Foto: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Boerin als oppas: ‘Ik wil mijn steentje bijdragen’

Geitenboerin José Veelers biedt zich aan als oppas voor kinderen van ouders in de zorg vanwege het coronavirus.

Scholen en kinderopvang zitten dicht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op sociale media meldden zich mensen die zich aanbieden als oppas, onder hen ook enkele boerinnen. Onder de hashtag #farmersforhelp en #corona-oppas bieden ze hun erf, skelters en tijd aan om mensen in de zorg te ontlasten.

Een van hen is José Veelers. Ze heeft met haar man een melkgeitenbedrijf in het Overijsselse Hengevelde. “Ik wil graag mijn steentje bijdragen in deze lastige tijd, maar op dit moment heb ik nog geen reactie op mijn aanbod. Ik weet niet of dat nog komt, vandaag is een inregeldag, denk ik.”

Lees verder onder de tweet

Ook voor henzelf is op dit moment nog niet helemaal duidelijk wat de gevolgen zijn van de corona-maatregelen. Eén stagiaire komt niet, de ander komt vandaag nog, maar weet niet of ze morgen ook nog kan komen. “Daarover neemt de school vandaag een beslissing.” Voor Josés eigen kinderen ligt het onderwijs eveneens stil. “Ze zitten allemaal op het hbo, eentje loopt stage, de ander zit vlak voor het afstuderen en we weten niet hoe dat straks allemaal gaat.”

Het zou bij boeren allemaal om geld gaan, maar nu hoor ik niet anders dan dat het over geld gaat

Onrustig is ze niet door dit alles. “We hebben erger meegemaakt,” zegt ze, doelend op de gedeeltelijke ruiming van hun bedrijf in het kader van Q-koorts in 2009. Wat haar steekt, is dat sommige burgers destijds zeiden dat boeren niet zozeer aan hun dieren dachten, maar vooral aan hun portemonnee. “Het zou bij boeren allemaal om geld gaan, maar nu hoor ik niet anders dan dat het over geld gaat; de berichten gaan vooral over de economische gevolgen van deze crisis en nu vindt niemand dat verkeerd.”

Tot minstens 6 april ligt een deel van het openbare leven stil. Lastig, maar Veelers denkt dat de situatie misschien ook wel wat oplevert. “Mensen gaan zich afvragen wat er nu echt belangrijk is. En dan blijkt de economie toch minder belangrijk dan de volksgezondheid.”

Zelf verantwoordelijkheid nemen

Voor haarzelf was dat nooit een dilemma, de volksgezondheid gaat voor. Uit eigen beweging sloot ze daarom vorige week al het koffieterras bij de boerderij. Ook groepen en ontvangsten had ze op eigen initiatief al afgebeld. “Ik hoef toch niet te wachten tot de overheid dat zegt? Die verantwoordelijkheid kan ik toch ook zelf nemen? Dat doe ik voor anderen en voor onszelf. We zitten midden in de lammertijd en we hopen dat we alle medewerkers hierbij in kunnen zetten. Corona of niet, de zorg voor de geiten en de lammeren moet gewoon doorgaan.”

Dat ze zich beschikbaar stelt als oppas, doet ze dan ook doordacht: alleen kinderen van ouders met een vitaal beroep en alleen kinderen afkomstig uit één gezin. “Als boeren denk ik dat we wel iets weten over hoe je virusverspreiding moet voorkomen.”

Beheer
WP Admin