Boerenleven

Achtergrond

Columnistenwedstrijd (1): Boerenliefde

Begin februari startte Boerderij de zoektocht naar een nieuwe columnist. De komende tijd worden de beste bijdragen van de columnistenwedstrijd gepubliceerd. De laatste bijdrage is de winnaar!

De oproep van Boerderij leverde veel inzendingen op. Prachtige verhalen, uiteenlopend van ontroerend, grappig en serieus tot vrolijk en verdrietig. Uit al die inzendingen selecteerde de redactie de tien beste. De laatste inzending is de uiteindelijke winnaar, die elke maand een column gaat schrijven voor Boerderij.

Dit is de column van Sjoukje Doorn-Boersma, boerin in Ruinen (Dr.).

Boerenliefde

Morgenavond zitten er we er allemaal weer klaar voor: een nieuw seizoen van Boer Zoekt Vrouw. We wachten weer in spanning af om te zien hoeveel brieven de boeren hebben gekregen en met welke boeren we de komende weken gaan meeleven of zij de boerenliefde van hun leven gaan vinden.

Het klinkt allemaal heel romantisch, een lief geschreven brief, meerdere dates en een gezellige (en hopelijk niet al te stille) logeerweek met drie potentiële liefdes. Maar wanneer de camera’s weer weg zijn en het werk gedaan moet worden is de romantiek soms ver te zoeken op het boerenerf. Sterker nog, die romantiek ga je dan niet meer vinden in kaarsdiners of liefdesbrieven; die ga je dan vinden in een koude maaltijd door koekalverij en het ondergaan van commando’s tijdens een stresssituatie.

De dieren gaan altijd voor

Zo weet ieder doorgewinterd boerenkoppel ook de gouden regel: neem het nooit letterlijk wat hij/zij tegen je zegt wanneer je dieren aan het verplaatsen bent. Tja, boerenliefde is nou eenmaal niet altijd het meest romantische scenario.

Zouden de brievenschrijvers (m/v) van Boer Zoekt Vrouw zich daar op voorbereid hebben? Dat je soms niet op nummer 1 (en soms zelfs niet eens op nummer 2) staat? Dat je dieren altijd eten voordat jij kunt eten? Dat je soms ‘ik hou van je’ kunt zeggen en soms als antwoord ‘bedankt!’ terugkrijgt omdat de boer(in) druk is? En dat je nooit om 18.00 uur in een restaurant kunt reserveren, omdat dat melktijd is (en zelfs als je niet hoeft te melken, dat het dan altijd eerder 18.15 wordt dan 18.00 uur)?

Boerenliefde is misschien niet de romantiek die de doorsnee burger verwacht, maar komt wel écht uit het hart

Verrassend leven

Wellicht dat de eerdere seizoenen de kandidaten voorbereid hebben op de boerenromantiek en dat het samen zijn met een boer(in) niet altijd even makkelijk is. Daarentegen is het wel het leukste, veelzijdigste en verrassendste leven dat je kunt leiden, en je krijgt er ook nog eens heel veel boerenliefde voor terug.

En boerenliefde is misschien niet de romantiek die de doorsnee burger verwacht, maar komt wel altijd écht uit het hart, is altijd oprecht en komt altijd op een onverwachts moment. Zo waren boerlief en ik laatst bezig met het opsnoeien van de houtwallen. Boer zaagt, ik sleep de takken weg en leg deze op bulten. Na een lange dag waarop we veel snoeihout en takken verder zijn, zitten we eindelijk aan het avondeten. Ineens zegt boerlief met volle mond en een twinkeling in zijn ogen: “Weet je, ik vind dat we heel fijn kunnen samenwerken zo. Je bent echt mijn favoriete takkewijf.” Als dat geen boerenliefde is.

Of registreer je om te kunnen reageren.