Boerenleven

Foto & video

Opvolger Willem ontmoet wereldwijd inspirerende boeren

Hij bezocht boeren in Azië, Europa en Amerika en nieuwe reizen staan op stapel. Van al die boeren leert hij wel wat, ‘iedereen heeft zijn eigen pluspunten.’

Willem Voncken (27) zit sinds zijn 18e met zijn ouders in maatschap. Het bedrijf in Eys (L.) omvat 190 hectare akkerbouw met aardappelen, uien, suikerbieten, tarwe, gerst, mais, soja en veldbonen. Ook is er 10 hectare natuurbeheer. De ouders van Willem trekken zich gaandeweg terug uit het bedrijf. Zij verzorgen nog wel de administratie en springen bij tijdens pieken, maar Willem doet het meeste dagelijkse werk. Daarbij doet hij nog bestuurswerk, zo was hij voorzitter van het LAJK en zit hij nu in het dagelijks bestuur van NAJK met de portefeuille internationaal.

Willem Voncken (27) zit sinds zijn 18e met zijn ouders in maatschap in het Limburgse Eys. Het bouwplan omvat aardappelen, uien, suikerbieten, tarwe, gerst, mais, soja en veldbonen. Ook is er 10 ha. natuurbeheer. - Foto's: Twan Wiermans
Willem Voncken (27) zit sinds zijn 18e met zijn ouders in maatschap in het Limburgse Eys. Het bouwplan omvat aardappelen, uien, suikerbieten, tarwe, gerst, mais, soja en veldbonen. Ook is er 10 ha. natuurbeheer. - Foto's: Twan Wiermans

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“Iets veranderen hoeft niet direct, wel moet ik een stuk arbeid anders in gaan vullen. Veel opvolgers zullen het herkennen denk ik, dat je ouders ongemerkt nog een heleboel doen. Hoeveel dat is, merk je pas als ze het niet meer doen. Ik zou kunnen kiezen voor een vaste medewerker of meer loonwerk laten uitvoeren. Nu al werk ik veel samen met een loonwerker, de samenwerking is heel prettig. Ik denk dat ik ervoor kies om nog meer aan hem uit te besteden.”

Willem houdt vooral van de afwisseling in zijn werk.
Willem houdt vooral van de afwisseling in zijn werk.

Mijn grote voorbeeld is ...

“Hierbij denk ik niet aan een persoon. Ik ben momenteel Nuffield Scholar. Hierdoor heb ik over de hele wereld heel veel interessante ondernemers leren kennen. Binnen dit scholarship is het namelijk de bedoeling dat je in twee jaar tijd veel reizen over de wereld maakt om een indruk van de agrarische sector wereldwijd te krijgen. Zo heb ik in zeven weken tijd zes verschillende landen bezocht in Azië, Europa en Amerika. Ook staat er weer een nieuwe reis gepland naar Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland. Praten met al die verschillende ondernemers vind ik heel erg inspirerend. Iedereen heeft z’n eigen pluspunten, ik leer van iedereen wat. Eigenlijk zijn dus meerdere boeren van over de wereld een voorbeeld voor mij.”

Veel land werk doet hij zelf maar Willem werkt ook veel samen met een loonwerker.
Veel land werk doet hij zelf maar Willem werkt ook veel samen met een loonwerker.

Het mooiste werk vind ik ...

“De afwisseling, het werken met de seizoenen, geen jaar is hetzelfde, geen dag is gelijk. Je bent overgeleverd aan de natuur, ik laat het op me afkomen en ervaar dat als vrijheid.”

Hoe hij straks, als zijn ouders zich hebben teruggetrokken uit het bedrijf, het werk rond gaat zetten, is iets waar Willem nu al over nadenkt.
Hoe hij straks, als zijn ouders zich hebben teruggetrokken uit het bedrijf, het werk rond gaat zetten, is iets waar Willem nu al over nadenkt.

Ik heb een hekel aan ...

“In de winter de bietenhoop afdekken is minder, maar ik heb er niet echt een hekel aan.”

Momenteel wordt gewerkt aan een bedrijfsverplaatsing naar de rand van het dorp.
Momenteel wordt gewerkt aan een bedrijfsverplaatsing naar de rand van het dorp.

Als ik een miljoen win in de loterij dan ...

“Investeer ik dat in de bedrijfsverplaatsing waar we mee bezig zijn. Dan is het zo op. We willen het huidige bedrijf verplaatsen naar de rand van het dorp.”

Willem is ook bestuurlijk actief bij het NAJK binnen de portefeuille internationaal.
Willem is ook bestuurlijk actief bij het NAJK binnen de portefeuille internationaal.

Over vijf jaar ...

“Dan heb ik de nieuwe boerderij gerealiseerd. Wat of hoeveel ik dan teel, vind ik zelf niet zo belangrijk. Ik wil graag flexibel zijn, zodat ik kan inspelen op vragen uit de markt. Ik hoop op een gezond verdienmodel, dit kan door schaalvergroting zijn maar net zo goed door in te spelen op een nichemarkt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.