Boerenleven

Achtergrond 56 reacties

Boeren staan lijnrecht tegenover elkaar

Bij discussies over acties en regels is er weinig ruimte voor andere visies.

Gewoon gezellig samen een biertje drinken, het lijkt niet meer vanzelfsprekend. Verjaardagen, burenvisites en vriendenborrels krijgen hier en daar een grimmige sfeer. Het begint vrolijk en goedgemutst, maar al snel slaat de sfeer om in een potje jij-bakken, vingerwijzen en gelijk-willen-hebben.

Sfeer onderling verhard

Sinds de boerenprotesten vorig jaar begonnen, is de sfeer tussen boeren onderling verhard. De eerste protestactie was massaal, tamelijk vredig en positief, daarna liepen de meningen uiteen over hoe het verder moest: nog meer acties? En zo ja: hoe dan? Publieksvriendelijk? Of juist niet? Met trekkers? Of zonder? De verschillende inzichten leidden tot allerlei afsplitsingen met elk een eigen visie, aanpak en uitstraling. De ene actiegroep vindt schieten met carbid op de foto van een politicus ‘geniaal’, de ander vindt dit niet kunnen. De een maakt een spandoek met seksueel getinte adviezen voor minister Schouten, de ander kiest voor eten uitdelen op de Dam.

Mond houden

Op verjaardagen, burenvisites en andere bijeenkomsten, gaan de discussie vervolgens gewoon door waarbij niet altijd ruimte is voor andere ideeën en opvattingen. Wat opvalt, is dat boeren die de extremere uitingen niet zien zitten, meer en meer hun mond houden. Ze hebben geen zin in de discussie. Nog meer vrezen ze een hele groep kwaaie collega’s tegen zich te krijgen.

Toen ik zei dat ik dan niet mee zou doen, werd hij kwaad

Mark is melkveehouder in Drenthe en wil precies om die reden niet met zijn achternaam genoemd worden. “Laatst nog, op een verjaardag van een vriend, ging het er vervelend aan toe. Een van de andere kameraden is helemaal into de acties en wil het liefst morgen weer de boel klemzetten in Den Haag. Toen ik zei dat ik dan niet mee zou doen, werd hij kwaad. Hij vond dat ik anderen de hete kolen uit het vuur liet halen, dat ik een profiteur was en dat ik zeker stiekem D66 stemde. Ik ging er wel tegenin, maar hij stond niet open voor mijn mening. Ik heb sindsdien nog niet weer contact met hem gehad.”

Als je niet meedoet, ben je kennelijk vóór het beleid

Dennis, hij wil eveneens niet met zijn naam ‘in de krant’, herkent dit maar al te goed. “Toen vrienden mij voor de acties in december vroegen om met de trekker mee te doen, heb ik maar een smoes verzonnen dat ik niet kon. Niet willen, zou niet geaccepteerd worden, zo hard is de stemming in onze groep inmiddels wel. Als je niet meedoet, ben je kennelijk vóór het beleid. Maar dat is helemaal niet waar. Ik heb net zo goed moeite met de regelgeving, ik ben alleen niet van dat extreme actievoeren.”

Enorme impact op boerengezinnen

Truke Zeinstra is agrarisch coach en zij merkt in de dagelijkse praktijk dat de wet- en regelgeving een enorme impact heeft op boerengezinnen. “Ze kunnen soms over bijna niks anders meer praten, bij visites gaat het dan alleen nog maar over fosfaatrechten of stikstof. Wie niet zo in die materie zit, krijgt dan al snel het gevoel: nee hè, gaat het alwéér daarover? Dat geeft irritaties en voor je het weet is het dan inderdaad niet zo gezellig meer.”

Iets ruimdenkender mag

Onderlinge verschillen zijn er al heel lang. Zeinstra: “Vroeger werd je als bio-boer niet helemaal serieus genomen door de rest. Tegenwoordig zijn er zóveel verschillende manieren om boer te zijn, de diversiteit is veel groter geworden. Maar het lijkt wel of boeren het niet goed kunnen verdragen als een ander het anders doet dan zijzelf. Ze zouden best een beetje ruimdenkender mogen worden, want geen enkele manier is alleen maar goed of slecht, overal zitten wel plus- en minpunten aan. Veel boeren zitten echter vast in hun eigen gelijk en dan wordt het uitwisselen van meningen een soort wedstrijd.” Volgens Zeinstra is de achtergrond daarvan meestal dat mensen op zoek zijn naar bevestiging dat ze goed bezig zijn. “Die bevestiging zoeken ze bij anderen in plaats van bij zichzelf. Dat verklaart waarom ze proberen anderen te overtuigen en dat gaat soms heel fel.”

