Boerenblog

‘We gaan stoppen: spullen uitzoeken’

Hebben we straks, na de verhuizing, al die boerenspullen nog wel nodig?

Midden in de vakantie is het niet per se meer ontspannen dan als je gewoon een ritme volgt. We hebben de afgelopen tijd lekker bij huis gerommeld. Ikzelf heb 4 weken vrij, dankzij ouderschapsverlof, iets wat een gemiddelde boer natuurlijk niet kent. Het is in Nederland zo dat als je een kind krijgt, je de eerste 8 jaar van zijn of haar leven 26 keer het aantal uur dat je per week werkt onbetaald kunt opnemen voor de zorg van je kind. En dat zonder dat het effect heeft op je contracturen, al is er wel effect op je salarisstrook.

Niet aan toekomen

Dankzij deze regeling heb ik dus extra vrij en als ik bij huis ben, wil ik graag dingen doen waar ik anders niet aan toe kom. Zoals een kamer opruimen, de winterkleren (niet lachen) opbergen en buiten alles op orde krijgen voor al die mooie zomeravonden.

Ik ben een beetje in verwarring

Maar wat is het geval? Eerst was het te warm om echt meters te maken in huis. Van de bank opstaan en een glas water halen, was al genoeg om straaltjes te zweten. Daarna kwam er regen waardoor het gras maaien juist weer erg onhandig was. En nu is het net te koud om lekker met de kinderen buiten te zijn en even flink door de tuin te gaan.

Maar als ik heel eerlijk ben: ik heb er gewoon geen zin in. Over 2 dagen begint het onkruid toch weer te groeien. Ook weten we natuurlijk dat we na de verkoop van ons bedrijf zullen verhuizen, dus echt grote klussen aanpakken, doen we ook niet.

Niet meeverhuizen

Ik ben een beetje in verwarring. Nu heb ik maar bedacht om toch het huis van binnen eens goed langs te gaan. Wat gebruiken we echt? Wat gebruiken we niet of nauwelijks? Dat kan weg. Ik wil het niet meeverhuizen. Een bevriend stel heeft vier jaar geleden hun boerderij verkocht. Ze zaten min of meer in dezelfde situatie als wij, dat was ook een verdrietig verhaal. Ze liet mij gisteren foto’s zien van hoe ze dat hebben aangepakt. Ze had in de aanloop van hun verhuizing alles wat ze wilde verkopen gewoon in de voortuin gezet. Het liep als een trein zei ze.

Ontspullen werkt helend

Ontspullen is gek genoeg heel helend, zeker als je ergens anders helemaal opnieuw moet beginnen. Zo loopt Henk nu met zijn vader door het bedrijf: wat verkopen we allemaal en wat niet? Wat willen we houden en waarom? Heeft het na de verkoop nog waarde voor ons en hebben we al dat gereedschap nog wel nodig als we straks geen ligboxenstal meer hebben om te onderhouden? Of geen trekker meer die vastloopt? Of een breekbout die tijdens het ploegen afknapt?

We beginnen met het loslaten van ons huidige leven

Al die spullen, noem maar op… wat moet je ermee? Of liever gezegd, wat wil je ermee? Eraan vasthouden of toch gewoon echt opnieuw beginnen? We gaan deze zomer ontspullen. Dat is een ding wat zeker is. We beginnen met het loslaten van ons huidige leven en oriënteren ons alvast op ons nieuwe leven.

Of registreer je om te kunnen reageren.