Boerenleven

Achtergrond

Columnistenwedstrijd (7): Besmettingsgevaar

Begin februari startte Boerderij de zoektocht naar een nieuwe columnist. De komende tijd worden de beste bijdragen van de columnistenwedstrijd gepubliceerd. De laatste bijdrage is de winnaar!

De oproep van Boerderij leverde veel inzendingen op. Prachtige verhalen, uiteenlopend van ontroerend, grappig en serieus tot vrolijk en verdrietig. Uit al die inzendingen selecteerde de redactie de tien beste. De laatste inzending is de uiteindelijke winnaar, die elke maand een column gaat schrijven voor Boerderij.

Dit is de column van Carla Dekker-de Wit, boerin in Zeewolde (Fl.).

Besmettingsgevaar

Voor mijn gevoel lijkt het nog niet zo heel lang geleden. Maar voor onze kinderen is het een verhaal uit de oude doos. Het tijdperk dat we nauwelijks contact hadden met onze collega’s. Het tijdperk waarin we geen risico wilden lopen dat ons vee besmet zou worden doordat wij onze sociale contacten wilden onderhouden. Ook een periode waarin ieder bezoek aan de boerderij in een logboek werd bijgehouden en overal ontsmettingsmatten lagen.

MKZ-periode maakte veel indruk

Ik bedoel de MKZ-periode die toch alweer 19 jaar achter ons ligt. Het maakte indertijd veel indruk op me. Hoewel het voor ons nog wel meeviel. De melk werd een keer niet opgehaald en de medewerker die vlakbij een besmet bedrijf woonde, mocht niet meer komen.

Het idee dat jouw sociale contacten een ruiming van je eigen bedrijf en dat van collega’s zou veroorzaken

Ieder besmettingsgevaar werd zo mogelijk vermeden. Maar bij bedrijven waar het virus zich had geopenbaard en bij de omliggende bedrijven, daar viel het zeker niet mee. Het risico op besmetting en de gevolgen hiervan waren groot. Het idee dat jouw sociale contacten een ruiming van je eigen bedrijf en dat van vele collega’s in de buurt zou veroorzaken.

Coronacrisis treft iedereen

Nu met de coronacrisis is de situatie totaal anders, maar toch een beetje vergelijkbaar. Nu wordt iedereen aangeraden om zoveel mogelijk sociaal contact te vermijden. De impact van een besmetting door corona is nu vele malen groter en is voor de gehele samenleving. Onze aandacht gaat nu vooral uit naar mensen die in de zorg werkzaam zijn, maar ook naar andere beroepen die in deze crisis onmisbaar zijn. Nu is ieder sociaal contact een risico op zichzelf. Zelf willen we niet besmet raken en we willen zeker niet de oorzaak zijn van een besmetting van de mensen om ons heen.

In de agrarische sector hebben we als thuiswerkers een groot voordeel. Ook als wij ons niet zo fit voelen, kunnen we nog gewoon aan het werk, net zoals alle andere dagen. Zolang we maar zo weinig mogelijk fysiek contact hebben. Dan zijn er maar wat minder stoelen aan die beroemde boerenkeukentafel gevuld.

Gezondheid en gezond voedsel

Over een aantal jaren zullen we ook op deze periode terugkijken als een verhaal uit de oude doos. Op dit moment is het echter nog onzeker wat de impact van deze coronacrisis zal zijn. Vooralsnog is onze gezondheid het belangrijkste, maar deze crisis zal zeker impact hebben op onze samenleving en op onze boerenbedrijven.Iedereen in de samenleving zal zijn of haar steentje moeten bijdragen om deze crisis door te komen.

Door de run op de supermarkten staat wel vast wat de samenleving belangrijk vindt en daar zijn wij als sector een onderdeel van. Het is heel duidelijk is dat we niet zonder voedsel en drinken kunnen. Onze gezondheid is onvoorwaardelijk gekoppeld aan gezond voedsel. Aan die gedachte voor de toekomst houd ik me dan maar vast.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.