Boerenleven

Achtergrond 4 reacties

Boerin Anneke krijgt veel waardering voor haar werk

Wat precies een boerin is? Voor Anneke betekent dat: thuis alles draaiend houden zodat hij boer kan zijn.

Zeven jaar is ze nu getrouwd met Arjan. In het begin moest ze aan het ritme van de seizoenen wennen. “Arjan is er in de zomer bijna niet en in de winter is hij juist vrij veel om huis. Inmiddels is het gewoon geworden.” Ze was voor haar huwelijk al wel bekend met de landbouw. Haar vader was timmerman, haar moeder overleed toen ze vier was, maar als kind logeerde ze regelmatig bij familie met een veehouderij. Arjan ontmoette ze in 2011 in de feesttent in Gameren. “Ik ging na mijn late dienst met een vriendin nog even naar dit feest. Ik leerde hem kennen en het was snel duidelijk. Binnen anderhalf jaar zijn we getrouwd en gingen we op de locatie in Dussen wonen. Twintig minuten bij mijn vader vandaan, dat vond ik eerst wel moeilijk.”

Anneke de Graaf-de Fijter

Anneke de Graaf-de Fijter (33) woont in Dussen (N.-Br.). Ze is getrouwd met Arjan (39), ze hebben een zoon van 5: Rick. Arjan boert op twee akkerbouwbedrijven van in totaal 140 hectare, hij zit in een vof op het ouderlijk bedrijf. Anneke werkt als verpleegkundige in het Amphia Ziekenhuis in Breda op de afdeling orthopedie.

Anneke de Graaf-de Fijter. - Foto: Peter Roek
Anneke de Graaf-de Fijter. - Foto: Peter Roek

Waardering voor werk

Anneke werkt 24 uur per week in het ziekenhuis, in wisselende diensten met een redelijk vast rooster. “Maandagavond, donderdag overdag en in het weekend. De oppas is geregeld en op zaterdag gaat Rick met Arjan mee. Dat vindt Rick erg leuk. Arjan en ik willen allebei graag zoveel mogelijk zelf met hem doen.”

Dan ben ik niet de moeder, de boerin of vrouw van, maar gewoon Anneke

Ze is blij met haar baan in het ziekenhuis. Even overal vandaan. “Dan ben ik niet de moeder, de boerin of vrouw van, maar gewoon Anneke. De waardering die ik daar krijg voor mijn werk vind ik fijn. Ik heb hart voor de patiënt en door de jarenlange ervaring ben ik goed in wat ik doe.” Thuis volgt ze e-learningmodules om haar kennis en kunde op peil te houden. Ze heeft net de eerste dienst in het nieuwe ziekenhuis gehad. “Dat was heftig maar leuk, ik zat ook in de werkgroep van de verhuizing, we hebben een prachtige afdeling nu. Op mijn werk voel ik me gewaardeerd om wie ik ben en hoe ik situaties op weet te lossen. Vorige week werkte ik een nacht extra om mijn collega’s te helpen, ze zaten echt omhoog. Dan merk je dat ze je dankbaar zijn en dat is fijn.”

Vrijwilligerswerk

Naast haar werk wil Anneke graag de moeder zijn die thuis is voor Rick en die op school helpt als dat nodig is. “Ik vind het leuk om te zien hoe het gaat op school. Ik was en ben een bezige bij en sinds ik moeder ben, heb ik keuzes moeten maken. Ik deed EHBO en zat in een koor, daar ben ik mee gestopt. Ik wil niet alles half-half doen. Jeugdwerk bij de kerk of vrijwilligerswerk, dat doe ik graag. Voordat Rick geboren werd ging ik jaarlijks als reisleider op vakantie met mensen met een handicap, maar dat lukt nu niet meer. Misschien later weer.”

Wat is een boerin?

Anneke dacht al wel eens na over de vraag wat precies een boerin is. “Als vrouw van een boer ben ik boerin. Ik vind het fijn om boerin genoemd te worden. Je staat achter de boer en zorgt er mede voor dat hij zijn werk kan doen. Doordat ik in huis alles draaiende hou en voor eten zorg op het land, kan hij boer zijn. Ik regel dat er genoeg in de vriezer zit voor het geval er mensen mee-eten. Bij mij krijgen ze geen friet, alleen op zaterdag. Ik hou van vers, maar weet inmiddels ook dat andijviestamppot of macaroni volstaat.”

Uitjes plannen

In de zomer rijdt ze soms vier of vijf keer daags naar het land op en neer. “Er zijn weken dat we langs elkaar heen leven. Wij houden op zondag rustdag, als ik vrij ben houden we die dag voor ons drietjes, maar ook gaan we naar de kerk en spreken af met familie of vrienden.” Uitjes plannen ze in de winter. Een verschil tussen Arjan en Anneke is dat zij van zomervakantie houdt en Arjan niet. “Hij moet van mij dan één dag voor ons vrij plannen. Verder weet ik dat het werk op het bedrijf het niet toelaat. Hij heeft erg veel verantwoordelijkheidsgevoel, zo zit hij in elkaar. In de zomer ga ik met Rick een paar dagen naar het vakantieadres van mijn zus en haar gezin. Dit jaar zijn we ook bij vrienden op Sardinië geweest, spannend om samen met Rick te vliegen. Maar langer dan vijf dagen weg vind ik niks.”

Ouderlijk bedrijf

Waarschijnlijk gaan ze in de toekomst op het ouderlijk bedrijf van Arjan wonen. Daar zit een paardenpensionstalling voor 35 paarden bij. “Misschien wil ik ooit een dagbesteding of een zorgboerderij beginnen. Dat lijkt me leuk. Maar ik weet het nog niet, mijn huidige baan bevalt ook goed.”

Welke bladen lees je?

“Eva, een christelijk vrouwenblad, Nursing en regionale kranten.”

Wie zou je wel eens willen ontmoeten?

“Als dat nog zou kunnen: mijn moeder. Ze overleed toen ik vier was. Om samen te praten, over alles in ons leven. Ook zou ik graag willen weten hoe ze vindt dat we het doen.”

Wat voor opleiding heb je gevolgd?

“Mbo-verpleegkunde. Het hbo hoop ik weer op te gaan pakken.”

Wat voor auto rijd je?

“Een Audi A3.”

Wat is je favoriete tv-programma?

“Ik lees liever een boek en kijk niet veel televisie. Hunted vond ik leuk. Eerder keek ik wel eens naar een ziekenhuisserie, zoals Grey’s Anatomy.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Niks mis met die Anneke.

 • veldzicht

  @farmerbn.Toch een beetje een eigenaardige opmerking als ik er nog even na denk?! .Het zelfde als dat je zegt niks mis met die Koningin Maxima.

 • farmerbn

  Maxima is ook heel erg top.

 • veldzicht

  Daar om,dan zeg je toch ook niet niks mis mee met Maxima.

Of registreer je om te kunnen reageren.