal aan begint, zit eraan vast. Dat betekent om de zoveel tijd de haspel verzetten of de buizen verleggen. Vaak ook ’s nachts.

Je probeert niet te denken aan de kosten die oplopen, want beregenen gaat niet voor niks

Intussen probeer je maar niet te denken aan de kosten die almaar verder oplopen, want beregenen gaat niet voor niks. De pomp loopt niet op lucht.

Het zijn zaken waar een gemiddelde terrasjesliefhebber geen weet van heeft. Je kunt niet alles weten natuurlijk, maar als de kloof boeren en burgers ergens duidelijk wordt, dan is het wel als het gaat om het weer. Het zou fijn zijn als er iets meer begrip was voor de andere kant ervan. Dat wat voor de één een terrasje kan betekenen, voor de ander kan leiden tot stress en kopzorgen.

Ook een weercijfer voor beroepen, zoals boer?

Iets meer besef hiervan is bijvoorbeeld te bereiken door het weer niet alleen uit te drukken in een weercijfer voor fietsen, wandelen en tennissen. Net zoals de hinder voorspeld wordt voor mensen met reuma, migraine en hooikoorts, zou dat ook best kunnen voor beroepen, met name voor mensen die boer zijn. Niet dat het weer daardoor verandert, maar wellicht wel de verschillende kijk erop.

Beheer
WP Admin