Boerenleven

Foto & video 6 reacties

Opvolger Niek: ik zie de toekomst positief

Opvolger Niek Huisman: “Ons bedrijf ligt vlakbij een Natura 2000-gebied, maar daar lig ik niet wakker van.”

Niek Huisman (20) doet de opleiding Agrarisch ondernemerschap Dier- en Veehouderij in Dronten. Nieks ouders hebben in maatschap in Mariënheem (Ov.) ruim 50.000 vleeskuikenouderdieren en wat jongvee-opfok voor een collega-boer. Nieks vader doet het meeste dagelijkse werk in de stal, zijn moeder verzorgt de administratie en springt bij indien nodig. Niek helpt mee waar nodig als zijn schoolactiviteiten dat toelaten.

Nieks ouders hebben in maatschap ruim 50.000 vleeskuikenouderdieren en wat jongvee-opfok voor een collega-boer. - Foto's: Koos Groenewold
Nieks ouders hebben in maatschap ruim 50.000 vleeskuikenouderdieren en wat jongvee-opfok voor een collega-boer. - Foto's: Koos Groenewold

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Eigenlijk hoeft er niks te veranderen, het bedrijf is helemaal up-to-date. Misschien dat er wat kleine dingetjes anders kunnen, ik denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een automatisch weegsysteem voor de kippen. Maar dat hoeft niet te wachten tot na de overname, daar hebben we het nu ook al over met elkaar.”

Een van Nieks favoriete bezigheden is door de stal lopen en goed naar de kippen kijken om te zien of ze het goed doen.
Een van Nieks favoriete bezigheden is door de stal lopen en goed naar de kippen kijken om te zien of ze het goed doen.

Mijn grote voorbeeld is:

“Ik kom toch bij mijn vader uit. Mijn opa begon hier met koeien, maar mijn vader wilde verder met kippen. Eerst vleeskippen, later schakelde hij om naar de opfok van vleeskuikenouderdieren. Dat hij die stap heeft kunnen en durven zetten, dat vind ik knap. Verder is hij een echte vakman. Hij ziet bij wijze van spreken dat een kip ziek wordt nog voordat ‘ie het is en grijpt dan meteen in. Ik heb daar echt bewondering voor.”

Niek heeft een zwak voor kippen. 'Het zijn zulke sterke dieren, ik vind ze fascinerend.'
Niek heeft een zwak voor kippen. 'Het zijn zulke sterke dieren, ik vind ze fascinerend.'

Het mooiste werk vind ik:

“De diercontrole. Door de stal lopen en goed naar de kippen kijken: moet er iets aangepast, klopt het voer nog, is het licht nog goed? Alles tot in de puntjes in orde hebben, dat voelt goed. Dat moet ook, want als ze bij ons van het bedrijf gaan, moeten ze bij een ander nog een jaar goed produceren.”

Klimaat, licht, voeding én hygiëne, Niek heeft graag alles tiptop in orde.
Klimaat, licht, voeding én hygiëne, Niek heeft graag alles tiptop in orde.

Ik heb een hekel aan:

“Als je slechte eendagskuikens geleverd krijgt, is dat niet leuk. Dan loop je meteen al acht weken achter, omdat ze ziek worden of pootproblemen krijgen. De uitval ligt dan onnodig hoog. Daar is niks aan, daar heb ik geen kippen voor.”

Als ik een miljoen win in de loterij, dan:

“Zou ik een deel opzijzetten voor de bedrijfsovername en een deel gebruiken om een beetje uit te breiden. Iets meer staloppervlak en ik denk ook iets meer kippen. Hoe dat met de stikstof gaat, weet ik niet. We zitten op 400 meter van een Natura 2000-gebied, maar we hebben luchtwassers en kunnen intern salderen. Ik denk dat het wel gaat lukken, ik lig er allemaal niet zo wakker van.”

Zijn opa begon hier met koeien maar zijn vader wilde verder met kippen. Dat hij die stap gezet heeft, daar heeft Niek bewondering voor.
Zijn opa begon hier met koeien maar zijn vader wilde verder met kippen. Dat hij die stap gezet heeft, daar heeft Niek bewondering voor.

Over vijf jaar:

“Het is lastig te voorspellen, maar dan ben ik in elk geval afgestudeerd en werk ik in de pluimveesector, als vertegenwoordiger of zo. Dan zijn we ook aan het kijken hoe en wanneer ik het bedrijf ga overnemen. Ik zie de toekomst positief, ik heb er zin in.”

Laatste reacties

 • Eelco

  Leuk om te lezen na al die negativiteit de afgelopen weken
  Positief blijven denken . Suc6

 • Bovée

  Eindelijk ook eens iets positiefs te lezen,ik wens je, heel veel succes,in de verdere toekomst.

 • Koen123

  Veel succes in de toekomst
  Hoe die er ook uit gaat zien

 • gerardtijs

  Een positieve ondernemer daar hou ik van.
  Succes met jullie bedrijf gr Gerard Tijs.

 • Henk.visscher

  boel goed voor mekaar jongen, gaat helemaal goed komen, het is een natura 2000 stal

 • sjaakie

  Zo’n jonge ondernemer komt er wel toppie voor elkaar!
  Succes in de toekomst ........

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.