Foto: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Daarom ben ik boer: ‘Bedrijf doorgeven’

Trudy Schoenmakers-de Jong hoopt stiekem dat haar zoontje later ook boer wordt. “Als dat lukt, hebben we het goed gedaan.”

Trudy Schoenmakers-de Jong (37) heeft in Zuid-Beijerland (Z.-H.) samen met haar vader Leen de Jong een akkerbouwbedrijf van 80 hectare. Het bouwplan bestaat uit aardappelen, tarwe, suikerbieten, tweedejaars plantuien en snijmais. Een deel van de grond wordt verhuurd. - Foto's: Peter Roek

Trudy Schoenmakers-de Jong (37) heeft in Zuid-Beijerland (Z.-H.) samen met haar vader Leen de Jong een akkerbouwbedrijf van 80 hectare. Het bouwplan bestaat uit aardappelen, tarwe, suikerbieten, tweedejaars plantuien en snijmais. Een deel van de grond wordt verhuurd. – Foto’s: Peter Roek

“Ik vind het heerlijk om in de buitenlucht aan het werk te zijn. Al toen ik klein was riep ik dat ik later op de boerderij wilde wonen. Via een omweg gaat dat er in het voorjaar van 2022 dan eindelijk van komen. Samen met mijn man en onze twee kinderen woon ik nu nog in een nieuwbouwwijk. We gaan verhuizen als het appartement van mijn ouders wordt opgeleverd.


Lees verder onder de foto‘s.

Trudy: "Het ondernemerschap trok me en ik vond het heerlijk om thuis aan de slag te gaan."

Trudy: “Het ondernemerschap trok me en ik vond het heerlijk om thuis aan de slag te gaan.”

Baan opgezegd

Ik heb de hogere landbouwschool gedaan. Daarna heb ik jaren in de periferie gewerkt. In 2015 ben ik parttime gaan werken en ben ik toegetreden tot de maatschap. In 2018 heb ik mijn baan opgezegd en ben ik fulltime op de boerderij gaan werken. Het ondernemerschap trok me en ik vond het heerlijk om thuis aan de slag te gaan. Op dat moment was ik al verantwoordelijk voor de administratie en certificering. Dat vind ik leuk om te doen. Na een bedrijfsaudit krijg ik vaak te horen dat we alles netjes voor elkaar hebben. Mijn vader noemt me weleens gekscherend ‘computerboerin’.

Geniet met name van de oogsttijd

Ik ga nooit met tegenzin naar de boerderij en heb me tot dusverre nog geen dag verveeld. Natuurlijk zit er weleens een baaldag tussen, zeker als slecht weer je planning in de war schopt. Ik geniet met name van de oogsttijd. Producten binnenhalen, daar doe je het uiteindelijk allemaal voor.

De aardappelteelt is samen met de buurman georganiseerd, zo verdelen ze de hoeveelheid werk.

De aardappelteelt is samen met de buurman georganiseerd, zo verdelen ze de hoeveelheid werk.

Actief op sociale media

Ik vind het mooi om gezond voedsel te produceren voor mijn medemens. Veel mensen hebben vaak geen benul wat er voor nodig is om een gezond product op de markt te brengen. Daarom plaats ik regelmatig foto’s op Facebook en Twitter en maak ik blogs voor een lokale krant.

We focussen sterk op kwaliteit en duurzaamheid. We voldoen aan de eisen van GlobalGap en PlanetProof, hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, bloemenranden en nestkasten voor roofvogels.

Trudy zou het mooi vinden als de generatie na haar ook boer kan worden.

Trudy zou het mooi vinden als de generatie na haar ook boer kan worden.

Toekomst voor Nederlandse boer

De aardappelteelt hebben we samen met onze buurman georganiseerd. Die samenwerking is voor mij cruciaal, want anders was ik misschien zelfs wel geen boerin geworden. Ik wil efficiënt werken en opbrengst genereren en zit niet direct om nog meer werk verlegen.

Onze zoon van acht zegt regelmatig dat hij later boer wil worden. Stiekem hoop ik dat dit ooit werkelijkheid wordt. Dat betekent namelijk dat we het hier goed hebben gedaan én dat er een toekomst is voor de Nederlandse boer. Ik wil het bedrijf zo goed mogelijk doorgeven aan de volgende generatie. Daarom ben ik boerin.”

Beheer
WP Admin