Melkbussen- en ander melkmateriaal maakte men vroeger schoon door ze eerst te spoelen met koud water, daarna flink te boenen met soda en vervolgens na te spoelen met veel heet water. Daarna moesten de bussen ondersteboven uitdruipen. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1941: Melkbussen op de kop laten uitdruipen

Boenen, schrobben en uitdruipen. Schoon werken was de sleutel tot een goede kwaliteit melk.

De foto hieronder is genomen in 1941. Melkbussen hangen na het schoonschrobben uit te druipen op een speciaal rek. Het hoorde allemaal bij de ‘te stellen eisen aan het melkgereedschap’.

Lees verder onder de foto

Melkbussen- en ander melkmateriaal maakte men vroeger schoon door ze eerst te spoelen met koud water, daarna flink te boenen met soda en vervolgens na te spoelen met veel heet water. Daarna moesten de bussen ondersteboven uitdruipen. - Foto: Misset

Melkbussen- en ander melkmateriaal maakte men vroeger schoon door ze eerst te spoelen met koud water, daarna flink te boenen met soda en vervolgens na te spoelen met veel heet water. Daarna moesten de bussen ondersteboven uitdruipen. – Foto: Misset

Hygiëne-handleiding

Er was een speciale handleiding voor om iedereen ervan te doordringen dat hygiëne belangrijk was voor een goede kwaliteit melk. Wie nog molk in houten emmers, kon deze het beste vervangen door metalen. Ook roestige emmers moesten een andere bestemming krijgen dan melkemmer.

Sowieso moesten melkemmers enkel en alleen voor melk gebruikt worden. In die tijd was het niet ongebruikelijk dat een emmer waarin eerst vuiligheid had gezeten met de hand een beetje werd schoongeveegd om daarna gebruikt te worden als melkemmer.

Schoon kraanwater niet overal beschikbaar

Melkbussen moesten van naadloos vertind metaal zijn, met afgeronde hoeken. Meer en meer waren aluminiumbussen in gebruik, afkomstig uit Denemarken en Zweden, waar men er erg over te spreken was omdat ze lichter in gewicht waren. Maar ook die moesten na gebruik goed worden schoongemaakt. ‘Onvoldoende gereinigd melkgereedschap is de ergste besmettingsbron voor de melk’, toeterde de handleiding.

Lastig was dat nog niet elke boerderij beschikte over schoon kraanwater. Boerinnen gebruikten veelal water uit de sloot. In dat geval moest er een flinke schep chloorbleekloog aan het spoelwater worden toegevoegd. Over de gevolgen van het terugkiepen van dit spoelwater, maakte nog niemand zich zorgen.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin