Boerenleven

Achtergrond laatste update:17 apr 2020

Teler krijgt toeslag om aardappelen niet te poten

Volgens het contract worden Iwan van Bommels fritesaardappelen nog gewoon opgehaald, ondanks corona.

Van Bommel heeft in Deurne (N.-Br.) een akkerbouwbedrijf met 130 hectare fritesaardappelen. Een groot deel van de oogst is al verkocht. Hij schat dat er nog 500 ton in de bewaring ligt. “In het leveringscontract staat dat ze tussen maart en juni opgehaald worden, maar door corona is intussen de hele fritesmarkt ingestort. Toch denk ik dat die aardappelen nog wel opgehaald gaan worden. Zo niet, dan moet ik me gaan verdiepen in de steunregeling die Schouten deze week heeft aangekondigd.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De afnemer geeft een toeslag van € 250 per hectare als ik niet poot

Krimp aardappelareaal met 15%

Van Bommel is op dit moment druk met het voorjaarswerk. Zijn aardappelareaal is kleiner, dat krimpt 15%. “De afnemer geeft een toeslag van € 250 per hectare als ik niet poot. Die heeft kennelijk toch weinig vertrouwen in de markt. Er zitten nu natuurlijk nog veel fritesaardappelen in de schuren en dan komt eind van het jaar de nieuwe oogst er alweer aan.”

Die toeslag is mooi meegenomen, maar Van Bommel heeft wel al kosten gemaakt, voor het pootgoed en voor gehuurd land. Zorgen zijn er dus wel, maar, zo relativeert hij: “We zijn nog gezond.”

Lees ook: € 650 miljoen voor sierteelt en fritesaardappelen

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.