Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1979: Provisorisch verzamelpunt melk om sneeuw

Meters sneeuw? In Nederland? In 1979 was het bar en boos. De melkrijder kwam niet meer aan huis, provisorische verzamelpunten moesten uitkomst bieden.

Net als vorige week ook nu een foto van de barre winter die Nederland begin 1979 teisterde:

De winter van 1979: Het zou zeker tot begin maart duren voordat alle sneeuw was weggesmolten. Eind april vonden sommige boeren sneeuwresten op beschutte plekken uit de zon. - Foto: Misset

De winter van 1979: Het zou zeker tot begin maart duren voordat alle sneeuw was weggesmolten. Eind april vonden sommige boeren sneeuwresten op beschutte plekken uit de zon. – Foto: Misset

Vooral Noord-Nederland kampte daardoor met grote problemen. Dagenlang woedde een sneeuwstorm, her en der sneeuwden boerderijen in, sommige dorpen raakten afgesloten van de buitenwereld omdat de wegen totaal onbegaanbaar geworden waren. In winkels raakten schappen leeg nadat er flink gehamsterd was, voorraden konden niet of nauwelijks worden aangevuld.

Voorraden voer raakten op, melkgift daalde

Ook bij boeren raakten voorraden op. Krachtvoer bijvoorbeeld. Er waren koeien die het een paar dagenlang met alleen hooi en kuil moesten doen wat merkbaar was in de melkgift: die daalde.

Nu was dat eerder een zegen dan een straf want de melk werd op sommige plekken niet eens meer opgehaald. De ophaaldienst kon simpelweg niet overal meer komen. Heel wat liters zijn toen in grup en mestkelder gelopen.

Op de foto is een provisorisch verzamelpunt te zien. Boeren sleepten hier, onder meer op geïmproviseerde sleden, zelf hun melkbussen naartoe. Met een beetje mazzel kon de verzamelwagen vanaf dit punt melk ophalen voor de rit naar de fabriek.

Melk bevroren in de melkbussen

Daar wachtte vervolgens een nieuwe uitdaging: de vastgevroren deksels loskrijgen. Was dat gelukt, dan was het gehannes nog niet voorbij: veelal was de melk in de bussen bevroren. Het viel niet mee om alles eruit te krijgen. De kou kreeg af en toe te maken met dooiaanvallen, maar er was heel wat dooi nodig om alle sneeuw te laten smelten.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 25 van dinsdag 17 maart en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin