Boerenblog

12 reacties

‘Geef de moed niet op!’

Niet iedereen houdt de snelle veranderingen bij. Ik sluit me aan bij Winston Churchill, die zei: never, never, never give up! Een heel mooi en goed nieuw jaar gewenst!

De kerstdagen zijn weer voorbij. Hopelijk is het voor u een tijd geweest van extra gezelligheid, verbinding met elkaar en wellicht wat ontspanning.

Voor velen is de tijd aan het einde van het jaar ook een tijd van bezinning. Reflectie op het leven, het bedrijf, de wereld om je heen. Terugkijken op de afgelopen periode: wat hebben we meegemaakt, wat was goed, wat niet en welke lessen zijn geleerd?

Het afgelopen jaar zal voor de agrarische sector niet zomaar in de vergetelheid raken, daarvoor is er te veel gebeurd

Het afgelopen jaar zal voor de agrarische sector niet zomaar in de vergetelheid raken. Daarvoor is er te veel gebeurd.

Het komende jaar markeert een kantelpunt voor veel boeren en hun bedrijven. Er dient zich een nieuwe realiteit aan die wellicht voor velen onaangenaam is. Maar het is ook een tijd die nieuwe kansen gaat bieden, waar de innovatiekracht van de sector en u als ondernemer nog meer benut kan worden.

Diep respect voor flexibiliteit boeren

Ik sta ervan te kijken hoe groot de flexibiliteit van veel agrarisch ondernemers is. In een sector die zo in de belangstelling staat en waar de regels zo snel wijzigen en toenemen, weten velen zich nog staande te houden. Dat verdient grote waardering en diep respect.

Tegelijkertijd weten we ook dat niet iedereen mee kan in de stroomversnelling waar de sector momenteel in zit. Helaas zie ik als coach een toename van het aantal boeren dat financieel, lichamelijk en/of psychisch in de knel komt.

In veel boerengezinnen is sprake van (stil) leed. Aan de buitenkant is dan niet of lastig te zien dat mensen het moeilijk hebben. De schaamte of het taboe om zaken bespreekbaar te maken, is soms groot. Een vertrouwelijk, belangstellend gesprek kan vaak de eerste stap zijn op weg naar uitzicht of verbetering van de persoonlijke situatie.

Winston Churchill

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sprak de premier van Engeland, sir Winston Churchill de volgende woorden, hij zei: “Never, never, never give up!” Oftewel, geef nooit op, houd vol, hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn. In die gedachte zeg ik ook tegen hen die het moeilijk hebben: houd vol! U hebt misschien geen invloed op de omstandigheden waar u in zit, maar wel op de manier waarop u reageert op die omstandigheden. Zoek hulp als dat nodig is. Praat over uw situatie, gedachten en gevoelens.

Een boerengemeenschap kan erg krachtig zijn

De oproep in mijn eerste column dit jaar is tweeledig: denk om jezelf, je bent het waard om goed voor jezelf te zorgen. Denk ook aan elkaar: verlies de ander die wellicht extra aandacht of zorg nodig heeft niet uit het oog. Een boerengemeenschap kan erg krachtig zijn. Gebruik die kracht ook bij het omzien naar de ander.

Kerst is een feest van verwachting en hoop en hoop doet leven, volgens het gezegde. Hoopvolle mensen zijn mensen met een missie en een doel.

Ik wens u persoonlijk en bedrijfsmatig een duidelijke missie en haalbare doelen voor de komende tijden toe. En uiteraard gewoon een goed nieuw jaar.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Wat heb je aan positiviteit wanneer de overheid je oneerlijk behandeld??? Praatjes vullen geen gaatjes zeiden ze in mijn tijd altijd. Of met andere woorden, er moet gewoon wel wat verdient worden. Hoe positief ik van nature ook ben...

 • farmerbn

  Je hebt niet veel aan diep respect. Als een boer mag kiezen tussen diep respect en een laag inkomen /weinig respect en een inkomen van een ton of geen respect en een inkomen van een half miljoen, dan kiest ie voor het laatste. Maar dat doet een bankdirecteur ook hoor. Die heeft geen enkel respect en een inkomen van 2 miljoen.

