Foto: Koos Groenewold BoerenlevenFoto

‘Het gaat goed maar er is nog meer uit te halen’

Er was gedoe met de melkrobots maar dat is opgelost. Opvolger Rick kijkt weer vooruit.

Rick Vos (22) woont in Drongelen (N.-Br.). Ricks ouders hebben in maatschap 100 melkkoeien, 60 hectare waarvan 35 hectare akkerbouw met zaaiuien, stamslabonen en cichorei. Ook is er een gesloten varkenstak met 45 zeugen en 280 vleesvarkensplaatsen. Ricks vader doet de koeien, varkens en akkerbouw, zijn opa springt overal bij waar nodig. Rick gaat voornamelijk over het akkerbouwdeel en helpt als het druk is mee bij de koeien.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“We willen graag naar 120 melkkoeien en ik zou ook wel iets uit willen breiden in de akkerbouw. De productie van de koeien kan ook wel iets omhoog. We hebben veel problemen gehad met de melkrobots. Na een update van de software, wilden de koeien de melk niet meer laten schieten. Mijn vader kwam er uiteindelijk achter dat het iets met straling was. De oude software is er weer opgezet en daarna was het probleem over. Maar toen waren we wel een paar jaar verder en was de productie gezakt naar 25 liter per koe per dag. Nu zitten we op 29 liter. Het gaat dus de goede kant op, maar er is nog meer uit te halen. Het blijft een sport om te blijven verbeteren, dat vind ik het mooie aan dit vak.”

Het liep een tijdje niet zo lekker met de koeien, ze lieten in de robots de melk niet meer schieten. Sinds de oude software er weer op zit, is het probleem voorbij. - Foto's: Koos Groenewold

Het liep een tijdje niet zo lekker met de koeien, ze lieten in de robots de melk niet meer schieten. Sinds de oude software er weer op zit, is het probleem voorbij. – Foto’s: Koos Groenewold

Mijn grote voorbeeld is …

“Een boer waar ik stage liep. Ik kom er nog steeds veel. Onze ideeën zitten vaak op 1 lijn en als ik graag een mening of idee van een ander wil, bel ik hem. Het is prettig om een extra sparringpartner te hebben, maar mijn vader en ik beslissen uiteindelijk wat het gaat worden.”

Het plan is om uit te breiden van 100 naar 120 koeien.

Het plan is om uit te breiden van 100 naar 120 koeien.

Het mooiste werk vind ik …

“Gras inkuilen. Dat doen we zelf en ik vind het prachtig. Het maaien, ruggen en oprapen maar vooral ook het feit dat we het met zijn vieren doen. Naast ikzelf helpen mijn vader, opa en broertje mee. Het geeft een goed gevoel om er samen de schouders onder te zetten.”

Ik heb een hekel aan …

“Onkruid hakken is niet heel geweldig maar je doet het wel ergens voor. Waar ik echt van baal, is als iets tegenzit en je krijgt er geen grip op. Gewassen die het op een bepaalde plek niet lekker doen of het gedoe wat we gehad hebben met de melkrobots.”

Ricks vader gaat het meest over de koeien maar als het druk is, helpt Rick mee.

Ricks vader gaat het meest over de koeien maar als het druk is, helpt Rick mee.

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Investeer ik dat in grondverbetering. De drainagebuizen zijn bijvoorbeeld verouderd. Verder zou ik de erfverharding aanpassen, er een machineberging bijzetten en gps voor op de trekkers aanschaffen. Dat miljoen is zo op.”

Naast koeien is er ook 35 ha. akkerbouw met zaaiuien, stamslabonen en cichorei.

Naast koeien is er ook 35 ha. akkerbouw met zaaiuien, stamslabonen en cichorei.

Over 5 jaar dan …

“Hoop ik in de maatschap te zitten. Ik hoop ook dat het met de koeien en de melkrobots goed blijft gaan en dat we in de akkerbouw wat gegroeid zijn. Bij de tijd blijven, dat is mijn ambitie.”

Beheer
WP Admin