Boerenleven

Achtergrond 5 reacties

Tussen boer en rebel: wie heeft gelijk?

Wie heeft gelijk, boeren of klimaatactivisten? Evita Lammes maakte er een korte documentaire over.

Als iemand met boerenfamilie én klimaatactivistenvrienden kreeg Evita Lammes protesten mee van beide kanten. Zelf deed ze niets. “Ja ik vind het klimaat belangrijk en ik vind ook dat we iets moeten doen. Maar ik wil óók dat mijn neefje later boer kan worden”, zegt ze. ‘Hoe kan ik een keuze maken als boeren en een klimaatactivistische organisatie als Extinction Rebellion zo lijnrecht tegenover elkaar staan?’

Niemand heeft per se gelijk

Ze besluit een documentaire te maken over beide partijen. Daarvoor gaat ze praten met onder andere een ‘activistische’ boer en een protesteerder van Extinction Rebellion. Beiden protesteren, beiden lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar gaandeweg begint Evita zich af te vragen of dat ook echt zo is. Uiteindelijk concludeert ze dat niemand per se gelijk heeft en dat de waarheid over de effecten van het veranderende het klimaat vermoedelijk ergens in het midden ligt.

Als we open staan en naar elkaar luisteren, is er echt wel een oplossing

Oproep tot dialoog

In plaats van een kant te kiezen, roept ze op tot een dialoog. “Dat is iets waarvoor ik wel actie wil voeren.” Met een protestbord in de hand doet ze uiteindelijk mee aan een klimaatmars. Op het bord staat: “Laten we er een genuanceerd gesprek over hebben.” Het levert van andere deelnemers aan de mars veel positieve reacties op. Daaruit maakt Evita op dat ze niet de enige is die niet precies weet hoe het zit en dat ze niet de enige is die geen hapklare antwoorden heeft over hoe om te gaan met de klimaatverandering. “Dat stemt tot hoop, want als we open staan en naar elkaar luisteren, is er namelijk echt wel een oplossing.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Laten we uit gaan van het feit, dat zowel de boeren als de activisten deels gelijk hebben m.b.t. de problemen en oplossingen. Een ding wensen zowel de activisten en de boeren niet te benoemen nl. "Waar ligt de diepere oorzaak van alle problemen". De boeren en de industrie doen hun best de oorzaak van het probleem van voldoende producten te voorzien. Het diepere probleem van alle ellende is economisch en politiek nodig om de Groei Economie in stand te houden. Van die kant behoeven de boeren geen steun te verwachten en de activisten hebben geen enkele verantwoording en om die redenen steunen de activistische politici (noemen zich progressief) hen.

 • WGeverink

  Van de linkse media krijg je niks anders te horen dan dat er problemen zijn met het klimaat. Tja, als de media financieel afhankelijk is van een linkse overheid dan wordt deze natuurlijk wel geacht de visie van hun geldschieter te vertegenwoordigen... Ik vind dat het niet af mag hangen van de hoeveelheid zendtijd die er aan besteedt wordt of een "probleem" een probleem is of niet. In het geval van het klimaat wordt er keihard geroepen dat de aarde aan het vergaan is. Echter als er gekeken wordt naar de echte ongemanipuleerde data is er niks gaande wat nog niet eerder voorgekomen is! Het heeft lang geduurd maar nu dat een extreem linkse Michael Moore de documontaire "Planet of the humans" heeft uitgebracht heb ik geconstateerd dat zich nu meer mensen openlijk tegen de klimaat hysterie durven uit te spreken. Boeren en klimaat activisten zoals extinction rebellion zullen het nooit eens worden. Men zal moeten praten over de agenda van diegene die alle vliegtickets betaald waardoor deze uitkering trekkende beroeps demonstranten de hele wereld over kunnen vliegen. Extiction rebellion zijn daarvoor enkel "nuttige idioten".

 • veldzicht

  Dierenactivisten die boeren uitmaken voor nazi-kampbeulen en koeien verkrachters daar praat ik niet mee,het heeft trouwens geen enkele zin ze zijn toch niet te overtuigen en laat ze maar lekker in de stront zakken met hun protestbordje.

 • scholtenkip

  De wereld zal gevoed moeten worden en nl boeren zijn daar super goed in om het efficient te doen. Minder milieu vervuiling dan dat het in het buitenland geproduceerd wordt! Nu met de covid periode kan je verder kijken aan de horizon dan dat al die co2 als een deken over het land licht. Wat ook op valt is, dat het de hele winter(met deken co2) het niet zoveel gevroren heeft als in de covid periode(zonder deken co2). De aarde kan `s avonds weer afkoelen!!Misschien iets voor de weermannen om te onderzoeken. We moeten allemaal iets doen voor het behoud van de aarde, maar geef èèn groep niet de schuld. En blijf van andermans erf en dieren af!!!!!

 • WGeverink

  CO2 heeft niks te maken met of het s'avonds afkoelt of niet. Wolken(waterdamp) is het beste en verreweg meest voorkomende broeikas gas. Bij ons moesten de hang planten vorige week de hele week s'avonds de garage in vanwege de nachtvorst. Overdag prachtige zon en 15-20 C maar snachts vroor het tot zo'n -5C omdat het zo helder is (geen wolkendeken die de uitstraling tegen houdt). Bij ons is het seisioen de af gelopen vier jaar erg kort geweest. Vorig jaar was het groei seisioen kort en koud. Vorige week waren boeren nog druk bezig om de gewassen van vorig jaar te combinen. Ik denk dat alle graan wat over de winter onder de sneeuw heeft gelegen gevoerd gaat worden aan koeien, varkens en kippen hier in de buurt. Met de mest worden er gewassen verbouwd rondom de stallen. Dat is ook wel milieu vriendelijk.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.