Foto: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

1993: Alternatief voor dure afdichting mestsilo‘s

Een ronde mestsilo zetten was al een forse investering geweest, een dure verplichte afdichting zagen boeren niet zitten. Ze kwamen met een alternatief.

Dat er begin jaren ’90 van de vorige eeuw iets moest om de vervluchtiging van ammoniak uit ronde mestsilo’s te voorkomen, dat was wel duidelijk. Maar wat? De overheid wilde een dichte kap, maar daar hing een prijskaartje aan. Die eis viel dan ook niet goed bij veel boeren.

Strokorst als alternatief

De irritatie zakte toen een strokorst als alternatief werd geopperd. Die was goedkoop en zou veel ammoniak ‘onder het deksel’ houden. Maar de toenmalige ministers Alders van Milieubeheer en Bukman van Landbouw zagen er niets in. Dat was tegen het zere been van boeren en hun belangenorganisaties. Daarom volgde nader onderzoek, de resultaten zouden op 12 februari 1993 bekend worden, vandaag 27 jaar geleden.

Het Landbouwschap riep dat Alders en Bukman de veehouderij onnodig op hoge kosten joegen

Maar nog voor het zover was, brachten de ministers opnieuw naar buiten dat ze de strokorst niet zagen zitten. Het Landbouwschap reageerde verontwaardigd en riep dat Alders en Bukman de veehouderij onnodig op hoge kosten joegen. De ministers lieten daarop weten dat er nog te veel onzekerheden waren om de strokorst te erkennen als volwaardige afdekmethode. De twijfels gingen over de mate waarin de ammoniakuitstoot zou verminderen en over de controlemogelijkheden. Een kap was van afstand te zien, voor een strokorst moest elke controleur persoonlijk over de rand kijken.

Voorlopig oordeel ‘niet te verteren’

Dit voorlopige oordeel, nog voor de presentatie van de onderzoeksresultaten, was ‘niet te verteren’, aldus het Landbouwschap. Ook de Landbouwmaatschappij Friesland-Flevoland (LMF) was not amused. Het zou de veehouderij een half miljard gulden kosten om de veertienduizend silo’s die nog open waren met een vaste kap af te dekken. Daartegenover zou een vermindering van de ammoniakuitstoot met maximaal een procent staan.

Er volgde veel juridisch gehakketak met als resultaat dat… de strokorst niet erkend werd als afdichting voor mestsilo’s.

Beheer
WP Admin