Redactieblog

10 reacties

‘Aanpak corona lijkt op vervoersverbod voor mensen’

Ook tijdens MKZ bleven boerengezinnen zoveel mogelijk op hun erf.

Een vervoersverbod voor mensen, zo omschreef iemand de coronacrisis. Die vergelijking begreep ik wel, hoewel er geen sprake is van een verbod. Mensen mogen zich verplaatsen, maar het advies is om thuis te blijven.

De vergelijking met de mond-en-klauwzeercrisis is de afgelopen weken meermaals genoemd, vooral door boerengezinnen die het in 2001 meegemaakt hebben. Het gevoel dat er iets onzichtbaars dreigde, dat je op je erf moest blijven, dat er gecontroleerd werd of je je wel aan de regels hield. Dat was beklemmend.

MKZ-uitbraken in jaren ‘20 regionaal

In mijn schatkist met oude paperassen, zit een Boerderij-artikel uit 1930. Er was dat jaar een MKZ-uitbraak die lastig onder controle te krijgen was. Tussen 1920 en 1930 waren er wel vaker uitbraken, maar die bleven regionaal. In 1930 moet er iets aan de hand zijn geweest, waardoor het lastiger was om het virus de kop in te drukken. Boerderij schreef dat boeren en boerinnen zich een ongeluk schrobden met ontsmettende soda en carboleum.

Ook gold er een vervoersverbod, maar dat werd niet altijd nageleefd. Daarom werd de marechaussee ingezet. En de politie. Zij controleerden of er geen vee over de weg ging. Dat ging er wel, alleen gebeurde het stiekem. Een pasgeboren kalf bleef niet in de wei achter, dat werd naar huis gesmokkeld. En er waren maar weinig tochtige koeien die niet gedekt werden. Anders had je geen kalf en geen melk. Net als nu schuurden economische motieven met medische.

Het gevoel dat er iets onzichtbaars dreigde, dat je op je erf moest blijven, dat er gecontroleerd werd of je je wel aan de regels hield. Dat was beklemmend

Het gevolg was dat de uitbraak de hele zomer woedde en in het najaar mee op stal ging. Toen doofde zij uit. Maar dat betekende volgens de wetenschap niet dat het virus ook weg was. Er bestond grote vrees dat het in het voorjaar weer mee de wei in zou gaan en zich opnieuw snel zou verspreiden.

Een dierenarts pleitte er daarom voor om in stallen waar het virus niét was geweest, de dieren te injecteren met ‘smetstof.’ De reacties op het voorstel waren sceptisch want vaccinatie stond nog in de kinderschoenen. Zou de smetstof de uitbraak niet juist weer activeren?

Pas in 1951 goed werkend MKZ-vaccin

Hoe het in 1930 precies is afgelopen, kan ik niet terugvinden, maar tot landelijk enten met een goed werkend MKZ-vaccin kwam het pas in 1951. Daarna werd de ziekte een zeldzaamheid. Toen deze in 2001 weer opdook, was de impact dan ook enorm. Daar had het afschaffen van de vaccinatie natuurlijk alles mee te maken.

De maatregelen die toen genomen werden, leken inderdaad wel iets op die van nu bij de aanpak van het coronavirus. Tegelijk zijn er ook overeenkomsten met de uitbraak uit 1930. Net als toen vinden mensen het ook nu moeilijk om zich aan de beperkende regels te houden. En ook nu is er politie die controleert. En ook nu wringt de medische noodzaak met de economische gevolgen. Maar we weten nu één ding wat ze in 1930 niet wisten: een vaccin, dat komt er. En dat gaat geen twintig jaar duren.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Met één doorslaggevend verschil: Een totale Standstill op dag 0.

 • WGeverink

  Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is de gezonde populatie opgesloten. In het begin was het nog wel te begrijpen want je wil natuurlijk niet de ziekenhuizen overspoelen met patienten. Wij wonen in een dunbevolkt land en in een nog veel dunner als gemiddeld bevolkte provincie. We hebben met 73 covid patienten 0.83 patienten gemiddeld per ziekenhuis. We weten onderhand dat er meer dan genoeg capaciteit is! We weten ook dat er veel meer mensen positief testen dan er ziekteverschijnselen hadden. In het oosten van de US waren twee weken geleden tijdens steekproeven 27% van de geteste personen al in aanraking geweest met COVID19. We weten ook dat gezonde kinderen en volwassenen tot een jaar of 50 er wel ziek van kunnen worden maar het doorgaans niet erger is dan bij gewone griep. Door de gezonde populatie na alles wat we geleerd hebben nog steets hun bewegingsvrijheid te ontnemen slaan we de plank mis. Ik vind dat de gezonde populatie onmiddelijk het "normale" leven mag hervatten. Dat om zo snel mogelijk imuniteit op te bouwen waardoor de risico groepen het vooruitzicht kunnen krijgen ze niet voor altijd opgesloten hoeven te zitten. De geestelijke gezondheid van de bevolking en het aftakelen van de economie is op dit moment al een veel grotere zorg dan COVID 19!

