Foto: Hans Prinsen BoerenlevenAchtergrond

1997: etikettenplicht voor transgene soja

Producten met genetisch veranderde soja erin, moesten dit op het etiket vermelden. Zo kon de consument beter beslissen of hij ze wel of niet wilde kopen.

Op 11 maart 1997 ging de verplichting in dat producten waarin transgeen soja-eiwit, sojabloem of sojameel was verwerkt, een speciaal etiket kregen. Op dat etiket moest staan: ‘Bevat soja-eiwit vervaardigd op basis van moderne biotechnologie.’ Consumentenorganisaties hechtten veel belang aan deze vermelding. Daarmee kon de gebruiker zelf beslissen of hij levensmiddelen wilde aanschaffen waarin genetisch veranderde grondstoffen waren verwerkt.

Vinger aan de pols

Bedrijven die niets op de verpakking wilden zetten, moesten aantonen dat er geen transgene soja in hun product was verwerkt. Deden ze dat niet, dan zou de Consumentenbond een klacht indienen bij de Inspectie Gezondheidsbescherming. Het was een poging van de bond om vinger aan de pols houden, in de wetenschap dat na soja meer transgene ingrediënten zouden volgen.

Weinig interesse consument

Dat de bond er zo bovenop zat, was in de wetenschap dat het de meeste consumenten allemaal geen bal kon schelen. De consumenten die de informatielijn van zowel de Consumentenbond als het Voorlichtingsbureau voor de Voeding belden, waren vooral mensen die altijd al kritisch waren op wat ze aten. Zij bleken ook al grotendeels hun boodschappen bij eko-winkels te doen.

Eko-winkels zagen na de invoering van de etikettering niet ineens hun omzet stijgen, hetgeen er ook op duidde dat de gemiddelde consument niet wakker lag van transgene soja in zijn eten.

Meer en meer gentech

De ontwikkelingen hebben sindsdien niet stilgestaan. Gentech wordt op steeds meer plaatsen in de voedselketen gebruikt en toegepast. Kritische consumenten zijn er gebleven, net zoals de groep die zich geen zorgen maakt. In 2010 werd de meest recente Eurobarometer over biotechnologie gepubliceerd. Van de Europeanen hadden Nederlanders het meeste vertrouwen in de veiligheid van genetisch gemodificeerd voedsel.

Beheer
WP Admin