Redactieblog

11 reacties

‘Wat boeren van burgers willen weten’

Begrip voor elkaar begint bij dingen over elkaar willen weten. Maar boerenvragen pakten anders uit.

Van een lezer kreeg ik de vraag of ik ooit nog wat gedaan had met mijn vragen-aan-burger-en-omgekeerd-lijstje. Hij doelde op mijn oproep van een tijd geleden. Daarin vroeg ik boeren en boerinnen om me drie vragen te mailen over wat zij graag van burgers zouden willen weten. Omgekeerd vroeg ik links en rechts aan burgers wat zij graag van boeren zouden willen weten.

Kritiek zonder elkaar te treffen

Het was allemaal niet erg wetenschappelijk verantwoord. Ik peilde slechts de belangstelling van twee groepen voor elkaar. Groepen die veel met elkaar te maken hebben, maar die elkaar in ‘real life’ weinig treffen. En toch hebben ze veel kritiek op elkaar.

Alles bij elkaar leidt burgerkritiek wel tot regels waar de gemiddelde boer slecht mee uit de voeten kan

Burgers vinden dat boeren te weinig oog hebben voor milieu en dierenwelzijn. Boeren vinden dat burgers maar wat roepen zonder te weten hoe het er nou echt aan toegaat op hun bedrijven.

En als burgers dierenwelzijn dan zo superbelangrijk vinden, kiezen ze in de supermarkt doodleuk voor de goedkope kiloknallers. Maar alles bij elkaar leidt de burgerkritiek wel tot regels waar de gemiddelde boer slecht mee uit de voeten kan.

Boeren maken verwijten

Kortom, ik had bedacht dat er maar eens wat wederzijds begrip moest komen. Dingen weten van elkaar leek me een mooi begin, maar wát wilden beide groepen dan van elkaar weten?

Dat liep anders dan gedacht en daarom heb ik er niets mee gedaan. Nu de lezersvraag kwam, kom ik er alsnog op terug. De drie meest genoemde dingen die burgers van boeren zouden willen weten:

 • Waarom wilde je boer worden?
 • Wat vind je zo mooi aan je vak?
 • Kun je weleens op vakantie?

Leuke vragen, vond ik. Vragen die wel getuigden van oprechte belangstelling voor een manier van leven die velen onbekend is.

En dan: de drie meest gestelde vragen van boeren aan burgers:

 • Weten jullie wel hoe hard wij moeten werken?
 • Weten jullie wel hoe weinig wij betaald krijgen voor jullie eten?
 • Kopen jullie biologisch of ga je toch voor het goedkoopste?

Iedereen zal het verschil in vraagstelling zien. Boeren stellen eigenlijk helemaal geen vragen, ze maken verwijten. Ik snapte het wel, maar ik was toch ook teleurgesteld.

Mijn voorlopige conclusie is dat boeren en burgers echt twee totaal verschillende culturen zijn

Hebben boeren dan helemaal geen belangstelling voor burgers? Moet het begrip van één kant komen? Of heb ik de vraag om vragen te stellen gewoon niet goed gesteld. Ik kom er niet helemaal uit. Mijn voorlopige conclusie van dit zeer gammele straatonderzoekje is dat boeren en burgers écht twee totaal verschillende culturen zijn.

Ineens moet ik denken aan die bekende dichtregels van de Brit Rudyard Kipling: East is east and west is west, and never the twain shall meet. Of is dit te somber gedacht?

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Ik zie wel duidelijk een realistisch verschil. Met de vragen van de burger zie je toch weer het romantische plaatje.... Zelf kom ik het ook tegen op feestjes. Je geeft maar weer een vriendelijk antwoord terwijl je ondertussen denkt: Je hebt geen idee wat een boerenleven is. Hoe wij als 1 van de eersten het klimaat, watergebruik, milieu gebruik merken in de bedrijfsvoering. Hoe slecht het gaat in Nederland met de boeren. Maar we praten maar mee met de burger, die mij verteld ook wel boer te willen zijn.... Persoonlijk voel ik de kloof steeds groter worden en de boer steeds stiller naar de burger toe.