Naar elkaar luisteren

Monique te Kiefte is eveneens agrarisch coach en tevens boerin. “Ik vind het prima dat mensen gaan demonstreren en protesteren, het levert ook zeker wat op, maar zelf ben ik niet zo’n actievoerder. Daar durf ik gewoon voor uit te komen, je kunt er toch op verschillende manieren in zitten? Er is niet één goede manier om te protesteren, er zijn er meer.” In haar functie als coach adviseert ze bij meningsverschillen: “Je hoeft elkaar geen gelijk te geven, maar luister naar elkaar, stel vragen en respecteer elkaars mening.” En degene die echt helemaal vastzit in emoties en eigen gelijk? “Laat het gewoon bij die ander, de kans dat hij of zij verandert, is klein.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • kanaal

  genoeg is genoeg.

 • .....

  Even rustig aan nu met actievoeren, we treffen de verkeerde mensen ermee

 • Henk.visscher

  Heb ik geen last van, ik denk wel dat degenen die van het nieuwe beleid niet zoveel last hebben en de vergunningen mooi voor elkaar hebben over het algemeen tegen de actie,s zijn en dat degenen voor wie het allemaal slecht uitpakt fanatieker zijn, toch vind ik dat we als sector voor het algemeen belang moeten gaan, wel vind ook ik dat je zeer zuinig met actie,s moet zijn, men word het snel zat

 • veelust

  Geen idee welke feestjes Margriet bezoekt maar ik heb het idee dat er enorm veel eensgezindheid is. We zijn het er allemaal overeens dat de manier hoe Den Haag beleid voert niet de goede manier is. En met we bedoel ik niet alleen de agrarische sector maar vele in het land. Neem de zorg, leraren, politie of de bouw. Het kan natuurlijk altijd zijn dat er binnen een bepaald onderwerp verschil van inzicht is maar dat mag ook.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Ik ben het helemaal eens met Truke Zijstra.
  Niets aan toe re voegen.

 • agrismolders

  Ik vind dat boerderij wat aan het zoeken is wat er niet is ,ik vind dat niet slim!! er zijn altijd tegen stellingen dat is evident aan de maatschappij! En ook dat er mensen overtuigd zijn van hun eigen gelijk en niet openstaan voor elkaars mening.

 • @123

  Agrismolders,inderdaad 100 mensen 100 meningen , natuurlijk zit niet iedereen dezelfde lijn als we met elkaar maar een eenheid vormen dat is het voornaamste ,maar de media probeert er maar al te graag gaten in te schieten ,waarom?

 • Firma Vellenga

  Ik lees bovenstaande reacties en denk dit zijn vast de "overheersende"types waar bovenstaand artikel over gaat. Ze voelen de sfeer niet eens. Wat zij voor ogen hebben zo moet het... Wij herkennen het wel heel duidelijk. Je durft bijna niet eens meer te vertellen waar je lid van bent geworden of dat je naar de bio beurs bent geweest. Het een of het ander is niet beter maar sta open voor elkaars mening. Ga je beiden weer gezellig naar huis.

 • 306lsa

  Vroeger had ik het over het weer bijvoorbeeld mooi weer hè of .......
  maar nu durf ik dat ook niet zo goed meer want alles wordt er bij verteld dat het weer klimaatverandering.... gezeur?😜
  Het verhaal goed en duidelijk vertellen zonder dat er een veroordeling is is misschien wel een doel op zich
  Zoals met ....... vul maar in

 • Alco

  De meeste boeren staan op een lijn wat betreft de bemoeizucht van de overheid.
  De één is gewoon fanatieker dan de andere.
  En Margreet. Ik heb een bladzijde geschreven in onze plaatselijke weekkrant.
  Zoek dat maar eens op. De Toren Hardenberg. Waarom de boeren boos zijn. 15 jan

 • Kelholt

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • farmerbn

  Eens met Kelholt. Boerderij zit weer haat en nijt te zaaien.

