Foto: Roel Dijkstra BoerenlevenAchtergrond

Speet over oldtimers: ‘Stad en land afgezocht’

Een toertocht maken op een fraaie oldtimer? Dat kan bij Constant Speet in het Groene Hart. Hij heeft onder meer een Deutz D 2505.

“Mijn vrouw Carla van der Weijden is boerendochter. In september vorig jaar waren we op vakantie in de Duitse Eifel. Daar kwamen we een bedrijf tegen dat trekkertoertochten organiseerde. Carla wilde heel graag een keer zo’n tocht beleven”, vertelt Speet. Toen besloot hij in een opwelling dat hij daar ook wat mee wilde.

Constant Speet (60) is woonachtig in het Zuid-Hollandse Aarlanderveen. Hij was jarenlang eigenaar van meerdere foto- en videozaken. Sinds kort runt hij ‘Oude Trekker Rijden’, een bedrijf dat tractortoertochten organiseert nabij de Nieuwkoopse Plassen, in het Groene Hart. Tijdens de toertochten rijdt Speet altijd mee. “Dat is verplicht voor de verzekering, maar ik vind het ook gewoon leuk om te doen.” Kijk voor meer info op www.oudetrekkerrijden.nl. - Foto's: Roel Dijkstra

Constant Speet (60) is woonachtig in het Zuid-Hollandse Aarlanderveen. Hij was jarenlang eigenaar van meerdere foto- en videozaken. Sinds kort runt hij ‘Oude Trekker Rijden’, een bedrijf dat tractortoertochten organiseert nabij de Nieuwkoopse Plassen, in het Groene Hart. Tijdens de toertochten rijdt Speet altijd mee. “Dat is verplicht voor de verzekering, maar ik vind het ook gewoon leuk om te doen.” Kijk voor meer info op www.oudetrekkerrijden.nl. – Foto’s: Roel Dijkstra

Op zoek naar fraaie oldtimers

Van het een kwam het ander, gaat Speet verder. “Ik ben eerst op zoek gegaan naar fraaie oldtimers. Later heb ik mijn bedrijf Oude Trekker Rijden opgericht. Samen met onze twee zoons heb ik in het najaar van 2019 stad en land afgezocht naar oude trekkers. We zochten echt naar het neusje van de zalm.” Met hun tandemasser zijn Speet en zijn zoons in alle uithoeken van Nederland geweest.”

Gedeeltelijk zelf opgeknapt

“Deze Deutz D 205 uit 1962 hebben we in Brabant gevonden, in de buurt van Den Bosch. Het is een luchtgekoelde 2-cilinder, van 22 pk”, vertelt Speet. Deze trekker springt er voor hem echt uit. Ze hebben ook een Kramer 200, een Massey Ferguson 133, een Guldner A2L en een David Brown 770. “Het zijn heel mooie trekkers, die mijn zoons en ik gedeeltelijk zelf hebben opgeknapt.”

 • Constant Speet rijdt op de Deutz. Op de achtergrond is de Molenviergang Aarlanderveen zichtbaar, de nog enige werkende molengang in de wereld.

  Constant Speet rijdt op de Deutz. Op de achtergrond is de Molenviergang Aarlanderveen zichtbaar, de nog enige werkende molengang in de wereld.

 • “Samen met onze twee zoons heb ik in het najaar van 2019 stad en land afgezocht naar oude trekkers. We zochten echt naar het neusje van de zalm”, aldus Constant Speet.

  “Samen met onze twee zoons heb ik in het najaar van 2019 stad en land afgezocht naar oude trekkers. We zochten echt naar het neusje van de zalm”, aldus Constant Speet.

Veiligheidheid boven alles

De trekkers bij Speet zijn onder meer uitgerust met een valbeugel, een brandblusser en verlichting. “Veiligheid gaat bij ons boven alles”, legt Speet uit. “Een rijbewijs is verplicht, evenals een bijrijder. Die heeft namelijk een extra paar oren en ogen.”

Toertochten

In september is Speet begonnen met het organiseren van toertochten op hun oldtimers. “We bieden verschillende arrangementen aan, waarbij we de samenwerking zoeken met verschillende (boeren)bedrijven. Zo’n toertocht is een hartstikke leuk uitje.”

 • Naast de Deutz heeft Speet een Kramer 200, een Massey Ferguson 133, een Guldner A2L en een David Brown 770 op de kop getikt. “Het zijn heel mooie trekkers, die mijn zoons en ik gedeeltelijk zelf hebben opgeknapt.”

  Naast de Deutz heeft Speet een Kramer 200, een Massey Ferguson 133, een Guldner A2L en een David Brown 770 op de kop getikt. “Het zijn heel mooie trekkers, die mijn zoons en ik gedeeltelijk zelf hebben opgeknapt.”

 • Deze Deutz D 205 uit 1962 heeft Speet in Brabant gevonden, in de buurt van Den Bosch. "Het is een luchtgekoelde 2-cilinder, van 22 pk", vertelt Speet. Deze trekker springt er voor hem echt uit.

  Deze Deutz D 205 uit 1962 heeft Speet in Brabant gevonden, in de buurt van Den Bosch. “Het is een luchtgekoelde 2-cilinder, van 22 pk”, vertelt Speet. Deze trekker springt er voor hem echt uit.

Constant Speet biedt met Oude Trekker Rijden verschillende arrangementen aan. Een ervan is een bezoek aan de Molenviergang Aarlanderveen. Dit is de enige nog werkende molengang in de wereld.

Beheer
WP Admin