 • Hilhorst100

  Burgers worden willens en wetens vals voorgelicht met linkse leugens door de gehele overheid, media etc

 • Maas1

  Ik weet niet of het nou werkelijk zo zwart wit is. De burger de boer de consument doen beide hun boodschappen deze worden fors betaald door de burger de boer ontvangt maar een klein deel,hij moet toezien hoe de laatste hyena het karkas verscheurd,en het gehele systeem in een sterfhuis constructie is gezet. Als de boer een normaal inkomen kan generen en wordt opgeplust met alle eisen die er aan zitten te komen,dan verstaan de burger en de boer elkaar beter,en wordt een sterfhuisconstructie afgewend.
  Zelfs Jan modaal zal of heeft het financiëel moeilijk
  Het inlegvelletje en de beloofde € 1000,- waren lapmiddelen en verkapte beloftes, het systeem rooit te beginnen bij de onderlaag het land en zijn inwoners leeg. Niet geïnteresseerd in bedrijven en mensen,alleen in jobs,in de bovenlaag dan mensen die nooit een bezem vast hebben gehad figuurlijk dan letterlijk kunnen ze het als geen ander berooid en verstrooid achterlatend.

  <>

 • massy

  Al dat gestegel komt in grote maten door de overheid die komt regelmatig met verkeerde informatie wat meestal voor de boer slecht uitvalt waardoor die burger denkt die boeren al weer. dus wederzijds worden boeren en burgers tegen elkaar op gezet.die burger denkt altijd dat hij of zij maar van alles kan roepen en die boer denkt laat mij mijn verstand maar gebruiken ik houd mooi mijn mond. dus per saldo komen we geen steek verder met elkaar .

 • GJ Bunt

  Er zijn ook boeren die klagen met gezonde botten...
  oftewel, negatief doen.

 • Bert Roeleveld

  Het begint al met de drie vragen die door de boeren gesteld worden dit zijn alle drie klagend .Dan kom je moeilijk uit op een positief verhaal.
  Ik probeer altijd over de thema s te praten die we allemaal al bereikt hebben en waar we mee bezig zijn zoals millieu , klimaat, welzijn,efficientie en wat er nog meer mogelijk is om te verbeteren ,zo houd je een boeiend gesprek en blijven de mensen aan je lippen gekluusterd.
  Vaak staan ze er dan van te kijken wat wij allemaal doen .

 • trotse kalverhoudster

  ik ga hem anders stellen:
  willen wij van de burger weten als hij op vakantie kan, wou hij of zij net als zijn vader timmerman, loodgieter of advocaat worden?

  Het zijn de vragen waar geen indirecte diepgang inzit, het is dan net als de tijd opgevuld moet worden,
  waarom dan niet bijv de vraag als je een dag mag meelopen met de boer, wat zal je het liefst meemaken? De tijd die je niet besteed aan je bedrijf, waar besteed je die dan aan?

 • Bennie Stevelink

  Uit het opmerkelijke verschil tussen de drie vragen van burgers aan boeren, en de drie vragen van boeren aan burgers, is wel iets af te leiden. Burgers stellen vragen vanuit de positie van de eisende partij. Boeren stellen vragen vanuit de positie van de leverende partij; de partij die aan de eisen moet voldoen die de andere partij stelt. Eisen waar men zich vaak machteloos en onbegrepen in voelt.

  De drie vragen van burgers aan boeren laten zien hoe burgers zich tegenover boeren voelen.
  De drie vragen van boeren aan burgers laten zien hoe veel boeren zich tegenover burgers voelen.

  Ik heb hier geen oplossing voor.

 • hgal

  Even stil staan bij de vragen van de burger:
  Waarom wilde je boer worden?
  Wat vind je zo mooi aan je vak?
  Kun je weleens op vakantie?
  Alle 3 hebben ze als ondertoon "wat bezielt je toch zoiets te willen, waarom maak je het jezelf zo moeilijk".

  In dat licht zijn de 3 vragen van de boeren:
  Weten jullie wel hoe hard wij moeten werken?
  Weten jullie wel hoe weinig wij betaald krijgen voor jullie eten?
  Kopen jullie biologisch of ga je toch voor het goedkoopste?
  Weinig anders dan een bevestiging van wat de burger zich afvraagt.

 • Maas1

  Ik vind de vraag stelling niet helemaal.De burger stelt meer de vraag vanuit belangstelling en de boer in deze hoedanigheid als slachtoffer met de rug tegen de muur,een verwijdbare vraagstelling. Boeren zijn toch ook burgers of heb ik wat gemist.
  Wat voor een koopgedrag heeft de boer of zijn gezinsleden bij de supermarkt dan? Juist ja k bedoel maar.

 • cor vroege

  Ik heb w.o 2 niet meegemaakt,mensen die hem meegemaakt hebben in 44 de honger winter ,ga daar eens is meepraten,ik denk dan dat je blij mag zijn dat hier iedere dag de schappen vol liggen,we zijn met z,n allen veels te verwend geworden,zou wel eens goed zijn voor een hoop mensen dat er honger kwam,dan leren ze de boer weer eens te waarderen.Dan is duurzaamheid en klimaat niet belangrijk meer.,dan vreet je alles!!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.