Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1979: Meters sneeuw en bevroren melkbussen

De winter van 1978-1979 was er een met een grote W. Sommige boerderijen waren zelfs onbereikbaar.

Begin 1979 is er veel extra werk bij melkfabriek De Takomst in Wolvega. Omdat de deksels vastgevroren zaten, probeerde men ze met warm water los te krijgen. Ook kon zo de bevroren melk wat ontdooien. - Foto: Misset

Begin 1979 is er veel extra werk bij melkfabriek De Takomst in Wolvega. Omdat de deksels vastgevroren zaten, probeerde men ze met warm water los te krijgen. Ook kon zo de bevroren melk wat ontdooien. – Foto: Misset

Deze foto is gemaakt in februari 1979. Veel boeren zullen nu denken: o ja, die winter, want het was een van de heftigste van de laatste decennia met sneeuwstormen die voor metershoge sneeuwduinen zorgden. De harde oostenwind blies de sneeuw door kieren en gaten zelfs tot in de huizen, schuren en stallen. Vooral het noorden van het land had ermee te maken. Ziekenhuizen werden onbereikbaar, een trein sneeuwde in en moest door het leger worden uitgegraven en elektriciteitskabels braken. Uit voorzorg gingen veel mensen hamsteren waardoor in verschillende winkels de schappen leegraakten. Aanvullen lukte niet of nauwelijks omdat wegen waren dichtgesneeuwd. In Groningen raakten verschillende dorpen zelfs compleet afgesloten van de buitenwereld.


Lees verder onder de film.

Aanvoer van voer lag stil

Veel boeren zaten met de handen in het haar. De aanvoer van veevoer lag stil net als de afvoer van zware varkens en melk. De melktanks raakten vol, her en der moest men de melk weg laten lopen. Op andere plaatsen regelde de melkfabriek kunststof vaten voor extra melkopslag op het bedrijf. Maar de afvoer bleef lastig, melkrijders konden niet elke boerderij meer bereiken. Wie nog in bussen molk, kreeg soms hulp van buren. Die improviseerden een slee en brachten de bussen naar een centraal ophaalpunt vanwaar ze soms alsnog naar de fabriek vervoerd konden worden. Daar wachtte echter een nieuwe uitdaging: veel melk was onderweg bevroren in de bussen.

De winter kwakkelde daarna nog een tijdje, pas eind februari viel eindelijk echt de dooi in.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Magazine van dinsdag 10 maart en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin