Boerenleven

Achtergrond 2 reacties

‘Een beetje groeien, zolang ik alle koeien nog ken’

Zes vragen aan opvolger Daan van Grinsven met verrassende antwoorden.

‘Fokkerij is geweldig’. Opvolger Daan van Grinsven leerde de kneepjes vooral van de stieradviseur. In Amerika deed hij kennis op over protocollen.

Lees verder onder de foto‘s.

Sinds 2018 zit Daan met zijn ouders in maatschap. Ze melken 320 koeien. - Foto's: Peter Roek
Sinds 2018 zit Daan met zijn ouders in maatschap. Ze melken 320 koeien. - Foto's: Peter Roek

Daan van Grinsven (20)

Woonplaats: Sint-Michielsgestel (N.-Br.).
Opleiding: laatste jaar mbo Helicon Boxtel, niveau 4, richting veehouderij. “Als ik mijn diploma heb gehaald, wil ik graag door naar de has in Dronten.”
Bedrijf: sinds 2018 zit Daan met zijn ouders in maatschap. Ze melken 320 koeien met vijf melkrobots, er zijn 165 stuks jongvee.
Rolverdeling: De vader van Daan doet het meeste dagelijkse werk, zijn moeder is kraamverzorgster en springt bij als haar werk het toelaat, Daan helpt mee als er ruimte is in zijn schoolactiviteiten. Zijn opa voert nog vijf dagen per week de koeien.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“Ik ben heel tevreden met hoe het nu gaat. Wat ik anders zou willen, is meer werken met protocollen. Nu gaat het meeste vooral op gevoel en overleg tijdens de koffie. Maar we werken met personeel en er komen ook altijd stagiairs. Als je dan protocollen hebt waarin staat beschreven hoe het werk op ons bedrijf moet gebeuren, dan is dat voor iedereen duidelijk. Dan is er minder kans op misverstanden en dan hoeft ook niet iedereen zelf uit te vinden wat het handigst is. Zo kun je efficiënter werken. Dit heb ik vooral op mijn stage-adres van afgelopen zomer, Rosy-Lane Holsteins in Amerika, geleerd.”

Melken gebeurt met 5 melkrobots.
Melken gebeurt met 5 melkrobots.

Mijn grote voorbeeld is ...

“Eerst mijn ouders. Zij hebben het bedrijf gemaakt tot wat het nu is. Verder bewonder ik de ondernemersdrang van boeren die nog durven nadenken over uitbreiden. En onze stieradviseur Huub Peek, tevens mijn laatste stage-adres. Ik ben een groot fokkerijliefhebber. Mijn vader geeft er weinig om en op school krijg je alleen wat basisdingen. Eigenlijk heeft de adviseur me alles geleerd over fokkerij.”

Daan heeft een passie voor fokkerij. Zelf sturen richting je fokdoel, dat is een boeiend proces..
Daan heeft een passie voor fokkerij. Zelf sturen richting je fokdoel, dat is een boeiend proces..

Het mooiste werk vind ik ...

“De fokkerij. De stieradviseur en ik maken samen een lijst met stieren die geschikt zijn voor ons bedrijf, ik bepaal uiteindelijk met welke dieren we daadwerkelijk gaan fokken. Me daarmee bezighouden, vind ik geweldig. Je kunt zelf sturen richting je eigen fokdoel.”

Ik heb een hekel aan ...

“Trekkerwerk. Ik weet dat ik een uitzondering ben, maar ik vind er niks aan. Ik vind het saai, ik werk liever met levend vee.”

In Amerika leerde Daan het nut van werken met protocollen. "Je kunt efficiënter werken."
In Amerika leerde Daan het nut van werken met protocollen. "Je kunt efficiënter werken."

Als ik een miljoen win in de loterij dan ...

“Zou ik aflossen. En om de kostprijs per liter melk omlaag te krijgen, zou ik ook iets willen groeien. Hoeveel? Tot het punt dat ik de koeien niet meer tot drie generaties terug ken. Nu weet ik dat van elke koe, als dat niet meer kan, is de lol er voor mij af.”

Het resultaat van de fokkerijpuzzel krijgt van Daan persoonlijke aandacht.
Het resultaat van de fokkerijpuzzel krijgt van Daan persoonlijke aandacht.

Over vijf jaar dan ...”

“Heb ik de has af, werk ik parttime als stieradviseur en is de nieuwe transitiestal klaar. Daar komen de droge koeien in, de dieren die moeten afkalven en de starters. Dan kunnen we 400 koeien houden en daar kunnen we wel even mee vooruit.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

  • husky

    mooi om te lezen, de passie die er vanaf straalt, toppie

  • f.degroot1

    Waarom staat er niets bij over het aantal hectares grond die bij het bedrijf horen?

Of registreer je om te kunnen reageren.