Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

18 jaar geleden: Aanpak MKZ moest echt anders

Vandaag 18 jaar geleden schoof het Entplatform een manifest bij de Nederlandse politiek onder de neus. Het ging over de toekomstige aanpak van MKZ.

In het Entplatfom zaten onder meer de Dierenbescherming, LTO Nederland, Natuurmonumenten, NAJK, Milieudefensie en de Stichting Natuur en Milieu. Ook ANWB, MKB Nederland en de Consumentenbond waren betrokken.

Tot 1991 werden zogenoemde evenhoevigen in Nederland geënt tegen mond- en klauwzeer (MKZ), daarna veranderde de koers in een non-vaccinatiebeleid om een onderscheidende exportpositie te houden. Mocht MKZ uitbreken, dan zou het virus de kop in worden gedrukt door rond de haard alle gevoelige dieren te ruimen.

Entplatform wil minder ingrijpend MKZ-beleid

Er was weinig heisa over, tot 2001. Toen brak in Nederland MKZ uit. Door fouten op allerlei terreinen greep het virus snel om zich heen en moesten duizenden dieren worden afgemaakt, ook hobbydieren. De kosten waren gigantisch en ethische vragen kwamen op: was het non-vaccinatiebeleid nog wel vol te houden? Het Entplatform pleitte ervoor om het MKZ-beleid zo te wijzigen dat de gevolgen van een eventuele uitbraak veel minder omvangrijk en ingrijpend zouden zijn.

Lees verder onder de foto.

(2002) Een affiche van de Stichting Ent Europa hangt, ruim een jaar na het ruimen van de veestapel in de MKZ-crisis aan een boom op een dijk langs de IJssel. In dit gebied, de zogenoemde MKZ-driehoek, werd nagenoeg al het vee geruimd. - Foto: ANP

(2002) Een affiche van de Stichting Ent Europa hangt, ruim een jaar na het ruimen van de veestapel in de MKZ-crisis aan een boom op een dijk langs de IJssel. In dit gebied, de zogenoemde MKZ-driehoek, werd nagenoeg al het vee geruimd. – Foto: ANP

Noodvaccinatie in Europa mogelijk gemaakt

Een van de voorstellen was om bij een uitbraak over te gaan tot een noodenting, zonder dat de geënte dieren later alsnog geruimd zouden worden. Preventieve vaccinatie moest terug ingevoerd worden voor hobbydieren, zeldzame rassen en dierentuindieren. En om de totale schade binnen de perken te houden, zouden bij een uitbraak de EU-landen in compartimenten opgedeeld moeten worden, zodat de export uit niet-getroffen compartimenten door kon gaan. Dat kwam er niet van, maar in 2003 maakte de EU wel zogenoemde noodvaccinatie mogelijk: gezonde dieren die tijdens een uitbraak geënt zijn, hoeven dan later niet alsnog geruimd te worden.

Beheer
WP Admin