Boerenblog

12 reacties

‘Mooie boerderij?’

Achter de muren van die mooie boerderij schuilt veel verdriet. Ze zet de stap. Waar ze in de ogen van de omgeving worstelt, voelt zij zich opgelucht.

Tijdens een avondje stappen leerde ze hem kennen. Ze was op slag verliefd. Dat hij boer was, vond ze alleen maar leuk. Ze was niet bekend met de sector, maar haar ouders hadden ook een eigen bedrijf. Daardoor wist ze dat het bedrijf regelmatig op de eerste plek zou komen.

Ongepland werd ze al vrij vlot na de kennismaking zwanger. De ouders van beiden stelden voor dat trouwen de beste optie was. Ze kochten een huis dichtbij de boerderij. Haar ouders deden een riante schenking voor het huis, zodat ze geen geldzorgen zouden hebben.

Huwelijkse voorwaarden

Om de boerderij veilig te stellen, werd besloten om op huwelijkse voorwaarden te gaan trouwen. Hierin werd vastgelegd, dat bij een scheiding zij geen recht op vermogen uit de boerderij zou hebben. Maar ook dat de gezamenlijke woning bij een scheiding toegewezen zou worden aan hem. Ze wist heel goed dat dit niet fair was. Haar toekomstige man wuifde het weg. Ze zouden immers niet gaan scheiden. Er waren zoveel verhalen over boerderijen die ter ziele gingen door een scheiding, dat het belangrijk was dat dit vastgelegd werd. Het was slechts een formaliteit, om zijn ouders gerust te stellen.

Geen vakanties

Ze trouwden. Er kwamen drie kindjes. Gelukkig waren ze echter niet. De boerderij groeide en slokte steeds meer tijd op, waardoor ze stopte met haar baan buitenshuis. Steeds vaker was ze alleen met de kinderen. Na het avondeten ging hij standaard terug naar de boerderij. De vakanties werden overgeslagen en uitjes werden een uitzondering. Met z’n tweeën ertussenuit, was sinds de geboorte van de kinderen niet meer gebeurd.

Ze vergrootte haar wereld en verwierf een eigen inkomen

De kinderen kregen via klasgenoten een ander referentiekader en begonnen te vragen, waarom ze nooit samen ergens naar toe gingen. Dat was voor haar een eye-opener. Dat hij alleen oog had voor de boerderij, hoefde niet te betekenen dat zij er niet wat van maakte. Ze plande uitstapjes en steeds vaker ging ze alleen op vakantie met de kinderen. Ze begon er aan te wennen dat ze een getrouwde, alleenstaande moeder was. Boven verwachting redde ze zich goed. Toen de kinderen eenmaal naar het voortgezet onderwijs gingen, was het haar beurt. Ze vond een leuke baan, die ze kon combineren met de zorg voor de kinderen. Ze vergrootte haar wereld en verwierf een eigen inkomen.

Scheiden met zo’n grote boerderij doe je niet

Oordelen vanuit de omgeving

Dit is het moment dat ze bij mij binnenkomt. “Ik wil scheiden”, is het eerste wat ze zegt. Ze doet haar hele verhaal. Ik hoef niets te zeggen. Aan het einde van het gesprek zegt ze: “Zo, en nu ga ik het mijn man vertellen.” De oordelen vanuit de omgeving zijn niet van de lucht. “Ze heeft alles voor elkaar en nog niet tevreden. Een mooie boerderij, gezonde kinderen, een hard werkende man en altijd geleefd op kosten van de boerderij. Wat een egoïstische vrouw. Scheiden met zo’n grote boerderij en drie jonge kinderen dat doe je niet.”

Toch zet ze de stap. Ze vertrekt zonder geld, zoals het ooit is vastgelegd. Ze richt stap voor stap haar nieuwe leven in. Waar ze in de ogen van de omgeving worstelt, voelt zij zich opgelucht. Ze is nog steeds een alleenstaande vrouw, maar niet meer getrouwd. Voor de kinderen verandert er weinig. Ze blijven bij haar, hij heeft het nu immers nog drukker. Af en toe gaan de kinderen in het weekend naar hem toe. Dan mogen ze helpen op de boerderij, want het werk moet natuurlijk wel af.

Laatste reacties

 • farmerbn

  En hoe gaat het verhaal volgens de boer? We zijn erg benieuwd.

 • deB.

  Die boer is een grote tobber! Zo blind als een paard, en kijkt alleen met z'n handen naast zijn ogen, groter is doorgaans z'n wereld niet. Oftewel slaaf van eigen bedrijf en leven...voorbeelden te over op deze manier

 • farmerbn

  Niet te vlug oordelen. Je moet volgens de deskundigen altijd het verhaal van beide kanten aanhoren. Jammer dat de schrijfster dat hier niet doet. Daardoor krijgt de boer direct de schijn tegen terwijl dat misschien helemaal niet moet.

 • agratax(1)

  @farmerbn. Hopelijk komt Wederhoor in een volgend verhaal aan de orde.

 • veldzicht

  Gelukkig vinden veel vrouwen het leven op een boerdeij wel leuk ook al zitten veel lange vakanties er vaak niet in.Het leven in een rijtjes huis met man en kinderen is toch ook beklemmend en waar je altijd rekening met de buren moet houden,dit in tegenstelling met een boerderij waar ze de ruimte hebben en herrie kunnen maken zoveel ze willen.En als de wil er is dan zijn dagjes uit en vakantie best mogelijk,je moet er natuurlijk zelf ook iets van maken.

 • EL

  Waarschijnlijk is de boer nu ook gelukkig, en heeft nu een partner getroffen die wel boerin is!

 • Gradje 1966

  DE B ik denk dat je zelf geen echte ondernemer bent nooit iets gedurfd en dan zo praten. Ik ken ook wel een voorbeeld zoals dit maar ik heb deze partners alle twee gesproken . En dan zit het verhaal toch niet zo in elkaar als hier boven.
  Vaak is er te lang niet goed gecommuniceerd met elkaar en zijn de verschillen niet zo groot als men denkt . Bij dit stel is het naar een time out toch weer goed gekomen

 • Attie

  Ze komt er wel bekaaid vanaf...

 • Alco

  Een bedrijf moet zo groot zijn dat je het met tenminste twee personen moet runnen.
  Je kunt er dan veel gemakkelijker effe tussenuit.
  Als je dat niet doet krijg je verslaving.

 • veldzicht

  @ alco.Of ze moeten niet te gierig zijn om de bedrijfshulp of een goede vervanger in te schakelen.Maar zo,n vrouw kon ook wel bedenken dat een boer(derij) wat anders is dan een burger en dan moest ze er niet aan beginnen en niet achteraf gaan lopen miepen.Ik kan ook veel boerinnen niet van een boerderij en dat gaat prima,geen enkel probleem als je er maar rekening mee houdt dat een boer geen 5 daagse werkweek heeft en het bedrijf vaak/soms voorgaat.

 • Limburger

  Genoeg is niet genoeg . Dit is bij veel bedrijven (ook gewone burgers) vaak het geval. 😥😭

 • deB.


  Droom maar lekker verder gradje, de waarheid is hard, en ga eens met de vrouwen praten, en kom tot de conclusie dat er heel veel zo denken, hij is er nooit, en nergens tijd voor!! En hou aub op over durven, want dat is zo'n zwaktebod!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.