Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

Tussen boer en rebel: wie heeft gelijk?

Wie heeft gelijk, boeren of klimaatactivisten? Evita Lammes maakte er een korte documentaire over.

Als iemand met boerenfamilie én klimaatactivistenvrienden kreeg Evita Lammes protesten mee van beide kanten. Zelf deed ze niets. “Ja ik vind het klimaat belangrijk en ik vind ook dat we iets moeten doen. Maar ik wil óók dat mijn neefje later boer kan worden”, zegt ze. ‘Hoe kan ik een keuze maken als boeren en een klimaatactivistische organisatie als Extinction Rebellion zo lijnrecht tegenover elkaar staan?’

Niemand heeft per se gelijk

Ze besluit een documentaire te maken over beide partijen. Daarvoor gaat ze praten met onder andere een ‘activistische’ boer en een protesteerder van Extinction Rebellion. Beiden protesteren, beiden lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar gaandeweg begint Evita zich af te vragen of dat ook echt zo is. Uiteindelijk concludeert ze dat niemand per se gelijk heeft en dat de waarheid over de effecten van het veranderende het klimaat vermoedelijk ergens in het midden ligt.

Als we open staan en naar elkaar luisteren, is er echt wel een oplossing

Oproep tot dialoog

In plaats van een kant te kiezen, roept ze op tot een dialoog. “Dat is iets waarvoor ik wel actie wil voeren.” Met een protestbord in de hand doet ze uiteindelijk mee aan een klimaatmars. Op het bord staat: “Laten we er een genuanceerd gesprek over hebben.” Het levert van andere deelnemers aan de mars veel positieve reacties op. Daaruit maakt Evita op dat ze niet de enige is die niet precies weet hoe het zit en dat ze niet de enige is die geen hapklare antwoorden heeft over hoe om te gaan met de klimaatverandering. “Dat stemt tot hoop, want als we open staan en naar elkaar luisteren, is er namelijk echt wel een oplossing.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin