Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

17 jaar geleden: dagboek van een ruiming

2003 zou een rampjaar worden voor de pluimveehouderij. Het ene na het andere bedrijf kreeg te maken met vogelgriep.

Nadat ook hun bedrijf besmet was verklaard, hield pluimveehoudster Janny Schutte uit Laren een dagboek bij van de gebeurtenissen. Een deel van dit dagboek is destijds geplaatst in het Agrarisch Dagblad. Op 3 maart werd hun bedrijf van 9.000 kippen geruimd, een dag later schreef ze in haar dagboek:

Dinsdag 4 maart

Om kwart voor acht belt de pers. Ik zeg de journaliste dat ze ons wakker belt en trek vervolgens de telefoonstekker eruit en probeer nog wat te slapen. Het lukt niet. Henk slaapt gelukkig nog wel. Ik ga eruit en dan begint de telefoon te rinkelen en houdt niet meer op. Ik doe een uur over m’n boterham.

Ik heb de pers beloofd om één keer naar achteren te komen. Het is vreemd stil op het erf. Het is koud als ik terugloop en ik ben leeg en koud.

We doen niets. Henk heeft niets te doen en ik doe alleen het nodige. De telefoon blijft onafgebroken gaan en het doet ons goed dat zoveel mensen meeleven. Er staan prachtige bloemen in huis met op het kaartje de wens ’sterkte’, en de post brengt kaarten. Vanavond in het journaal zag ik mezelf. Heel raar is dat.

Geen sprake van vogelgriep

Een paar dagen later hoorden ze op het journaal dat de test negatief was en dat er geen sprake zou zijn van vogelgriep. We voelen ons alsof we in een draaikolk zitten’, schreef Janny. ‘Minister Veerman belde en bood excuses aan. We zijn blij verrast. Dit is toch heel wat anders dan een minister die het heeft over krokodillentranen’.

Maar het was wél vogelgriep, en Janny eindigde haar bijdrage in de krant met: ‘Ik zag een klein geel krokusje en dat geeft hoop! Dat bloemetje heeft ook moeite moeten doen om uit de grond te komen, maar heeft het gered. Zo zal het met ons ook gaan; het zal moeilijk zijn, maar we komen er weer bovenop!’

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 4 maart en is onderdeel van de rubriek Historisch

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin