Boerenleven

Achtergrond

1980: koeien in een losloopstal, jongvee op de grup

Met de komst van ligboxenstallen, stonden de grupstallen leeg. Veel boeren stalden er jongvee.

Op deze foto uit 1980 is ontzettend veel te zien.

Deze grupstal is aangepast en opgeknapt: geen houten staanders meer en een betonnen plafond. Er was nog meer moderns: een motormaaier voor het gazon, rechtsachter op de foto te zien. - Foto: Misset
Deze grupstal is aangepast en opgeknapt: geen houten staanders meer en een betonnen plafond. Er was nog meer moderns: een motormaaier voor het gazon, rechtsachter op de foto te zien. - Foto: Misset

Het was de tijd dat er nieuwe stallen werden gebouwd van het loslooptype. Dat waren ligboxenstallen met een voerhek, ligboxen en een roostervloer. Koud, vonden veel boeren ze in het begin. En vies, want het duurde even voor elke koe wist dat ze in een box moest gaan liggen en niet op de roostervloer. Lastig was het ook want de hoorns, waarmee bloederige rangordegevechten werden gevoerd, moesten afgezaagd worden.

Tussen grupstal en ligboxenstal in

De stal op de foto zit een beetje tussen de grupstal en de ligboxenstal in. Er staat jongvee, wat doet vermoeden dat de melkkoeien in een ligboxenstal gehuisvest zijn. Maar dat was bij vrijwel geen enkele boer een reden om de oude koestal niet meer te gebruiken. Met wat aanpassingen kon er nog prima vee staan. De houten staanders zijn hier vervangen door exemplaren van ijzer. De slieten van de hooizolder zijn vervangen door betonelementen, de achterwand lijkt betimmerd met planken.

Knusse warmte

Hoe de ventilatie geregeld is, is niet goed te zien maar dit was vaak een mankement bij dergelijke huisvesting. Boeren hielden van de knusse warmte, maar voor de dieren was het al snel teveel. Bovendien raakte de ruimte bedompt en vochtig. Als de deuren opengingen, walmden ’s winters vaak grote witte wolken naar buiten zodat het van een afstand leek of de boel in brand stond. Het is weleens gebeurd dat bezorgde passanten de brandweer belden, die bij aankomst vaststelde dat er slechts sprake was van wolken condens.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 15 van dinsdag 7 januari en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

Of registreer je om te kunnen reageren.