Boerenleven

Foto & video 4 reacties

Opvolger Jasper: onze manier van werken is een uitdaging

Opvolger Jasper wil verder in de lijn van zijn vader die al 7 jaar niet meer ploegt.

Jasper Otte (24) heeft in maatschap met zijn ouders in Hooge Zwaluwe (N.-Br.) 78 hectare akkerbouw met tafelaardappelen, suikerbieten, uien, tarwe en spinaziezaad. Jasper en zijn vader doen samen het meeste landwerk waarbij Jasper in grote lijnen zorgt voor het bemesten en klaarleggen van het land en zijn vader vervolgens zaait en poot. Zijn moeder verzorgt de administratie, Jasper pakt dit ook deels op.

In Hooge Zwaluwe (NB) heeft Jasper Otte met zijn ouders in maatschap 78 ha. akkerbouw met tafelaardappelen, suikerbieten, uien, tarwe en spinaziezaad. - Foto's: Peter Roek
In Hooge Zwaluwe (NB) heeft Jasper Otte met zijn ouders in maatschap 78 ha. akkerbouw met tafelaardappelen, suikerbieten, uien, tarwe en spinaziezaad. - Foto's: Peter Roek

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“De ideeën die ik had, kan ik nu al inbrengen, dat hoeft niet te wachten tot na de overname. Mijn vader staat altijd wel open voor iets nieuws. Zeven jaar geleden ploegde hij voor het laatst, sindsdien werken we niet meer kerend. Daar heb ik op voortgeborduurd door de teelt van groenbemesters in te brengen. Onze manier van werken is best een uitdaging, want we zitten op zware klei. Maar inmiddels is het bodemleven zo ver ontwikkeld, dat de grond ook zonder voor de winter eerst te ploegen, toch mooi verkruimelt.”

'Mijn opa moest eerst het paard nog inspannen, ik stap op de trekker en rijd zo weg.'
'Mijn opa moest eerst het paard nog inspannen, ik stap op de trekker en rijd zo weg.'

Mijn grote voorbeeld is ...

“Ik denk toch vooral mijn opa, aan hoe hij vroeger al het werk met de hand deed. Nu stap je op de trekker en gaat aan de gang maar hij moest eerst het paard nog inspannen. De veranderingen die hij heeft meegemaakt zijn onvoorstelbaar, maar het is hem gelukt er steeds in mee te gaan. Dat vind ik knap.”

De huidige bewaarschuur is op leeftijd, Jasper overweegt om misschien over te stappen op bewaring in kisten.
De huidige bewaarschuur is op leeftijd, Jasper overweegt om misschien over te stappen op bewaring in kisten.

Het mooiste werk vind ik ...

“Zaaien en poten in het voorjaar, daar kijk ik altijd weer naar uit. Weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen en elke keer probeer je de start van het plantje zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Het doet een beroep op mijn vakmanschap, ik geniet daarvan.”

Ik heb een hekel aan ...

“Als kind had ik een hekel aan onkruid wieden maar dat vind ik nu niet meer zo erg. Je loopt door je gewassen en ziet meteen hoe alles erbij staat. Nu vind ik het schoonmaken van de ventilatie in de bewaarloods vervelend werk. Je moet eronderdoor kruipen, er is weinig ruimte, en dan toch moet je het zand en de modder wegscheppen. Gelukkig hoeft het maar één keer per jaar.”

Jasper is degene die in grote lijnen het land klaarlegt voor de volgende teeltronde in het voorjaar. 'Daar kijk ik nu al naar uit.'
Jasper is degene die in grote lijnen het land klaarlegt voor de volgende teeltronde in het voorjaar. 'Daar kijk ik nu al naar uit.'

Als ik een miljoen win in de loterij dan ...

“Besteed ik dat aan de overname en misschien zou ik de bewaarschuur vervangen. De huidige is op leeftijd. Nu we met tafelaardappelen bezig zijn en niet meer alles wegdoen voor export, is het ook een idee om eens over een andere manier van bewaren na te denken. In kisten misschien.”

Over vijf jaar dan ...

“Zijn we hopelijk iets gegroeid en zijn we weer verder in het overnameproces. Van lieverlee zal de beslissingsbevoegdheid steeds meer bij mij komen te liggen.”

Laatste reacties

 • Vhouder

  ploegen harstikke mooi je mag er mij s nachts voor wakker maken (bij wijze van spreken dan)

 • Noordam2

  flinke arbeidsbezetting op het bedrijf

 • phmulder

  Wow, goed bezig! #NKG op zware klei, #groenbemester #bodembedekking met aardappels in het teeltplan en dat gaat goed! #bodemleven #natuurinclusief #lef #innovatie

 • gijmi000

  Wat een mooi verhaal, veel succes voor de toekomst

Of registreer je om te kunnen reageren.