Boerenleven

Achtergrond

Columnistenwedstrijd (8): Storm in mijn hoofd

Begin februari startte Boerderij de zoektocht naar een nieuwe columnist. De komende tijd worden de beste bijdragen van de columnistenwedstrijd gepubliceerd. De laatste bijdrage is de winnaar!

De oproep van Boerderij leverde veel inzendingen op. Prachtige verhalen, uiteenlopend van ontroerend, grappig en serieus tot vrolijk en verdrietig. Uit al die inzendingen selecteerde de redactie de tien beste. De laatste inzending is de uiteindelijke winnaar, die elke maand een column gaat schrijven voor Boerderij.

Dit is de column van Elli Ruijter-Masteling, boerin in Burgerbrug (N.-H.)

Storm in mijn hoofd

Het is vandaag zondag, een week na de storm Ciara die ook bij ons de nodige schade heeft veroorzaakt. 13 meter lichtstraat van de loopstal is stukgewaaid. Behoorlijk spannend en eng was het toen de platen in de stal naar binnen waaiden, daar waar de koeien lopen. Vannacht en deze ochtend raast Dennis over ons land.

Hardlopen

Ik hoefde deze morgen niet te melken en kon deze zondag lekker blijven liggen. Meestal ga ik zondagmorgen hardlopen, maar omdat de weersvoorspelling slecht was, heb ik dat zaterdagmiddag al gedaan. Om 8 uur was ik toch al wakker en als Kees na het ontbijt een tijdje naar zijn bed gaat, stap ik eruit. Heerlijk rustig alleen ontbijten en de vakbladen van deze week doornemen.

Tussendoor toch nog maar even in de stal kijken of de lichtplaten die er al de hele week bij bungelen, niet alsnog naar beneden komen. Gelukkig valt het erg mee met deze storm.

Als Kees uit bed komt gaat hij met zijn broer en zussen de foto’s verdelen van zijn moeder. Zij is een aantal maanden geleden overleden en haar huis is inmiddels verkocht. Alle spullen zijn verdeeld, maar de doos met foto’s stond daar nog op te wachten. Wat is dat toch heerlijk, zo’n dagje dat je niets hoeft en lekker je eigen gang kunt gaan.

Ik was als boerin zo gewend aan ‘handen uit de mouwen’ en dat lukt niet meer zoals het was voor mijn ziekte

Prikkels vermijden

Na de vakbladen lees ik een boek ‘Happy life 365’. Nooit gedacht dat ik zoiets nog eens zou gaan lezen. Maar nadat ik twee jaar geleden ernstig ziek ben geweest is er veel veranderd. Gelukkig ben ik genezen, maar in het hoofd is het soms net een storm. En dat is best moeilijk. Natuurlijk ben ik blij dat ik er nog bent en natuurlijk geniet ik van kleine dingen. Maar ik was zo gewend aan ‘handen uit de mouwen’ en dat lukt niet meer zoals het was voor mijn ziekte. Teveel prikkels tegelijk kan ik slecht hebben.

Inzicht in processen

Elke boerin zal wel herkennen dat er altijd wel wat aan de hand is op de boerderij. Werk en privé lopen door elkaar heen en zijn zó met elkaar verweven, vooral omdat ik altijd volop meewerkte. Ook is ons huis soms net de zoete inval en dat is nu niet altijd even makkelijk.

Dus moest ik hier iets mee. Inmiddels heb ik me aangesloten bij een groepje lotgenoten onder begeleiding van een psychologe en dat werpt al zijn vruchten af. Het geeft inzicht hoe processen lopen bij gebeurtenissen, gedachten, gevoel, gedrag en gevolg. Ook het boek, dat ik deze middag uitlees, geeft mij houvast. Inmiddels regent het pijpenstelen, maar de storm is gaan liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.