Boerenleven

Achtergrond

Opvolger Peter: ‘Ik werk met een machtig mooie machine’

Dit jaar is ie nieuw aangeschaft, een zelfrijdende veldspuit. ‘Nu kan ik om me heen kijken.’

Meer automatiseren, meer personeel en wie weet een stuk grond bij huis om de veldspuit te parkeren. Opvolger Peter de Regt zit vol plannen.

Opvolger Peter de Regt (32) in Etten-Leur. - Foto's: Peter Roek
Opvolger Peter de Regt (32) in Etten-Leur. - Foto's: Peter Roek

Peter de Regt

Woonplaats: Peter woont met zijn verloofde in Sprundel, het bedrijf staat in Etten-Leur (N.-Br.).
Opleiding: eerst de Mas in Breda, richting plantenteelt, daarna Bedrijfskunde en Agribusiness aan de HAS in Den Bosch.
Bedrijf: een bv met een loon- en grondverzetbedrijf. Peters vader en oom zijn de hoofdvennoten, Peter, een broer en een neef, vallen onder hen. Los van de bv is er een VOF met een akkerbouwbedrijf van 120 hectare. Het bouwplan bestaat uit tarwe, mais en suikerbieten. Ook wordt veel grond verhuurd en geruild ten behoeve van aardappel- en uienteelt.
Rolverdeling: de vader en oom van Peter hebben de dagelijkse leiding in het bedrijf. Peters broer, neef en hijzelf zijn vooral meewerkend, ze pakken op wat er gedaan moet worden.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“In grote lijnen niets. We hebben een breed bedrijf, dat vinden wij het beste. Afgelopen voorjaar bleek het voordeel. Door stikstof en PFAS lag het grondverzet helemaal stil. We hebben wel dertig man rondlopen en die konden toen aan het slag in het agrarisch loonwerk, want dat liep gewoon door.

Wat ik wel zou veranderen, is de urenregistratie. Nu hebben we werkbriefjes in de trekkers, de medewerkers vullen op het eind van de dag in hoeveel uren ze gemaakt hebben en bij wie. Op kantoor worden die briefjes vervolgens verwerkt. Dat zou ik graag automatiseren, zodat we op kantoor kunnen zien wie waar zit. Dan kunnen we efficiënter werken en sneller aansturen.”

Loonbedrijf De Regt zit in Etten-Leur (NB). Peter zit met zijn vader, oom, broer en neef in de BV. Ook is er een akkerbouwtak van 120 hectare.
Loonbedrijf De Regt zit in Etten-Leur (NB). Peter zit met zijn vader, oom, broer en neef in de BV. Ook is er een akkerbouwtak van 120 hectare.

Mijn grote voorbeeld is:

“Mijn ouders en mijn ooms. Het is knap hoe ze dit bedrijf met zijn vijven opgebouwd hebben. Ze begonnen met een trekker en nu staat er een heel machinepark. Personeel was er ook niet, nu zijn er dertig medewerkers.”

Het mooiste werk vind ik:

“Spuiten. Ik weet niet goed waarom, het is gewoon mooi werk en ik rijd op een machtige machine. Het is een nieuwe zelfrijdende veldspuit, een Agrifac Condor. Ik moet hem vullen, insturen en instellen en dan doet ie verder alles zelf. Daardoor kan ik tijdens het rijden om me heen te kijken. Nog een voordeel: de machine werkt veel preciezer dan ik zelf ooit zou kunnen.”

Dit jaar is er een nieuwe zelfrijdende veldspuit aangeschaft. Peter hoeft hem alleen maar in te regelen, daarna doet de machine praktisch alles zelf.
Dit jaar is er een nieuwe zelfrijdende veldspuit aangeschaft. Peter hoeft hem alleen maar in te regelen, daarna doet de machine praktisch alles zelf.

Ik heb een hekel aan:

“Als we ’s winters met vijftien man in de schuur staan te sleutelen, dan ben ik niet op mijn best. Ik houd niet erg van binnen zitten, tenzij het in de cabine van de trekker is.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan:

“Koop ik samen met mijn verloofde een huis met een schuur en een stuk grond erbij. Dan kan ik als het ’s avonds laat wordt de veldspuit bij huis zetten en hoef ik niet eerst terug naar de zaak.”

Onderhoud hoort erbij, maar Peter is geen liefhebber van binnen werken. "Tenzij het binnen in een trekkkercabine is."
Onderhoud hoort erbij, maar Peter is geen liefhebber van binnen werken. "Tenzij het binnen in een trekkkercabine is."

Over vijf jaar dan:

“Zijn we verder in het overnameproces en dan zijn we ook een beetje gegroeid, misschien is er dan drie man personeel bijgekomen. We moeten in staat zijn en blijven om grote arbeidspieken op te vangen want soms komt alles en iedereen tegelijk.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Of registreer je om te kunnen reageren.