Melanie Schultz van Haegen. Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

2017: minister wilde al kenteken voor trekkers

De kentekenplicht voor trekkers moest opsporing van verkeersovertreders mogelijk maken, net als een verplichte APK.

In 2016 zei Melanie Schultz van Haegen, toenmalig minister van Infrastructuur en Milieu het heel stellig: trekkers moesten een kenteken krijgen en wel vanaf 20 mei 2017, vandaag drie jaar geleden. Aanleiding voor de wet was onder andere de invoering van een periodieke keuringsplicht voor landbouwtrekkers met een maximumsnelheid van meer dan 40 kilometer per uur.

Verbeterde verkeersveiligheid

Landbouworganisaties waren er niet erg happy mee. Hun kritiek had vooral betrekking op de kosten die gemoeid waren met de invoering van het kenteken. Vakbonden NAV en de NMV betoogden dat de invoering van het kenteken niet in lijn was met het kabinetsbeleid om de lastendruk voor het bedrijfsleven te verminderen.

Aan de andere kant wezen voorstanders van de wet op een verbeterde verkeersveiligheid. Het kenteken maakte de trekker niet veiliger, maar vergrootte wel de mogelijkheden om verkeersovertreders op te sporen. Invoering van het kenteken hoorde daarom juist wel bij een reeks van maatregelen die werden genomen om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Kritiekpunten vanuit boerenhoek

Maar er waren meer kritiekpunten vanuit boerenhoek. De kosten van de invoering van het systeem werden door de minister berekend op ruim € 31 miljoen. Dat zou grotendeels betaald worden aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer, die kosten moest maken voor de aanschaf van de kentekenplaat en er allerlei administratieve lasten bij zou krijgen.

Begin dit jaar stemde de Tweede Kamer voor de wet

De Tweede Kamer schoot het wetsvoorstel af, waarna het stil bleef. Maar in november 2018 werd bekend dat nieuwe en snelle trekkers vanaf 1 januari 2020 op de openbare weg een kenteken moesten voeren, voor andere trekkers gold een overgangstermijn tot 2025. Begin dit jaar stemde de Tweede Kamer voor de wet. Als de Eerste Kamer ook akkoord gaat, zal per koninklijk besluit een datum worden vastgesteld waarop de wet dan eindelijk echt van kracht wordt.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 20 mei en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Beheer
WP Admin