Coronafietsers zorgen voor drukte op plattelandswegen BoerenlevenOpinie

Coronafietsers zorgen voor drukte op plattelandswegen

De coronalockdown zorgde voor extra veel fietsers op de weg. Dat is lastig werken voor boeren.

Coronafietsers. Ik had de term nog niet eerder gehoord, maar zodra een boer erover begon, wist ik wat hij bedoelde. Mensen die als gevolg van de lockdown geen ander vertier meer hadden dan wandelen en fietsen.

Terrassen zaten dicht, bioscopen, pretparken, dierentuinen, zo ongeveer alles was gesloten om de besmettingskans met Covid-19 zo klein mogelijk te houden. Ook bezoek van en aan vrienden en familie, mocht niet of anders zeer beperkt.

Massaal wandelen en fietsen

Tja, wat doe je dan als het buiten mooi weer is? Dan ga je wandelen. Of fietsen. En dat gebeurde de afgelopen weken dan ook massaal. Ik woon in een toeristisch gebied en merkte het ook. Het is hier altijd al druk met recreanten, maar tijdens de lockdown was het nog drukker dan anders.

Willen ze niet aan de kant? Of horen ze het niet als je met een brullende trekker achter ze zit?

Leuk voor hen, maar niet iedereen was er blij mee. Zoals die boer die over coronafietsers begon. Hij had last van de hoeveelheid fietsers, maar ook van hun gedrag. Ik vermoed dat heel wat boeren het zullen herkennen: fietsers die niet aan de kant gaan als je erlangs wilt. Willen ze niet? Of horen ze het niet als je met een brullende trekker achter ze zit? De boer in kwestie had eens getoeterd. Het enige dat dat had opgeleverd, was boosheid. Ze mochten daar toch fietsen? Nou dan.

Verschillende belangen

De weg is van iedereen maar dat iedereen verschillende belangen heeft, is wel duidelijk. Fietsers willen lekker fietsen, boeren willen lekker werken en dat gaat niet als je je langs al die fietsers moet manoeuvreren. Plattelandswegen zijn niet allemaal even breed en je wilt mensen ook niet aldoor in de berm drukken. En wat je al helemaal niet wilt, is iemand van de sokken rijden.

De boer had uiteindelijk maar besloten ’s nachts in te kuilen. Dan waren er tenminste geen fietsers en kon hij even flink meters maken. Niet ideaal, wel slim.

Beheer
WP Admin