Boerenleven

Achtergrond 6 reacties

1941: Melkbussen op de kop laten uitdruipen

Boenen, schrobben en uitdruipen. Schoon werken was de sleutel tot een goede kwaliteit melk.

De foto hieronder is genomen in 1941. Melkbussen hangen na het schoonschrobben uit te druipen op een speciaal rek. Het hoorde allemaal bij de ‘te stellen eisen aan het melkgereedschap’.

Lees verder onder de foto

Melkbussen- en ander melkmateriaal maakte men vroeger schoon door ze eerst te spoelen met koud water, daarna flink te boenen met soda en vervolgens na te spoelen met veel heet water. Daarna moesten de bussen ondersteboven uitdruipen. - Foto: Misset
Melkbussen- en ander melkmateriaal maakte men vroeger schoon door ze eerst te spoelen met koud water, daarna flink te boenen met soda en vervolgens na te spoelen met veel heet water. Daarna moesten de bussen ondersteboven uitdruipen. - Foto: Misset

Hygiëne-handleiding

Er was een speciale handleiding voor om iedereen ervan te doordringen dat hygiëne belangrijk was voor een goede kwaliteit melk. Wie nog molk in houten emmers, kon deze het beste vervangen door metalen. Ook roestige emmers moesten een andere bestemming krijgen dan melkemmer.

Sowieso moesten melkemmers enkel en alleen voor melk gebruikt worden. In die tijd was het niet ongebruikelijk dat een emmer waarin eerst vuiligheid had gezeten met de hand een beetje werd schoongeveegd om daarna gebruikt te worden als melkemmer.

Schoon kraanwater niet overal beschikbaar

Melkbussen moesten van naadloos vertind metaal zijn, met afgeronde hoeken. Meer en meer waren aluminiumbussen in gebruik, afkomstig uit Denemarken en Zweden, waar men er erg over te spreken was omdat ze lichter in gewicht waren. Maar ook die moesten na gebruik goed worden schoongemaakt. ‘Onvoldoende gereinigd melkgereedschap is de ergste besmettingsbron voor de melk’, toeterde de handleiding.

Lastig was dat nog niet elke boerderij beschikte over schoon kraanwater. Boerinnen gebruikten veelal water uit de sloot. In dat geval moest er een flinke schep chloorbleekloog aan het spoelwater worden toegevoegd. Over de gevolgen van het terugkiepen van dit spoelwater, maakte nog niemand zich zorgen.

Laatste reacties

 • veldzicht

  De melkbussen kwamen altijd schoon terug van de fabriek,daar hoefde je niets aan te doen.Ik kan me haast niet voorstellen dat in andere delen van het land die bussen smerig en en aangedroogd werden terug gezet.

 • Bennie Stevelink

  @Veldzicht, wat jij vertelt is van latere tijd. In 1941 hadden de melkfabrieken nog geen bussenreiniger. De melkbussen kwamen vuil terug en de boer moest ze zelf schoonmaken.
  Dat de melkfabriek de bussen schoon maakte gebeurde, voor zover ik weet, pas vanaf de jaren vijftig.

 • daan2

  In die tijd kreeg je wei en karnemelk terug voor de kalveren en varkens, moest je zelf de bussen boenen.

 • veldzicht

  Bedankt voor de informatie Bennie,dat wist ik niet ik ben van na 1950.In de jaren 60 hadden we altijd zo,n 15 tot 20 melkbussen per dag en moet er niet aan denken die krengen allemaal met de hand schoon te moeten maken.Het andere melkgerei moest je wel atijd zorgvuldig schoon maken,voordat je het wist had je weer een te hoog kiemgetal en kreeg je korting.

 • johan6

  Johan
  Boeren die zelf kaas maakten moesten de melkbussen ook zelf schoonmaken.

 • berend

  Nooit gezien dat de boer de bussen schoonmaakte voor zover nodig ...Dat was de boerin (z,n vrouw) of de dienstmeid....en idd in latere jaren kwamen de bussen schoon terug..

  Berend

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.