 • john***

  Uiteindelijk houd het degene het vol die zich het beste aan kan passen. De tijd terug draaien lukt, het klimaataanpassen is ook onmogelijk. Blijft over zo goed en kwaad als het meegaan met de veranderende omstandigheden.

 • Alco

  @ John. Aanpassen als onze concurrentie positie ten opzichte van het buitenland onmogelijk wordt gemaakt, is vechten tegen de bierkaai.
  Daar moeten we dus waakzaam voor zijn.

 • massy

  Het fijt is dat jou lening afgelost moet worden en als je dus steeds de zaak moet aan blijven passen zal dat niet gemakkelijk worden. en dan zou je denken dan verkoop ik de boel maar dat is in deze tijd een stuk moeilijker dan twintig jaar geleden.dus je moet ontzettend goed opletten dat je lening binnen de perken blijft om straks als je 65 bent nog iets over te houden.want je kan wel denken ik heb wat maar dat is pas als je de zaak verkocht hebt en het geld in je bezit hebt dus dan kun je wel zeggen geef de moed niet op maar dat is makkelijker gezegd als gedaan. en als je een opvolger hebt zijn er weer andere dingen waar je op moet letten dus zo simpel is het echt niet.

 • Schrauwen Landbouw

  De opponent van Churchill aan de andere kant van de Noordzee zei ook tegen zijn manschappen: "Never, never, never give up", echter wel in een andere taal.

 • agratax(1)

  Never give up is zeker goed als je kans hebt om na verloop van tijd te winnen. Helaas de boeren geven al decennia lang niet op en steeds komen ze dieper in het financieele moeras en nu worden ze ook weer als zondebok aangewezen en mogen ze de strijd met hun concurrenten niet aangaan onder dezelfde spelregels. Hier is weinig eer te behalen lijkt me. De enige hoop is inderdaad dat na een leven lang hart ploeteren (ploegen) en nog voldoende over is om de laatste levensjaren zonder zorgen door te komen en je levenswerk niet over te kunnen dragen aan opvolgers in de familie. Soms is tijdig stoppen beter, hoeveel je ook houdt van je werk en je woonstee.

 • porky power

  Niet opgeven is denk ik wat vele boeren gezinnen dagelijks al doen maar voor velen was afgelopen jaar de emmer wel een keer vol en dus is nu de tijd aangebroken om terug te vechten met onze laatse energie dit kunnen we alleen als we schouder aan schouder blijven staan en er dus niet door bepaalde figuren die alleen op eigen eer uit zijn in de war geschopt wordt

 • varken23

  @massy er zullen inderdaad meer boeren zijn die niet kunnen stoppen, dan die wel de mogelijkheid hebben om te stoppen.

  Waarom wordt stoppen en kiezen voor een carrièreswitch eigenlijk gezien als opgeven?
  Ik heb dat nooit begrepen.
  Stoppen wordt trouwens vooral aangeduid als opgeven door degene die van de boeren eten.

 • agratax(1)

  @varken23. Ik heb respect voor de boeren die doorgaan met een redelijke kans van slagen, maar doorgaan terwijl je diep in je hart weet dat de wedstrijd verloren is, vind ik persoonlijk verspilde energie en meestal ook weg gegooid geld. Tijdig besluiten tot stoppen lijkt mij beter dan gedwongen stoppen als het schip water maakt. Stoppen als er nog kapitaal over is ,geeft kan op een nieuw begin, een eigen nieuwe keuze.

 • veldzicht

  @Varkens.Zo beroert zal het bij de varkenshouders toch niet zijn.Ik las dat vleesvarkenshouders gemiddeld vorig jaar meer als 3 ton winst hadden en zeugenhouders 21/2 ton.Ik ken wel mensen die minder verdienen.

 • WGeverink

  @John. Hoe is het mogelijk dat de door pyromanen aangestoken gemismanagede Australische bossen en graslanden "klimaats verandering" genoemd kunnen worden?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.