Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

14 jaar geleden: een mager jaar voor quotumhandel

De dreiging van afschaffing melkquotum, maakte veel boeren kopschuw.

Op 15 januari 2006 begon het seizoen voor de quotumhandel van dat jaar en achteraf zou blijken dat 2006 een mager jaar was voor de handel. Het Productschap Zuivel registreerde 7.756 transacties waarbij melkproductierechten werden verkocht. Daar was 262 miljoen kilo melk bij betrokken tegenover een langjarig gemiddelde van 400 miljoen kilo per jaar. Het aantal transacties lag in 2006 circa 28% lager dan in het voorgaande jaar, de hoeveelheid melk die toen van eigenaar verwisselde, was eveneens bijna 30% afgenomen.

Grondloze overdracht quotum

Behalve deze handelsterugval was er nog een opvallend element in de quotumhandel van 2006: de grondloze overdracht van quotum. Dit was een doorslaand succes. Veel veehouders kozen ervoor om quotum zonder grond te kopen. Na een trage start in april van het quotumjaar ging het ineens los. De nieuwe handelsvorm zonder grond overvleugelde al snel de traditionele handel met grond. In december van 2006 registreerde het productschap al tienmaal zoveel transacties zonder grond dan transacties met grond.

Boeren konden ‘los’ zonder superheffing

Afschaffing melkquotum

Toch kon deze noviteit niet verhinderen dat veehouders in 2006 meer dan ooit aarzelden om quotum te kopen. De dreigende afschaffing van de quotering had hen kopschuw gemaakt. Het besluit werd in 2007 genomen maar de feitelijke uitvoering was toen nog ver weg. Pas op 1 april 2015 was het zover: toen kwam er na 30 jaar melkquotering een einde aan. Boeren konden ‘los’ zonder dat er superheffing aan te pas zou komen. De verwachting was dat de melkproductie zou stijgen en dat gebeurde dan ook. Het was ingecalculeerd, de wereld zat immers te springen om melk, China, Rusland, allemaal wilden ze melk. Die verwachtingen kwamen niet uit en om verdere productiestijging alsnog af te remmen, werd in 2015 een nieuw systeem in de benen gezet, dat van fosfaatrechten.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 15 januari en is onderdeel van de rubriek Historisch

Beheer
WP Admin