Foto: Wouter Mikkers/ familie Veerman BoerenlevenAchtergrond

‘Het leven bestaat uit denken, durven en doen’

Ze begonnen met een tweedehands fritessnijder, nu staat er een professionele productielijn.

“We produceren in de akkerbouwsector en masse te veel. Daar worden we echt niet beter van”, aldus Adriaan en Pieter Veerman (zonen van voormalig landbouwminister Cees Veerman). “Met Verse Boerderij Friet werken we vraaggestuurd en klantgericht. Dat is een heel andere manier van produceren, die me veel voldoening oplevert. Werkplezier maakt de arbeid licht. Hoe anders is dat als hier een grote vrachtwagen vol met aardappelen van de dam rijdt voor een klant die we niet kennen. Daar beleven we geen plezier aan.”

Lees verder onder de foto.

Adriaan (r.) en Pieter (l.) Veerman begonnen in 2014 met de verkoop van Verse Boerderij Friet. Ze bepalen een prijs en doen daar geen concessies aan. - Foto's: Wouter Mikkers/ familie Veerman

Adriaan (r.) en Pieter (l.) Veerman begonnen in 2014 met de verkoop van Verse Boerderij Friet. Ze bepalen een prijs en doen daar geen concessies aan. – Foto’s: Wouter Mikkers/ familie Veerman

10 man personeel

“Het leven bestaat uit denken, durven en doen. We zijn in 2014 begonnen met de productie van 300 kilo frites per week. Op Marktplaats kocht ik een tweedehands fritessnijder voor € 250. Nu hebben we een professionele productielijn, 150 grote klanten en loopt hier 10 man personeel. We zijn bezig met verdere uitbreiding. Daar beleef ik plezier aan. Over aantallen en cijfers praat ik niet. Het is niet ons doel de grootste te worden, maar we willen wel kwalitatief de beste zijn.”

Dikke winsten maken we niet

Rendement

“Zoiets begint vanuit een passie. Je moet niet meteen met rendementsberekeningen op de proppen komen. Dat heeft geen enkele zin. Dikke winsten maken we niet. Dat kan ook niet. Maar ik ben niet met het minste en geringste tevreden. Bij het bepalen van de prijs kijk ik naar onze kostprijs en het geïnvesteerde kapitaal en hou ik rekening met de fritesmarkt. Voor een deel bepaal ik de prijs ook op gevoel. ‘Wat is ons product waard’, vraag ik me altijd af.

Richting klanten ben ik transparant over onze fritesprijzen. ‘Dit kost het en dit wil ik voor mijn product hebben’, zeg ik tegen ze. Natuurlijk levert dat soms discussies op, maar over het algemeen wordt het geaccepteerd. ik doe geen concessies aan de prijs. Klanten die alleen maar zeuren over de prijs, wil ik niet eens bedienen.”

Een contract is slechts een schijnzekerheid

Vertrouwen

“Ik sta voor eerlijke handel. Dat draagt bij aan ons succes. Daar ben ik van overtuigd. Je woord is je grootste goed. Ik werk niet met contracten, maar vertrouw op het maken van afspraken. Een contract is slechts een schijnzekerheid. Durf op jezelf maar ook op een ander te vertrouwen. Als akkerbouwer begeef ik me op de vrije markt. Ik kan het niet verkroppen om voor zekerheid te kiezen als ik weet dat dit me maar een marginale winst oplevert. Ik verkoop nooit iets onder kostprijs. Natuurlijk ga je uiteindelijk wel eens nat, maar ik heb geen hartzeer van gemaakte keuzes en kijk altijd vooruit.

Een slecht aardappeljaar lag ooit ten grondslag aan Verse Boerderij Friet. We hebben kans gezien om het anders te doen. Als je wat wilt dan kan je heel wat bereiken. Met boerenslimheid en logisch nadenken kom je ver.

Ik zou graag investeren in zonneweides. Dat levert rendement op. Natuurlijk gaat het ten koste van gewassen. Maar is dat zo erg? We kunnen de zon misschien wel beter gebruiken voor de grote behoefte aan energie dan voor gewasgroei.”


Lees verder onder de foto.

‘Het leven bestaat uit denken, durven en doen’


Doel: niet de grootste, wel de beste

Adriaan en Pieter Veerman (zonen van voormalig landbouwminister Cees Veerman) runnen in Goudswaard (Z.-H.) een akkerbouwbedrijf van 300 hectare. In 2014 begonnen ze met Verse Boerderij Friet. Bij het bepalen van hun prijs kijken ze naar de kostprijs en het geïnvesteerde kapitaal en de fritesmarkt. www.verseboerderijfriet.nl.

Dit artikel is onderdeel van het paasthema ’Op zoek naar een eerlijke prijs’. Lees het complete thema digitaal in Boerderij-magazine.

Beheer
WP Admin