Boerenleven

Achtergrond 4 reacties

Opvolger Jelle: meer werk én verdienmodel met bio

Van gangbaar naar bio betekende meer werk. Om dat te verlichten, bouwt Jelle Knoot zijn machines zelf.

Opvolger Jelle Knoot (24) in Numansdorp (Z.-H.) teelt op het vee- en akkerbouwbedrijf van 7,5 hectare van zijn opa op biologische wijze consumptie- en fritesaardappelen, uien, wortelen en rode kool. Hij werkt deels samen met een buurman, een grotendeels gangbare akkerbouwer die op een aantal hectares biologische aardappelen en uien teelt.
Jelle werkt 4 dagen in de week als teeltadviseur, de hectares van opa bewerkt hij allemaal zelf met zo nu en dan hulp van vader en schooljeugd, het werk voor de biologische hectares van de buurman doen ze in onderling overleg.

Lees verder onder de foto

Jelle Knoot is 24. Opleiding: HAS Dronten richting tuin- akkerbouw, vorig jaar afgerond. Jelle teelt op het vee- en akkerbouwbedrijf van 7,5 hectare van zijn opa op biologische wijze consumptie- en fritesaardappelen, uien, wortelen en rode kool. - Foto's Peter Roek
Jelle Knoot is 24. Opleiding: HAS Dronten richting tuin- akkerbouw, vorig jaar afgerond. Jelle teelt op het vee- en akkerbouwbedrijf van 7,5 hectare van zijn opa op biologische wijze consumptie- en fritesaardappelen, uien, wortelen en rode kool. - Foto's Peter Roek

Als ik het bedrijf overneem, dan verander ik ...

“Mijn situatie is niet heel gebruikelijk. Het bedrijf is van mijn opa, mijn vader heeft het niet overgenomen. Er is helemaal niets van mij en als het om overname gaat, zijn er ook nog andere familieleden bij betrokken. Maar wat ik nu anders doe dan mijn opa, is dat ik van gangbaar naar biologisch ben gegaan. Dat was een grote verandering en het is daardoor erg arbeidsintensief geworden. Ik heb nu net zoveel werk als iemand met 30 hectare extensieve gangbare akkerbouw, maar ik heb wel een verdienmodel. Om het werk rond te zetten, heb ik zoveel mogelijk gemechaniseerd. Omdat ik niet veel eigen vermogen heb, maak ik mijn machines zelf. Zo heb ik onder meer een rugschoffelmachine gebouwd, een rijenbemester en een wiedbed.”

Lees verder onder de foto

De omschakeling naar biologisch was een hele grote verandering. Jelle heeft er veel meer werk door.
De omschakeling naar biologisch was een hele grote verandering. Jelle heeft er veel meer werk door.

Mijn grote voorbeeld is ...

“Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik heb bewondering voor het doorzettingsvermogen van mijn opa en verder heb ik altijd veel opgestoken van andere boeren en stageboeren. Overal zie je wel wat en met dat alles vorm ik mijn eigen visie.”

Het mooiste werk vind ik ...

“Waar ik het afgelopen jaar het meest van heb genoten, was het bouwen van een schoffelmachine. Dit jaar heb ik die gebruikt en het gaf veel voldoening om te zien dat ie goed werkte. Zeker 90% van het onkruid is opgeruimd. Ik heb dus niet voor niets zo lang gesleuteld.”

Lees verder onder de foto

Omdat hij niet veel eigen vermogen heeft, zit machines kopen er niet in. Daarom bouwt Jelle ze zelf.
Omdat hij niet veel eigen vermogen heeft, zit machines kopen er niet in. Daarom bouwt Jelle ze zelf.

Ik heb een hekel aan ...

“Met een hak door het land lopen om handmatig onkruid weg te halen. En beregenen, dat doe ik ook niet graag. De installatie is verouderd en heeft niet zoveel capaciteit. Wat een ander in 2 uur doet, daar doe ik 6 uur over. Een nieuwe of betere installatie maken staat op mijn lijstje voor komende winter.”

Lees verder onder de foto‘s


 • Eén van de machines die Jelle zelf bouwde, was een schoffelmachine. Deze winter staat een beregeningsinstallatie op zijn lijstje.

  Eén van de machines die Jelle zelf bouwde, was een schoffelmachine. Deze winter staat een beregeningsinstallatie op zijn lijstje.

 • Jelle heeft een droom: over 5 jaar hoopt hij hier nog steeds te boeren, met hulp van investeerders.

  Jelle heeft een droom: over 5 jaar hoopt hij hier nog steeds te boeren, met hulp van investeerders.

Als ik een miljoen zou winnen, dan ...

“Steek ik dat in de overname. Ik zou niet stoppen met werken, mijn werk als adviseur en als boer doe ik beide met veel plezier.”

Over 5 jaar dan ...

“Dat is moeilijk te zeggen. Als je vraagt waar ik van droom, dan weet ik het wel: dat ik hier dan nog zit en samen met investeerders een mooi overnameplan heb.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Heb bewondering voor die jongen,wel zou ik hem adviseren als je met een haakse slijpmachine aan de slag gaat een veiligheids bril op te zetten,de ellende is groot als je een staalsplinter in je oog krijgt!.

 • fanne

  Goed bezig, doe zo voort !

 • Bertus Buizer

  Fantastisch, die goede keuze, motivatie en visie van deze jonge biologische boer Jelle Knoot !

 • huisvader

  Respect voor je passie en doorzettingsvermogen
  Hoorde gister dat een vollegrondsgroente teler uit Noord Oost Friesland die voornamelijk op huurgrond teelde een akkerbouwbedrijf heeft gekocht . Het kan dus nog steeds al zal je er harder voor moeten werken . Succes

Of registreer je om te kunnen reageren.