Foto: Bert Jansen BoerenlevenOpinie

‘Wat boeren van burgers willen weten’

Begrip voor elkaar begint bij dingen over elkaar willen weten. Maar boerenvragen pakten anders uit.

Van een lezer kreeg ik de vraag of ik ooit nog wat gedaan had met mijn vragen-aan-burger-en-omgekeerd-lijstje. Hij doelde op mijn oproep van een tijd geleden. Daarin vroeg ik boeren en boerinnen om me drie vragen te mailen over wat zij graag van burgers zouden willen weten. Omgekeerd vroeg ik links en rechts aan burgers wat zij graag van boeren zouden willen weten.

Kritiek zonder elkaar te treffen

Het was allemaal niet erg wetenschappelijk verantwoord. Ik peilde slechts de belangstelling van twee groepen voor elkaar. Groepen die veel met elkaar te maken hebben, maar die elkaar in ‘real life’ weinig treffen. En toch hebben ze veel kritiek op elkaar.

Alles bij elkaar leidt burgerkritiek wel tot regels waar de gemiddelde boer slecht mee uit de voeten kan

Burgers vinden dat boeren te weinig oog hebben voor milieu en dierenwelzijn. Boeren vinden dat burgers maar wat roepen zonder te weten hoe het er nou echt aan toegaat op hun bedrijven.

En als burgers dierenwelzijn dan zo superbelangrijk vinden, kiezen ze in de supermarkt doodleuk voor de goedkope kiloknallers. Maar alles bij elkaar leidt de burgerkritiek wel tot regels waar de gemiddelde boer slecht mee uit de voeten kan.

Boeren maken verwijten

Kortom, ik had bedacht dat er maar eens wat wederzijds begrip moest komen. Dingen weten van elkaar leek me een mooi begin, maar wát wilden beide groepen dan van elkaar weten?

Dat liep anders dan gedacht en daarom heb ik er niets mee gedaan. Nu de lezersvraag kwam, kom ik er alsnog op terug. De drie meest genoemde dingen die burgers van boeren zouden willen weten:

  • Waarom wilde je boer worden?
  • Wat vind je zo mooi aan je vak?
  • Kun je weleens op vakantie?

Leuke vragen, vond ik. Vragen die wel getuigden van oprechte belangstelling voor een manier van leven die velen onbekend is.

En dan: de drie meest gestelde vragen van boeren aan burgers:

  • Weten jullie wel hoe hard wij moeten werken?
  • Weten jullie wel hoe weinig wij betaald krijgen voor jullie eten?
  • Kopen jullie biologisch of ga je toch voor het goedkoopste?

Iedereen zal het verschil in vraagstelling zien. Boeren stellen eigenlijk helemaal geen vragen, ze maken verwijten. Ik snapte het wel, maar ik was toch ook teleurgesteld.

Mijn voorlopige conclusie is dat boeren en burgers echt twee totaal verschillende culturen zijn

Hebben boeren dan helemaal geen belangstelling voor burgers? Moet het begrip van één kant komen? Of heb ik de vraag om vragen te stellen gewoon niet goed gesteld. Ik kom er niet helemaal uit. Mijn voorlopige conclusie van dit zeer gammele straatonderzoekje is dat boeren en burgers écht twee totaal verschillende culturen zijn.

Ineens moet ik denken aan die bekende dichtregels van de Brit Rudyard Kipling: East is east and west is west, and never the twain shall meet. Of is dit te somber gedacht?

Beheer
WP Admin