 • husky

  Om met tractoren weer op de weg te gaan lijkt me ook niet z'n strak plan, de consument heeft het daar wel mee gehad denk ik, maar er is meer aan de hand in ons landje, zoals politie wegbezuinigd, de drugshandel en de criminaliteit, groeit, Marokkaanse jeugdbendes terroriseren in vele stadswijken, Asielzoekers uit veilige landen bedreigen, roven in bussen en treinstations, de zorg, onderwijs, noem maar op, wat zou het mooi zijn als de hardwerkende burger hand in hand met al deze beroepsgroepen de straat op gingen om te laten zien dat de maat vol is, maar blijkbaar is het maar een klein deel van de bevolking die hier zo over denkt.

 • Mbmb

  Weer wat stemmingmakerij van ons eigen blad. Dat terwijl we nog nooit zo eensgezind zijn geweest. Solidair blijven, dat is onze enige kans om een vuist te kunnen maken. Waarom niet eens schrijven over de kringen waarin het als heel normaal wordt gezien om boeren als crimineel en dierenbeul weg te zetten?

 • Bolder01

  Het ligt niet aan boerderij ,,,,

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • wiljo

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • piet 5162

  Husky Ik denk dat er heel veel zo over denken,Maar om iedereen op een lijn te krijgen.?

 • gert

  Dit is een heel erg suggestief artikel van Margreet.
  Heel jammer dat het is geplaatst .Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

 • Firma Vellenga

  Husky, ik ben het helemaal met je eens. Probleem is dat de burger ook niet weet hoe zich te moeten laten horen en gaat maar gewoon door met het werk. De rekeningen blijven komen en dat werkt anders dan in het boerenleven. Ik zit al lange tijd te wachten op een burgeroorlog maar die blijft uit. Er moet iemand opstaan om dit te organiseren. Als het een keer loopt rolt de bal wel verder.

 • Bennie Stevelink

  Ik ben het helemaal eens met Vellenga: “ze voelen de sfeer niet eens........”
  De overheersende types zeggen:”wij zijn nog nooit zo eensgezind geweest......”
  Is dat zo?
  Er is al zo veel kritiek geweest over ongepaste uitlatingen van FDF. Andere partijen binnen het LC zijn daar faliekant tegen. Maar FDF trekt zich nergens wat van aan en doet er nog gewoon een schep bij op. De anderen houden hun mond en laten het maar gebeuren.
  Is er eensgezindheid als anderen hun mond houden?

  Het is wachten totdat bredere lagen van de boeren zich van FDF afkeren, dan spat het LC als een zeepbel uit elkaar.

  <>

 • kleine boer

  Nou Bennie er word nog steeds geld gedoneerd aan fdf kon jou nog wel eens tegen gaan vallen hoeveel steun er nog steeds is en bij komt aan fdf

 • mtseshuis

  Niks aan de hand, gewoon gaan. De onderlinge sfeer is prima. LC wordt serieus genomen mede dankzij de opstelling van FDF.

 • EL

  Vreemd artikel,@ Margreet!

 • boris

  Echt jammer Bennie dat jij de GROENE MACHT Zijn/haar gang wil laten gaan en de boeren weer terug in het hok wil hebben.Denk na Bennie.

 • Bennie Stevelink

  Jij begrijpt er niets van @kleine boer? FDF kan best een meerderheid hebben maar is er dan ook eensgezindheid? Wat begrijp jij van boeren die niet tot die meerderheid behoren? Eensgezindheid vereist consensus en geen dictatuur van de meerderheid.

  Ik kan het vergelijken met de melkstaking in 2008. Sieta en aanhang gingen melkfabrieken blokkeren. Ze dachten dat ze daarmee alle boeren aan de melkstaking konden onderwerpen. Ze hadden geen enkel benul hoe andere boeren dit ervoeren.

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, @Eshuis en @boris, wat zouden jullie er van vinden als FDF in haar taalgebruik rekening houdt met wat andere leden van LC aanvaardbaar vinden?

 • Alco

  Suggestief @Bennie.
  Spiegel gekeken?

