Boerenleven

Achtergrond 7 reacties

2011: Herrie om de Hedwigepolder

Brussel gaf Henk Bleker een waarschuwing: de polder moest onder water. Maar de staatssecretaris wilde dat niet.

Brussel dreigde met juridische stappen als Nederland de Hertogin Hedwigepolder niet onder water zou zetten. Dat bleek uit een brief die de Europese Commissie in 2011 aan toenmalig staatssecretaris Henk Bleker van landbouw had verstuurd.

Kabinet wilde niet

Het kabinet wilde niet ontpolderen, maar volgens de afdeling Milieuzaken van de Europese Commissie hield Nederland zich daarmee niet aan de internationale verplichtingen. Het kabinet vóór Bleker had namelijk beloofd de ontpoldering wél door te zetten. Dat was voor de Commissie reden om de toen lopende rechtsprocedure te beëindigen. Maar toen Bleker had aangekondigd de polder weer droog te willen houden, dreigde Brussel de juridische procedure weer op te starten.

Toen Bleker had aangekondigd de polder weer droog te willen houden, dreigde Brussel de juridische procedure weer op te starten

Bleker: brief achterhaald

Bleker zelf noemde de Brusselse brief achterhaald. Op 17 juni, vandaag 9 jaar geleden, had het kabinet besloten tot een alternatief voor ontpoldering, namelijk een gebied ontpolderen nabij Vlissingen. Daarover moest eerst overlegd worden met Brussel, voordat er allerlei juridische procedures van stal gehaald werden.

De Hedwigepolder is een ingepolderd deel van het natuurgebied Verdronken land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Een deel ligt in Nederland en werd vooral door boeren gebruikt. Al in de tachtigjarige oorlog zaten er dijken omheen. Nederlandse soldaten staken die toen door zodat Saeftinghe onder water liep. Zo zaten ze de vijand dwars en ontstond het Verdronken Land.

Herstel in 1907

De dijken werden in 1907 hersteld en het land weer in gebruik genomen. Maar in 2005 bepaalde een Belgisch natuurplan dat het land weer teruggegeven diende te worden aan de natuur. De polder moest ontpolderd als natuurcompensatie voor het verbreden van de Westerschelde. Dat was het begin van jarenlang juridisch gehakketak. Uiteindelijk was er geen houden meer aan en moest de ontpoldering doorgaan. In maart van dit jaar zijn de werkzaamheden begonnen.

Laatste reacties

 • veldzicht

  O,O,O,Wat is links toch blij met de overwinning op de boeren ,zo iets smaakt naar meer.

 • D. de Jong

  Hoe is het met alle dieren geregeld die daar leven. Gewoon mee verzuipen???

 • bori

  Het is net rupsje nooit genoeg.
  Ze rusten niet voor dat heel Nederland natuur- en recreatiegebied is.
  WIE STOPT HET ?

 • gjh

  Hoe achterlijk moet je zijn om deze polder onder te pompen. Het linkse zooitje sloopt alles.

 • maxisprint

  Alle dieren verzuipen gewoon mee

 • vklap

  Negen jaren waren kennelijk niet genoeg voor Margreet om de feiten juist op een rij te krijgen. De nieuwswaarde van het artikel ontgaat me trouwens ook, maar misschien komt dat omdat men op de Boerderij meer interesse heeft in oude koeien.

 • farmerbn

  Moest die polder niet onder water om antwerpen te beschermen tegen wateroverlast? In belgie bestond volgens mij een ander verhaal dan in nederland. Wateroverlast in belgie en natuurcompensatie in nederland.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.