Foto: Mark Pasveer BoerenlevenFoto

‘Mijn stage in Canada was echt gaaf’

Opvolger Jorrit Jan van de Vosse (18) heeft het er thuis weleens over: zullen we emigreren?

Jorrit Jans vader is ‘de boer’ op het veebedrijf met 150 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 78 hectare grond in Haule (Fr.). De koeien worden gemolken door 3 robots. Opa komt nog dagelijks om bij te springen. Rondom zijn schoolactiviteiten is Jorrit Jan ook veel thuis aan het werk. Hij pakt alles op wat er moet gebeuren. De fokkerij en stierkeuze zijn specifiek zijn afdeling. Jorrit Jan start met zijn laatste jaar mbo-veehouderij niveau 3 aan het Nordwin College in Leeuwarden.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Grote veranderingen zijn niet nodig, het bedrijf is behoorlijk up-to-date. Als ik toch iets zou veranderen, zou ik een nieuwe stal voor de droge koeien zetten. Ze zitten nu voor in de stal, maar daar is eigenlijk te weinig ruimte. Een nieuwe vrijloopstal zou de uitkomst zijn. Verder zou ik graag meer zelf willen gaan doen, zoals insemineren en klauwbekappen. Andere plannen die we hebben, zijn bijvoorbeeld de sleufsilo’s uitbreiden en verbeteren. En we willen graag groeien naar 170 melkkoeien om zo de robots optimaal te benutten.”

  • Jorrit Jan gaat zijn laatste schooljaar in. Daaromheen werkt hij veel mee thuis op het bedrijf met 150 melkkoeien. - Foto's: Mark Pasveer

    Jorrit Jan gaat zijn laatste schooljaar in. Daaromheen werkt hij veel mee thuis op het bedrijf met 150 melkkoeien. – Foto’s: Mark Pasveer

  • Het bedrijf is up to date, als Jorrit Jan het later overneemt, zijn grote veranderingen wat hem betreft niet nodig.

    Het bedrijf is up to date, als Jorrit Jan het later overneemt, zijn grote veranderingen wat hem betreft niet nodig.

Mijn grote voorbeeld is:

“Ik denk hierbij vooral aan mijn voorgangers. Mijn opa begon hier, samen met mijn oma, in 1964 met 12 koeien op een grupstal. Samen hebben ze het bedrijf doorontwikkeld en mijn vader is daarna gegroeid tot waar we nu zijn.”

  • Als echte koeienman is Jorrit Jan het allerliefst bezig met en tussen de koeien. 'Ik kan het hele dagen doen.'

    Als echte koeienman is Jorrit Jan het allerliefst bezig met en tussen de koeien. ‘Ik kan het hele dagen doen.’

  • Een gezond kalf vangen, geeft enorm veel voldoening.

    Een gezond kalf vangen, geeft enorm veel voldoening.

Het mooiste werk vind ik:

“Bezig zijn tussen de koeien is het mooiste dat er is. Het contact, in de gaten houden hoe ze het doen, of ze gezond zijn, voer aanschuiven, boxen uitkrabben, ik kan er de hele dag wel tussen lopen. Dat doe ik veel liever dan hele dagen op de trekker zitten. Ik ben echt een koeienman, ja.”

Om de 3 melkrobots optimaal te benutten, zou Jorrit Jan willen groeien naar 170 koeien.

Om de 3 melkrobots optimaal te benutten, zou Jorrit Jan willen groeien naar 170 koeien.

Ik heb een hekel aan:

“Grond van de bult spitten. Ik vind het niet heel erg om te doen, het is eerder het minst leuke werk. Maar als er onder het kleed een mooi product vandaan komt, zonder broei, dan geniet ik er ook wel weer van. Dan denk ik: dat spitten levert ook wat op.”

  • Dit is het bedrijf in Manitoba (Canada) waar Jorrit jan stageliep. In deze stal zitten de melkkoeien, de droge koeien en er is een strohok voor het afkalven. Aan het voerhek TMR: Total Mixed Ration.

    Dit is het bedrijf in Manitoba (Canada) waar Jorrit jan stageliep. In deze stal zitten de melkkoeien, de droge koeien en er is een strohok voor het afkalven. Aan het voerhek TMR: Total Mixed Ration.

  • Pinken lopen op het Canadese stagebedrijf vrij rond. De schuur waarin ze liggen is overdekt en er ligt schoon en vers stro in. Vreten doen ze buiten, in de open lucht. In verte aan de linker kant staat een grote blauwe stal, hier zitten de kalfjes.

    Pinken lopen op het Canadese stagebedrijf vrij rond. De schuur waarin ze liggen is overdekt en er ligt schoon en vers stro in. Vreten doen ze buiten, in de open lucht. In verte aan de linker kant staat een grote blauwe stal, hier zitten de kalfjes.

Als ik een miljoen win in de loterij dan:

“Zou ik het bedrijf graag verder willen ontwikkelen door te groeien naar 170 melkkoeien en te blijven investeren zoals in een nieuwe stal voor de droge koeien. Ik ben net terug van een halfjaar stage in Canada, het was echt gaaf. Dus misschien zou ik het geld ook wel steken in emigratie.”

  • Stal nummer 2 met melkkoeien en kalveren aan de andere zijde van 3 tot 12 maand.

    Stal nummer 2 met melkkoeien en kalveren aan de andere zijde van 3 tot 12 maand.

  • Hier zie je de hakselcombinatie. Bijna al het landwerk wordt er zelf gedaan. Met deze combinatie wordt de Alfalfa gehakselt en opgeslagen in sleufsilo's voor de melkkoeien.

    Hier zie je de hakselcombinatie. Bijna al het landwerk wordt er zelf gedaan. Met deze combinatie wordt de Alfalfa gehakselt en opgeslagen in sleufsilo’s voor de melkkoeien.

Over 5 jaar dan:

“Dan hoop ik boer te zijn natuurlijk. We hebben het er weleens over of we zullen emigreren naar Canada. Dus of ik over 5 jaar hier boer ben of ergens anders, dat weet ik echt nog niet.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin