Foto: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

‘Hard werken, geld verdienen en plezier hebben’

Opvolger Lars houdt ervan om het bovengemiddeld goed te doen. ‘De melkgift is nu 11.500 liter, daar zit misschien nog wel rek in.’ Maar Lars wil ook genieten. Als zijn zoontje over een paar jaar voetbalt wil hij zaterdagochtend langs de lijn staan.

Lars van Loenhout (30) uit Prinsenbeek (N.-Br.) kwam 10 jaar geleden na het behalen van zijn diploma meteen thuis op het melkveebedrijf. Inmiddels neemt hij, met hulp van enthousiaste stagiair(e)s, het meeste dagelijkse werk voor zijn rekening. Daarnaast is hij bestuurder bij de fokkerijstichting West-Brabant en organiseert hij mede de regionale winterbijeenkomsten voor melkveehouders.

120 melkkoeien

In maatschap met zijn ouders heeft Lars een bedrijf met 120 melkkoeien en 70 stuks jongvee. Zijn moeder werkt parttime in een kledingwinkel en regelt de huishouding. Zijn vader doet het grootste deel van de financiële boekhouding en is momenteel druk met de bouw van een nieuwe woning. Daar willen hij en zijn vrouw nog dit jaar naartoe verhuizen.


Lees verder onder de foto.

Lars van Loenhout (30) heeft in maatschap met ouders 120 melkkoeien en 70 stuks jongvee. - Foto's: Peter Roek

Lars van Loenhout (30) heeft in maatschap met ouders 120 melkkoeien en 70 stuks jongvee. – Foto’s: Peter Roek

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Er hoeft niets te wachten, ik heb altijd mijn inbreng mogen geven. Een idee van mij was bijvoorbeeld een andere stalindeling. Vroeger stond het jongste jongvee in dezelfde stal als de melkkoeien. Dat vond ik niet ideaal in verband met diergezondheid. In een andere stal hebben we toen plek gemaakt en daar meteen voor extra mestopslag gezorgd.

Verder hebben we toen ik thuis kwam werken, een plan opgesteld hoe we de overname aan zouden pakken. Stap 1 was om in de maatschap te gaan, stap 2 was om een huis voor mijn ouders te bouwen. Dat is nu gaande. Als zij daarheen gaan, verhuis ik met mijn vriendin en zoontje naar de boerderij.”


Lees verder onder de foto.

Een gezond kalf, wie wil dat nou niet? 'Als er iets niet goed gaat, wil ik meteen uitzoeken hoe ik dat in het vervolg kan voorkomen.'

Een gezond kalf, wie wil dat nou niet? ‘Als er iets niet goed gaat, wil ik meteen uitzoeken hoe ik dat in het vervolg kan voorkomen.’

Mijn grote voorbeeld is …

“Mijn ouders. Ze hebben dit bedrijf opgebouwd en mij altijd de ruimte gegeven om te ondernemen. Dat klinkt vanzelfsprekend maar zo gaat het niet overal.”

Geluksmomentjes, ondanks de regelgeving

Het mooiste werk vind ik …

“Melken. Al je inspanningen, van bemesten tot voeren, zie ik twee keer daags terugkomen in de melkput. Dat zijn echt geluksmomentjes, ondanks de regelgeving. En als ik sta te melken, kijk ik ook nog eens tegen mooie koeien aan want ik ben een fokkerijliefhebber. Mijn streven is een koe die veel ruwvoer kan verwerken, die qua productie bij de top hoort en die ook nog eens een keuring kan winnen. We zitten nu op 11.500 liter per koe. Misschien dat daar met melkrobots nog wel rek in zit. Ik houd van bovengemiddelde resultaten.”


Lees verder onder de foto.

Het jongvee zit apart van de melkkoeien. Dat idee bracht Lars in toen hij thuis kwam werken.

Het jongvee zit apart van de melkkoeien. Dat idee bracht Lars in toen hij thuis kwam werken.

Ik heb een hekel aan …

“Brandjes blussen, problemen oplossen. Een koe aan de nageboorte, ik kan daar slecht tegen. Ik ga ook altijd na hoe ik zoiets een volgende keer kan voorkomen.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Daar heb ik wel 1.000 bestemmingen voor maar eerst zou ik melkrobots aanschaffen, denk ik. En investeren in iets dat waardevast is zoals grond.”


Lees verder onder de foto.

Lars streeft naar een koe die veel ruwvoer kan verwerken, die qua productie bij de top hoort en die ook nog eens een keuring kan winnen.

Lars streeft naar een koe die veel ruwvoer kan verwerken, die qua productie bij de top hoort en die ook nog eens een keuring kan winnen.

Over vijf jaar dan …

“Is het overnameproces verder gevorderd en is het bedrijf in balans zowel met de financiering als met mest, grond en aantal dieren. Maar ik ga niet te gek doen. Gewoon hard werken en geld verdienen. En plezier hebben. Als mijn zoontje over een paar jaar op zaterdagochtend moet voetballen, wil ik langs de lijn staan om naar hem te kijken.”

  • Hard werken is het credo van Lars.

    Hard werken is het credo van Lars.

  • Koeien is een grote hobby van Lars, maar als straks zijn zoontje voetbalt wil hij zaterdagochtend hem aanmoedigen op het voetbalveld.

    Koeien is een grote hobby van Lars, maar als straks zijn zoontje voetbalt wil hij zaterdagochtend hem aanmoedigen op het voetbalveld.

Beheer
WP Admin