Boerenleven

Achtergrond 8 reacties

Vandaag 12 jaar geleden: Al Gore bezocht Agriport A7

Terugblik op 2008: De man die geen president werd, kwam naar Nederland.

Op 14 oktober 2008 bezocht Al Gore de kassen van Agriport A7. De excursie was onderdeel van een flitsbezoek aan Nederland op initiatief van Urgenda, een Nederlandse organisatie die tot doel heeft Nederland duurzamer te maken. Na 1,5 jaar mailen en bellen, was er eindelijk de toezegging dat Gore zou komen. De Amerikaanse voormalig vicepresident was en is vooral bekend als de Amerikaanse presidentskandidaat die het net niet werd. Later stortte hij zich op het klimaatprobleem. Hij schreef er een boek over: ‘An inconvenient truth’ (Een ongemakkelijke waarheid), over het onderwerp is ook een documentaire gemaakt.

Duurzamer produceren vanwege klimaatprobleem

Aanvullend trok Gore de wereld over om lezingen te geven over de opwarming van de aarde en de rol van de mens in dit proces. Zijn doel was niet om met het vingertje te wijzen, maar om op zoek te gaan naar oplossingen. Tegen die achtergrond keek hij onder meer rond in Agriport A7, het grootschalige kassencomplex bij Middenmeer met veel aandacht voor duurzaam werken.

Gore zag en ziet veel in technische oplossingen en in meerdere interviews gaf hij aan het jammer te vinden dat de techniek achterloopt bij de ambities om duurzamer te gaan produceren. In het verlengde daarvan roept hij consumenten op om alvast het voortouw te nemen door biologisch te eten en veel, veel minder vlees op hun menu te zetten.

Boeren en juiste technologie kunnen bijdrage aan oplossing klimaatprobleem

Intussen blijft hij zich inzetten om de zoektocht naar oplossingen voor het klimaatprobleem op de kaart te houden. Zo nodigde hij vorig jaar op zijn eigen boerderij in Tenessee een groep bodemwetenschappers uit om ideeën uit te wisselen over CO2-opslag in de bodem. Omdat een groot deel van het land, en dus de bodem, wereldwijd in gebruik is door boeren, kunnen zij volgens Gore deel uitmaken van deze oplossing. Het wachten is nog op de juiste technologie.

Dit artikel is te lezen in Food&Agribusiness van woensdag 14 oktober en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Laatste reacties

 • Maas1

  ...Enkel Biologische voedsel is niet de enige en juiste waarheid daar is te veel grond gebruik voor nodig terwijl de wereld bevolking in aantallen drastische door stijgt. Die combinatie heeft verregaande gevolgen voor de planeet en de mens.
  Tussen gangbaar en biologische het eene uiterste tegen het andere uiterste ligt nog een wereld te winnen.
  De producten tussen gangbaar en biologische bestaan vaak uit segmenten met ieder hun eigen specifieke productie eigenschappen.Het is de kunst om al het goede van de markt productie omstandigheden te verenigen in een klimaat neutraal voedsel pakket.
  De eerste signalen zijn er; On the way to Planet Proof.

 • WGeverink

  "Breng je een leugen groot genoeg en vaak genoeg dan wordt het de waarheid" zei Adolf hitlers propaganda minister Joseph Goebbels. Deze goede raad wordt nog elke dag volop gebruikt cq in de praktijk gebracht. Al Gore is gewoon een handige jongen die verschrikkelijk veel geld verdiend aan naieve mensen die denken dat de wereld vergaat. Je kunt het zien aan hoe de linkse groeperingen hun standpunten verdedigen. Ze gebruiken geen data om hun standpunten te onderbouwen want die zijn er bijna nooit. Ze maken gebruik van bullying taktieken waarbij je wordt uitgescholden en gekleineerd. Ze proberen je funding af te pakken of mooier nog ontslagen te krijgen om je de mond te snoeren. Ze zullen op alle mogelijke manieren proberen om je te sensureren zoals op Facebook Twitter You Tube etc en de mainstream media elke dag volop gedaan wordt. Dus de volgende keer als de mainsream media praat over "gekkies" of "ontkenners" weten jullie dat het gaat over iets belangrijks waarvan de overheid niet wil dat mensen zich er in gaan verdiepen zoals bijvoorbeeld in data en feiten over klimaat, CO2, de "duurzaamheid" van vlees of de feiten rond COVID19. Domme ongeinformeerde mensen kun je namelijk veel makkelijker sturen.

 • varken23

  Dat kan ik me nog wel herinneren de lezingen die Al Gore gaf, regelmatig lieten ze op het nieuws zien in welk land hij weer op een podium stond te 'vechten' om de aarde te redden....12 jaar geleden alweer.....Toen bestond het woord vliegschaamte nog niet.

  Google maar eens "eat meat to save the world". Of bekijk die nieuwe docu van Marijn Poels "return to eden" op YouTube. Dan zie je ook eens de andere kant van het verhaal. De waarheid zal wel in het midden liggen.

  De reden dat volgens een aantal cijfers de voedselproductie zoveel impact heeft op het milieu, is omdat iedereen eet en een aantal keren per dag eet. Er zijn weinig andere artikelen die zoveel geconsumeerd worden.

  Wanneer je alles in perspectief zet valt het welmee. Co2 uitstoot van een kilo varkensvlees 4,5kg
  Retourtje met vliegtuig naar Athene 320 kg co2. Retourtje Athene staat gelijk aan 70 kg varkensvlees eten. Probeer in de tijd dat je naar Athene vliegt maar eens 70kg vlees naar binnen te werken dat lukt je niet. 😂

  Mischien moet er minder geconsumeerd worden om het milieu en klimaat te verbeteren maar dat hoeft geen voedsel te zijn.

 • farmerbn

  Al Gore is voor mij geen held. Ik plaats hem bij de club van rome, de zure regen . Naieve mensen bang maken voor eigen gewin.

 • G. Peltjes

  Al Gore de man met geschat vermogen van 300 miljoen dollars verdiend in de olie sector. Drie luxueuze villa's waarvan 1 maar liefst 230.000 KW stroom per jaar verbruikt. Moeten we die man serieus nemen?

 • WGeverink

  De aarde heeft koude en warme periodes gehad tijdens een veel lager CO2 gehalte in de lucht dan de 400ppm van vandaag de dag. Op de lange termijn bekeken is er geen correlatie te ontdekken anders dan dat het CO2 de temperatuur volgt op zo'n 800 tot 1000 jaar. CO2 is plantevoedsel en als er meer van in de lucht zit groeien de planten sneller en zijn ze beter bestand tegen droogte. Daarom wordt het CO2 gehalte in kassen opgeschroeft naar wel 1600ppm.

 • Maas1

  @WGevering ik ben het met je eens dat alles wordt op gehangen aan de kapstok van C02.Maar het gaat niet om het feitelijke relaas van C02 alleen,helaas.
  In Nederland heeft de commissie Remkers geadviseerd richting stoffenbalans...we begrijpen wat de uitwerking en de 'macht' zal zijn als je als economie emissieloos kunt produceren....alleen de weg daar naar toe is lastig.

 • WGeverink

  Ook politici begrijpen dat emissieloos produceren niet mogelijk is. Ze werken daarom hard om de meest politiek correcte millieu ramp te creeren in de vorm van windmolens en biomassa. Als er ook maar iemand serieus bezig was met millieu vriendelijk dan was nucliair al jaren geleden naar voren geschoven als energie voorziening voor de toekomst. Nucliair is compact en verreweg de meest veilige manier om energie op te wekken. Het is alleen niet "politiek correct".

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.