 • drikhend

  Niet iedereen is het met elkaar eens . En beide partijen hebben altijd wel voor groot deel gelijk . Voor de pers en media is het natuurlijk niet erg intressant als er geen problemen zijn . Door deze te belichten bestaan ze dan ook in eenkeer . En gaan mensen daar zich soms ook naar gedragen en gaan de andere zien als soort vijand . Dit is voor de overheid mooi om proberen uit te spelen . Want verdeel en heers geld nog steeds . Dus al de zever in een zogenaamd vakblad als boerderij wordt nog te serieus genomen . Alleen we zullen met zun alle moeten zorgen dat het geen waarheid wordt. En actie voeren waarbij mensen geschaad worden die geen partij zijn is opzichzelf al een slechte zaak . Want burgers worden ook net zo goed uitgeknepen als de boeren . Dus probeer deze op de hand te krijgen en te houden .En raak de overheid met acties en toon aan hoe ziek het daar geworden is .Voorbeelden genoeg daar zorgt de media wel voor .

 • Attie

  Toch wel bewondering voor Aalt Dijkhuizen dat hij de kemphanen van hierboven in de kruiwagen houdt. Inderdaad respecteer elkaars mening! En Bennie geen oude koeien...!!

 • boris

  Bennie ,waarom krijgt Boris geen antwoord en begin je over het taalgebruik van FDF?

 • Alco

  En trouwens. Ik ben ook zeer zeker niet iemand van de harde woorden.
  Maar gezien de zachte woorden van de laatste jaren zijn we behoorlijk in de aap gelogeerd.

 • kleine boer

  En weer haalt Bennie sieta erbij.... oude liefde ?

 • Firma Vellenga

  Wow ik was hier even weg... Bennie is het een keer met ons eens...Lees ik dit goed?? Terwijl wij nog wel hebben mee gedaan aan de melkstaking waar Sieta ook aan mee deed. En nog steeds doen we mee met elke staking die voorbij komt. Maar het stemt me goed dat ook al ben je het nooit met elkaar eens zoals Bennie en wij altijd. Je ook de ruimte hebt om te begrijpen dat de een het zo doet en de andere zo. Maar met zijn allen zijn we hopelijk wel overtuigt dat we duidelijke en eerlijke regels nodig hebben om verder te kunnen

 • WGeverink

  Tuurlijk gaan de media inclusief vakblad boerderij er lekker tussen lopen te stoken om verdeeldheid te zaaien. We zien het elke dag weer gebeuren hoe de media de publieke opinie aan het vormen en sturen is. Het lukt vaak maar niet altijd. Zo denken veel mensen nog steets dat het klimaat ons de das om gaat doen. Oh en wat hadden de Engelsen een spijt van de Brexit, weten jullie nog? Elke dag weer gingen de media er over tekeer! Gelukkig hebben ze zich met het stemmen niet door de EU media propaganda laten beinvloeden.

 • Bennie Stevelink

  Deze discussie laat in ieder geval zien dat Margreet de verhoudingen van dit moment zeer goed beschreven heeft.

 • Ben het niet met je eens Bennie ,bovendien heb ik nog geen antwoord op de vraag of jij de GROENE MACHT zijn /haar gang wil laten gaan. Heel jammer.

 • magele

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Bennie Stevelink

  Veel reageerders hiervoor kunnen niet lezen, of in ieder geval niet begrijpend lezen. Mijn punt is niet of er wel of niet een nieuwe actie moet komen. Mijn punt is met welke taal je die nieuwe actie aankondigt.

  Ik heb op een ander forum de tekst waarmee de nieuwe actie wordt aangekondigd integraal kunnen lezen. Er blijkt een ronduit facistische lucht aan te zitten.
  Waarom wordt de nieuwe actie aangekondigd met taal waar een facistische lucht aanzit? Waarom geen taal zonder facistische lucht?

  Ze weten bij FDF toch van eerdere gelegenheden dat de andere leden van het LC grote weerzin hebben tegen taalgebruik met een facistische lucht? In het belang van de eenheid kunnen ze daar toch rekening mee houden?

 • 306lsa

  Bennie @ to make a difference in someone’s life , you don’t have to be brilliant, rich, beautiful, of perfect. You just have to care!
  We hebben mensen die dat doen en we hebben nu eenmaal vijanden
  Vergeet niet in een strijd zeg en doe je niet altijd alles goed
  Waar gehakt wordt vallen spaanders

 • meujan

  Beste Boerderij, wat mij betreft worden reacties voortaan niet meer geplaatst. De toon is storend negatief en de inhoud voegt niks toe.