 • @123

  Inderdaad @ WGeverink,we moeten zo snel mogelijk weer terug naar het oude normaal, maar zolang de regering het alleen maar heeft over het " nieuwe normaal" en de pers en de media alleen maar over corona berichten ,zal het nog wel even duren voor het oude normaal terug komt,als het terug komt.

 • Maas1

  @Geverink helemaal mee eens mensen die kunnen werken zo snel mogelijk weer aan de slag, testen testen testen.
  De fysieke en psychische gesteldheid van mensen wordt behoorlijk op de proef gesteld buiten alle enorme economische en financiële schade om.
  Dit gaat ons jaren kosten om weer terug te keren naar de financiële gezondheid van bedrijven.Als dit nog langer duurt is de schade niet te overzien met alle mogelijke politieke instabiliteit tot gevolg.
  Uiteindelijk moet de gezondheidszorg wel betaald kunnen blijven worden als het economische een ramp wordt zal dat uiteindelijk ook aan onze basis behoefte niet voorbij gaan.
  Maar goed ik ben een boer en heb dus nergens verstand van, dat heeft in dit land alleen de politiek..


 • EL

  Eens met Geverink, ook de drugshandel doet goede zaken, als de bevolking weer aan het werk moet zijn ze niet meer capabel, en word de afkickkliniek overspoeld met dopeheads !

 • j.verstraten1

  De tactiek van Geverink toepassen in verstedelijkte gebieden betekend dat je moet accepteren dat je meer ziektegevallen krijgt dan dat je zorg kunt verlenen en dus meer sterfte en ziekteverzuim ook er toe kan leiden dat bedrijven compleet stilvallen. Het is wel de korte klap. Nu gaan we lang pijn voelen. Het is verder niet juist om corona bij mensen onder de 50 te vergelijken met een griep ook al is dat de 'doorsnee'. Het ziektebeeld is tot nu toe onvoorspelbaar zowel bij oudere als jongere patiënten.

 • Maas1

  @ Verstraten1 je kunt mensen niet eindeloos opsluiten zonder perspectief.
  Daarom testen localiseren en elimineren.

 • ghsmale

  Het wordt deze drukker op deze bol.
  mocht het corona virus wat afzwakken,
  dan komt er wel weer een andere variant.
  De meeste mensen hebben het nu tussen de oren en vergeten om te leven,
  voor je het weet zit je tijd er hier op.

 • @123

  Nu gaan voor een vaccin en om deze te ontwikkelen in een paar maand ,terwijl men over een goed vaccin minstens tien tot vijftien jaar doet is erg onverstandig ,de bijwerkingen en de schade van dit snel in elkaar gezet vaccin kan wel eens erger zijn , dan gaan voor groepsimmuniteit en de maatschappij nu weer van het slot te doen.Maar het grote geld heeft het nu voor het zeggen binnen de WHO en de geldschieter die beslist ,heeft geen medische achtergrond en is geen viroloog.

 • WGeverink

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden @j.verstraten1. De reden dat mensen nu nog opgesloten zitten is een combinatie van incompetentie en angst. Doctoren zijn zo bang om afgebrand worden door de media voor een eventuele beslissing die niet bij de media in de smaak valt dat ze geen beslissing meer durven te nemen. Er zijn niet eens richtlijnen! Bij ons ligt bijna niemand in het ziekenhuis en ondanks the lockdown is een flink percentage van de bevolking aan de oostkust al met COVID19 in aanraking geweest!! COVID 19 waard al rond in onze regionen sinds half December en waarschijnlijk nog eerder. Iedereen had "longontsteking"! De dokter zei we "weten niet wat het is maar het gaat rond". "Je kan nog wel een week of tien hoesten". Met alle feiten die we weten over dit virus weten we genoeg dat we ons ( de "gezonde" populatie)er niet door hoeven te laten gijzelen. Leiders moeten stoppen met prutsen als een stelletje fietsemakers en doorpakken! En Ja @ verstraten, als de gezonde populatie wordt losgelaten ligt het voor de hand dat er meer gevallen komen maar die kunnen we aan. Wat we niet aan kunnen is een kapotte economie en mensen die zichzelf en/of anderen daarom wat aan gaan doen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.