Boerenleven

Achtergrond 7 reacties

1966: Twee keer daags de bussen aan de weg

Het was een vertrouwd beeld: volle melkbussen aan de weg, klaar om opgehaald te worden.

Elf bussen aan de weg in 1966, dat was niet niks. De bussen waren er in verschillende groottes, de 40-literbus kwam het meest voor. Ervan uitgaand dat dit 40-literbussen betrof, en dat ze allemaal vol zaten, stond hier 440 liter melk aan de weg, klaar om opgehaald te worden door de melkrijder. Die bracht ze naar de fabriek. Meestal werden ze daar na het legen ook even schoongespoeld, maar grondig reinigen, dat gebeurde daar niet.

Melkbussen waren vóór 1970 veelal van ijzer. Leeg woog een 40-literbus al snel 13 kilo. Een volle bus kwam dus op ruim 50 kilo. Boeren sjouwden die naar de weg of ze hadden er handige wagentjes voor gemaakt. - Foto: Misset
Melkbussen waren vóór 1970 veelal van ijzer. Leeg woog een 40-literbus al snel 13 kilo. Een volle bus kwam dus op ruim 50 kilo. Boeren sjouwden die naar de weg of ze hadden er handige wagentjes voor gemaakt. - Foto: Misset

Lichtjes gespoeld bracht de melkrijder de bussen terug naar de boerderijen, waar het meestal de boerinnen en melkmeiden waren die ze grondig schoonmaakten.

Dat was een secuur karwei. Vooral de naden van de ijzeren bussen waren berucht, hier konden roest- en melkresten tussen blijven zitten die uiteindelijk de hele inhoud zuur konden maken. En dus werd er geschrobd, geschuurd en gespoeld tot elk bus weer blonk als een spiegel. Het duurde maar even want de volgende melkronde wachtte alweer.

Twee keer per dag ging het heen en weer naar de fabriek, alleen op zondag niet. Dan werden de bussen één keer opgehaald. De melk van de tweede melkronde moest met water gekoeld worden tot de andere dag.

Om al die extra maandagbussen mee te kunnen nemen, stapelde de melkrijder ze op elkaar door van planken, schotten of een oude deur, een extra verdieping te maken. Hij moest de zware bussen dus nóg hoger de kar op zwaaien. Hoe de melkrijder dat deed? Met een extra duwtje van zijn knie.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 28 van dinsdag 7 april en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Ik heb zelf als kind de bussen tijd nog meegemaakt en herinner mij dat standaard bussen 30 liter waren en geen 40. Veel vroeger, in de tijd van mijn grootvader, hadden ze 20 liter bussen.
  Een volle bus zal zo’n 40 kg hebben gewogen, vandaar waarschijnlijk het idee dat ze 40 liter inhoud hadden.

 • bdegreef@kliksafe.nl

  G to

 • Shorty12

  Bij jullie, Bennie, kunnen jullie wel 30 liter bussen gehad hebben maar om Winterswijk ging er toch echt 40 liter in.

 • kleine boer

  Hier in de regio ook 30 en 40 literbussen niet hoger maar net iets dikker met dezelfde deksel

 • Fjord

  Dacht toch echt 40 liter bussen. En als kind die dingen aan straat afzetten, kwam het toch wel even aan de KDW (lees, Kritische Draagkracht Waarden)

 • Bennie Stevelink

  Dat er ook 40 liter bussen bestonden had ik nog nooit gehoord. Als jullie dat zeggen zal het wel zo zijn. Bij ons in de regio waren ze in ieder geval nooit groter dan 30 liter.

 • EL

  40 liter bussen gingen naar Winterswijk, 30 liter naar Lichtenvoorde! Er werd alleen op zaterdag twee keer opgehaald, zondag niet dan moest de melk gekoeld worden tot maandag morgen!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.