 • Kelholt

  Bij onze vrienden van Foodlog stond ook een stukje over de geplande actie van FDF op 5 februari. Nou schrijven ze daar meestal nog iets negatiever over de boeren dan hier op Boerderij en de reacties daar zijn vaak hilarisch. Wat schetst mijn verbazing (maar toch ook weer niet) dat in de tweede reactie (van de 70!) ene B. Stevelink reageert met:
  'De sfeer en taalgebruik doet mij denken aan een grijs verleden.'
  Dus een medeboer die niet weet hoe snel hij bij een artikel over de FDF een verwijzing moet maken naar WOII. Heeeeeeel apart.

 • kleine boer

  meujan waarom lees je het dan ? Is niet verplicht hoor....

 • Attie

  Bij mij komt er op dat je van 22 tot 7 uur geen reacties kan plaatsen?

 • @123

  Kijk allen even op prikkebord.nl onder de noemer Als alle koeien weg uit Nederland zijn? Er wordt daar duidelijk uiteen gezet als alles is verdwenen uit Nederland ,totaal leeg , dan nog is er voor heel veel Natura 2000 gebieden een te hoge aanvoer van N, van buiten Nederland en onbekende herkomst,gewoon stoppen met al die onderlinge verdachtmakingen en de rijen gesloten houden en een groot front vormen tegen de overheid.

 • Bennie Stevelink

  In aanvulling op mijn vorige reactie: het lijkt wel of FDF moedwillig het LC uit elkaar probeert te laten vallen door steeds extremere taal te gebruiken waar andere partijen binnen het collectief mee geprovoceerd worden.

 • Peet1212

  Iedereen mag zijn mening geven, maar het taalgebruik is soms wel ver onder de maat vooral op facebook! Ik begrijp dat vele boos zijn en hun toekomst in de landbouw heel onzeker is maar dat is geen reden om zo om je heen te slaan met dergelijk taalgebruik! Dat komt eigenlijk alleen maar zwak over bij een ander buiten de landbouw!!!
  Denk eerst na voor je iets zegt of schrijft en dan komt er zeker iets genuanceerder uit je mond of in je tekst!!!

 • bankivahoen

  Benny als strijder tegen de FDF! Jammer dat je zo negatief bent.

 • kees op 't hoog

  Mannen, laat je niet uit elkaar drijven door dit soort artikelen. Het is toch wel duidelijk geworden de laatste maanden dat de neuzen allemaal dezelfde richting in staan. De verschillende acties kunnen zeer goed langs elkaar bestaan. Is wellicht ook goed dat er verschillende acties zijn. Maar hoe je het ook wendt of keert, het is in ieder geval goed dat er weer 1 boerenclub is. En daar moeten we zuinig op zijn

 • Bennie Stevelink

  @kees op 't hoog, FDF is niet zuinig op de eenheid. Ze proberen met steeds extremere taal, zoveel weerstand op te wekken bij de andere partijen, dat de eenheid binnen het LC op een gegeven ogenblik niet meer te handhaven is. De partij die zich als eerste distantieert van de steeds meer naar fascisme neigende taal, wordt schuldig verklaart aan het doorbreken van de eenheid.

 • jan4072

  Waarom moet iedereen op 1 lijn zitten. Dat is levensbedreigend want dan kun je ook met 1 regel allemaal gevloerd worden. EN!!!! Als er maar 1 lijn is en mag zijn dan zijn er dus maar heel weinig boeren die er zich in kunnen vinden. Neem bijv de FNV. Vroeger had elke tak zijn eigen vakbond. Maar het moest groter en in 1 hand en het gevolg is dat FNV zo goed als dood is. Je moet er alleen voor zorgen dat je je (in de verschillende groepen) niet tegen elkaar uitgespeeld wordt. Als ik voor de harde actie ben dan vind ik het prima dat er anderen zijn die een lieve ontbijt actie op de dam houden. Waarom moet het één het ander uitsluiten. Respecteer de ander z'n actie, zolang er maar actie gevoerd wordt.

 • farmerbn

  Eens met jan4072

 • kleine boer

  helemaal met je eens jan4072

 • rverheij

  Eens met jan4072

 • famboenink@hetnet.nl

  verschil van inzicht en feite kennis
  is met de huidige hoeveelheid informatie bronnen onvermijdelijk gelukkig maar

 • piethermus1

  C'est la ton qui fait la musique.

 • WGeverink

  Mischien heb ik het helemaal mis @Bennie. Volgens mij had jij met geen ene actie meegedaan al had de lto jou daar toestemming voor gegeven.

Laad alle reacties (52)

Of registreer je om te kunnen reageren.