Foto: freestocks op Unsplash BoerenlevenOpinie

‘Corona: voor als je het even niet meer weet’

Boeren zijn vaak geen praters, maar er is een hulplijn voor wie even zijn of haar hart wil luchten. Een luisterend oor kan helpen.

Als ik een jaar geleden gevraagd zou hebben waar ‘corona’ aan deed denken, was je zeer waarschijnlijk bij een alcoholische drank uitgekomen. Ik tenminste wel. Maar nu niet meer. We kunnen ons dankzij corona inmiddels voorstellen hoe kwetsbaar onze gezondheid, de samenleving, de sector en het wereldwijde handelssysteem is.

Het lijkt er op dat onzekerheid en landbouw onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Veel van wat op wereldniveau gebeurt, merk je uiteindelijk in het dagelijks werk en de portemonnee.

De schrale troost maar ook bittere werkelijkheid is dat we allemaal in hetzelfde schuitje lijken te zitten.

Grote tegenstellingen binnen landbouw

De tegenstellingen binnen de agrarische sector zijn echter groot. Waar enerzijds sommige producten voor goede prijzen worden verkocht, zien we anderzijds dat goede gezonde producten doorgedraaid worden.

En dat gaat regelrecht in tegen het hart van ondernemer-zijn: economische schade maar vooral ook emotionele schade. Want je bent emotioneel verbonden met je bedrijf en de producten die je aflevert. Ik kan me anders moeilijk voorstellen dat je dag in dag uit je ziel en zaligheid in je onderneming steekt.

Tegelijkertijd komt in deze moeilijke tijd ook de kracht en essentiële rol van de landbouw duidelijk naar voren. “Er is ruim voldoende voedsel” hoor ik minister Schouten op tv zeggen. En links en rechts erkennen steeds meer mensen dat de landbouw en onze voedselvoorziening toch wel echt belangrijk zijn. Soms is er een heftige gebeurtenis nodig om mensen tot inzicht te brengen, helaas.

Door de grote stroom negatief nieuws is de kans aanwezig om uit balans te raken. En als je bedrijf direct geraakt wordt door deze crisis is dat heel begrijpelijk.

De bekende ‘breinprofessor’ Erik Scherder raadt aan om jezelf te beschermen tegen een overkill aan slecht nieuws. Dat leidt volgens hem tot onevenredig veel stress. Dat is overigens iets anders dan je kop in het zand steken en doen of er niets aan de hand is.

Lucht je hart, praat met elkaar

Wat kunt je doen in deze barre tijden? Bescherm jezelf, zoals Scherder aanraadt. Probeer de rust te bewaren en filter de informatie die je opneemt. Blijf ook met elkaar praten in het gezin en bedrijf. Lucht je hart. Blijf verbonden met elkaar.

Daarnaast wijs ik graag op de AgroZorgwijzer. De AgroZorgwijzer biedt een overzicht van professionele ondersteuners en hulpverleners aan die (soms vrijwillig, soms gesubsidieerd en soms betaald) kunnen helpen. Zij bieden een luisterend oor, concrete hulp of directe ondersteuning aan.

Ik weet dat veel boeren echte doe-het-zelvers zijn en vinden dat ze geen hulp nodig hebben

Ik weet dat veel boeren echte doe-het-zelvers zijn en vinden dat ze geen hulp nodig hebben. Maar soms kom je in een situatie terecht die je alleen of als gezin niet kunt behappen en is externe ondersteuning nodig om verder te kunnen en de juiste keuzes te maken.

Ik wens iedereen heel veel sterkte toe en: let op elkaar!

Beheer
WP Admin