Boerenleven

Achtergrond

2012: homoseksuele boer in Boer zoekt Vrouw

Het programma heette Boer zoekt Vrouw en niet Boer zoekt Man. Kon een gayboer dan wel meedoen?

Het zong al een hele tijd rond: zou er ooit een homoboer meedoen aan Boer zoekt Vrouw? Dat ook boeren homoseksueel kunnen zijn, was bekend en dat zij het lastig vonden om daarvoor uit te komen, ook. Minstens zo lastig: als homoboer een partner zien te vinden.

Niet Boer zoekt Man

Maar gelukkig was er Yvon Jaspers die met haar datingprogramma al sinds 2004 hielp om boerensingles aan een geliefde te helpen. Echter: het programma heette Boer zoekt Vrouw en niet Boer zoekt Man. Konden homo’s dan eigenlijk wel meedoen?

In 2012 kwam er eindelijk duidelijkheid. Ja, het kon. De naam van het programma veranderde niet, maar op 13 mei 2012 deed er dan eindelijk voor het eerst een homoseksuele boer mee: Willem.

De belangenclub van homoboeren, Gayfarmer, jubelde over de deelname

De media doken erop en vonden al snel uit dat het ging om Willem Beekman die in Vorden woonde en al ruim twintig jaar een biologisch-dynamische zorgboerderij runde. Volgens ingewijden had Willem zich al een paar jaar geleden opgegeven, maar werd hij pas in 2012 geselecteerd. De belangenclub van homoboeren, Gayfarmer, jubelde over de deelname. De organisatie had naar eigen zeggen al langer bij de KRO aangedrongen op deelname van een gayboer maar ‘de omroep zou er eerder nog niet klaar voor geweest zijn’.

Hij omschrijft zichzelf inmiddels als agrarisch bedrijfsvervanger

Willem leerde tijdens het programma Klaas kennen maar blijvende liefde zat er niet in, wel een goede vriendschap. In oktober 2013 verkocht Beekman zijn boerderij omdat hij door de vele overheidsbemoeienis geen vrijheid meer voelde om het bedrijf te runnen, zoals hij het zelf wilde. Hij ging de politiek in voor GroenLinks en omschrijft zichzelf inmiddels als agrarisch bedrijfsvervanger. Wie omhoog zit, kan hem inhuren.

Na Willem leek er geen belemmering meer te zijn om verder te gaan met homoseksuele kandidaten. In 2014 deed de lesbische boerin Bertie mee en in 2019 zat er bij de kandidaten wederom een homoboer.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 13 mei en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.