Boerenleven

Achtergrond 3 reactieslaatste update:6 jan 2020

‘Trots op zelf opgeknapte trekker’

Herman Zwiers raakte via zijn toenmalige werkgever besmet met het McCormick-virus. Hij reviseerde zelf deze B275 uit 1960.

“Ik werkte als timmerman/metselaar in de bouw. Eind jaren tachtig ging het slecht in die sector. Er was niet veel werk voor me. Ik ging toen bij een boer en een loonwerker aan de slag. Daar raakte ik besmet met het McCormick-virus. Waar je mee werkt, daar raak je mee besmet. Zo gaat dat gewoon. Het had net zo goed een ander merk kunnen zijn.

Herman Zwiers (59) groeide op in Bathmen (Ov.), op het boerenbedrijf van zijn ouders. Hij leerde er trekker rijden op een Güldner. Zwiers werkte als timmerman/metselaar. Tijdens een uitstapje in de agrarische sector raakte hij als twintiger besmet met het McCormick-virus. Zwiers woont in Laren (Gld.) op het boerenbedrijf van zijn schoonouders. Hij bewerkt nog 3,5 hectare. Hij zit in het bestuur van de OTMV en doet mee aan ploeg- en maaiwedstrijden. - Foto's: Joris Telders
Herman Zwiers (59) groeide op in Bathmen (Ov.), op het boerenbedrijf van zijn ouders. Hij leerde er trekker rijden op een Güldner. Zwiers werkte als timmerman/metselaar. Tijdens een uitstapje in de agrarische sector raakte hij als twintiger besmet met het McCormick-virus. Zwiers woont in Laren (Gld.) op het boerenbedrijf van zijn schoonouders. Hij bewerkt nog 3,5 hectare. Hij zit in het bestuur van de OTMV en doet mee aan ploeg- en maaiwedstrijden. - Foto's: Joris Telders

“In 1992 kocht ik via de loonwerker mijn eerste McCormick B275. Deze trekker heb ik na verloop van tijd weer weggedaan. In 2010 kocht ik wederom een trekker van hetzelfde type. Ik kreeg de ziekte van Crohn (darmaandoening, red), werd afgekeurd en heb in die periode mijn passie voor trekkers herontdekt.”

McCormick B275.
McCormick B275.

Kapotte motor

“Deze McCormick had een kapotte motor. Samen met een kennis heb ik de trekker gereviseerd. Daar zijn we de hele winter mee bezig geweest. Ik ben trots op het feit dat ik de trekker zelf heb opgeknapt. Zoiets laat je niet door een smid opknappen. Dat is ook niet te betalen. Bovendien heb ik nu nog altijd eer van mijn werk.”

Ploegwedstrijden en toertochten

“Het is een 4-cilinder met 38 pk. Hij haalt een snelheid van 28 kilometer per uur. De trekker wordt helaas wel wat dof. De lak verkleurt. Ik wil hem nog een keer over laten spuiten.

Op de snelweg trek ik met die combinatie veel bekijks

Met de McCormick B275 doe ik ook mee aan ploegwedstrijden en toertochten. Ik heb een oude Daihatsu Rocky van 27 jaar oud en een aanhangwagen. Daarmee vervoer ik de trekker. Ik rijd het hele land door en ben al in Groningen en Zuid-Holland geweest. Op de snelweg trek ik met die combinatie veel bekijks.”

Nederlands kampioen

“Ik heb ook nog een McCormick 353 en een New Holland-hooipers uit 1969. Met de McCormick 353 doe ik ook aan oldtimer maaiwedstrijden mee. In 2015 en 2019 ben ik Nederlands kampioen geworden. Ik ben heel zuinig op mijn oude machines.”

Laatste reacties

  • EL

    Mijn oom had ook een B275, en in de jaren 70 een melkrit naar Lichtenvoorde, op maandag 2 melkwagens achter elkaar, je kon hem van ver horen komen met de volle wagens ! Mooie herinneringen!

  • f.p.zomer

    Poh,die hadden wij vroeger ook. Met vingerbalk in het midden.

  • Nathanael

    Mooi hoor, oude glorie in ere herstellen! Knap gedaan!

Of registreer je om te kunnen reageren.