Foto: Anne van der Woude BoerenlevenAchtergrond

‘Zat als jochie op spatbord van de Allgaier A22’

August van Schaik in het Friese Vinkega bewaart mooie jeugdherinneringen aan de Allgaier A22, de trekker die hij van zijn vader erfde.

‘Mijn vader Harry kocht deze Allgaier A22 uit 1952 als hobbytrekker. Dat was in 1980, ik was toen 7 jaar oud. Ik weet nog goed dat ik als klein jochie vaak op het spatbord zat. Op zondag reden we soms een stukje door het bos. Ik mocht dan met nog een paar andere kinderen achterin een karretje zitten. Dat was een hele belevenis.

Toen ik hem voor het eerst weer aan de praat kreeg, stond het kippenvel op m’n armen

Mijn vader is in 2002 gestopt met boeren. Hij overleed in 2005. Mijn moeder verkocht de boerderij in 2013, waarna de Allgaier A22 bij mij terechtkwam. De trekker had toen al een jaar of zeven stilgestaan. Toen ik hem voor het eerst weer aan de praat kreeg, stond het kippenvel op m’n armen. Ik voelde me weer even dat jochie van vroeger en moest toen wel even een traantje wegpinken.

Lees verder onder foto

De Allgaier 22 is motorisch nog goed. - Foto: Anne van der Woude

De Allgaier 22 is motorisch nog goed. – Foto: Anne van der Woude

Ik gebruik de Allgaier voor kleine werkzaamheden, zoals houtkloven. Bij het starten moet je het schroefje van de cilinderkop loshalen. In het schroefje plaats je een zwavellont ten behoeve van de ontsteking, waarna je de trekker aanslingert.

De ééncilinder Allgaier van 22 pk heeft geen ingewikkelde pompen of radiateurs, maar een simpele waterbak met 50 liter water voor verdampingskoeling.

Met een colafles vang ik de druppeltjes gasolie op, die ik weer terug in de brandstoftank gooi. Met deze simpele oplossing heb ik mijn zelfbedachte milieufilter gemaakt, haha.

Een kameraad van mijn vader heeft de trekker in 1980 opnieuw gespoten. De Allgaier is motorisch nog goed. De uitlaat is niet origineel. Die hoort eigenlijk aan de achterkant te zitten. Mijn vader vond deze uitvoering mooier, met name vanwege het imposante geluid.”

Lees verder onder foto

Boerenzoon August van Schaik (46) woont in Vinkega. Zijn ouders hadden vroeger een melkveebedrijf met 22 hectare. - Foto: Anne van der Woude

Boerenzoon August van Schaik (46) woont in Vinkega. Zijn ouders hadden vroeger een melkveebedrijf met 22 hectare. – Foto: Anne van der Woude

Film op YouTube

De regionale omroep Omrop Fryslân maakte eerder dit jaar een mooi filmpje van de Allgaier A22 van Van Schaik.

Beheer
WP Admin