Foto: Canva BoerenlevenOpinie

‘Spelletjes spelen met boeren’

Steeds vaker denk ik dat er spelletjes worden gespeeld met boeren. Laten we helpen de kaart in te kleuren over hoe het platteland eruit moet zien.

Een lang, lachend geluid klinkt er in de verte. “Welke vogel is dat nu weer?”, vraag ik Luc. “Dat is de groene specht, die lacht ons uit”, vertelt Luc. Het klinkt alsof hij net iets leuks heeft gezien en daar lol om heeft. Overigens is de groene specht een prachtvogel. Olijfgroen van boven en licht grijsgroen van onder, met rode kruin en een zwarte vlek rondom het oog.

Steeds vaker heb ik het idee dat we op het platteland worden uitgelachen. Dat er een spelletje wordt gespeeld zoals het kaartspel ‘Boer van het erf afjagen’. “Mam, het is een kansspel en kan oneindig lang doorgaan”, vertelt Naud. “De kans is niet groot dat er uiteindelijk iemand wint”, vertelt Luc. Naud haalt de kaarten tevoorschijn en laat het zien. “Het kan zijn dat de twee hoogst opgelegde kaarten een aas, vrouw of getal zijn. Maar ook twee boeren kunnen tegenover elkaar staan.” De winnaar van het spel is degene die alle kaarten in handen heeft. En de rest zijn de verliezers. Uiteindelijk verliest de boer het altijd.

Windmolens, zonneparken en natuur

“Boonhaken of kruisjassen, da’s veel leuker”, zegt mijn vader. En opa Frans? Hij houdt zich wijselijk stil. Nederland restylen is geen ‘shop-the-look’ maar maatwerk. Iedere keer wordt het ‘moodboard’, waarop ingekleurd staat hoe het geheel eruit moet zien, aangepast. Windmolens en zonneparken staan ingetekend en er is een Regionale Energie Strategie opgesteld. Maar ook Natura 2000-gebieden en agrarisch natuurbeheer krijgen een prominente plek op het moodboard.

Helder, strak met houten accenten, koel en grasgroen als accentkleur. Het is een wensgedachte, een denkbeeld, een droom. Van iemand die vanachter het bureau bepaalt hoe de ruimte ingevuld moet worden. Een soort van interieuradvies vol hippe ideeën en veel design. Maar: een angstaanjagende fantasie of waanvoorstelling voor de boer.

Het is zinvoller om je stem te laten horen aan de vergadertafel

Boerenprotest

Smaken verschillen. Zo is de één gek op modern design met minimalisme, veel ruimte en licht. De ander houdt meer van ‘modern country’ met kleuren als koffie verkeerd, gecombineerd met stoere natuurlijke materialen zoals natuursteen en massief hout.

“Jij gaat er niet over en bemoeit je er niet mee”, zegt Luc weleens tegen Famke. Maar dat is nu juist wel de bedoeling, dat wij boeren ons eens flink met onze toekomst bemoeien. Protesteren is goed en zinvol, en het is nog zinvoller om je stem te laten horen aan de vergadertafel. We moeten de politiek en de burger vertellen over hoe wij het ingevuld willen zien. We moeten meepraten over strategieën.

Het begint met respect voor elkaar. Als boer en als mens. Dus we moeten elkaar helpen. Eén worden in een team zodat we samen een doelbewuste toekomststrategie inkleuren met de accenten op landelijke sfeer en boerenwarmte. Als de stijlen op elkaar zijn aangepast, dan pas zijn we een winning team.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin