Boerenleven

Foto & video 14 reactieslaatste update:26 aug 2019

‘Mijn stage in Canada was echt gaaf’

Opvolger Jorrit Jan van de Vosse (18) heeft het er thuis weleens over: zullen we emigreren?

Jorrit Jans vader is ‘de boer’ op het veebedrijf met 150 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 78 hectare grond in Haule (Fr.). De koeien worden gemolken door 3 robots. Opa komt nog dagelijks om bij te springen. Rondom zijn schoolactiviteiten is Jorrit Jan ook veel thuis aan het werk. Hij pakt alles op wat er moet gebeuren. De fokkerij en stierkeuze zijn specifiek zijn afdeling. Jorrit Jan start met zijn laatste jaar mbo-veehouderij niveau 3 aan het Nordwin College in Leeuwarden.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Grote veranderingen zijn niet nodig, het bedrijf is behoorlijk up-to-date. Als ik toch iets zou veranderen, zou ik een nieuwe stal voor de droge koeien zetten. Ze zitten nu voor in de stal, maar daar is eigenlijk te weinig ruimte. Een nieuwe vrijloopstal zou de uitkomst zijn. Verder zou ik graag meer zelf willen gaan doen, zoals insemineren en klauwbekappen. Andere plannen die we hebben, zijn bijvoorbeeld de sleufsilo’s uitbreiden en verbeteren. En we willen graag groeien naar 170 melkkoeien om zo de robots optimaal te benutten.”


 • Jorrit Jan gaat zijn laatste schooljaar in. Daaromheen werkt hij veel mee thuis op het bedrijf met 150 melkkoeien. - Foto's: Mark Pasveer

  Jorrit Jan gaat zijn laatste schooljaar in. Daaromheen werkt hij veel mee thuis op het bedrijf met 150 melkkoeien. - Foto's: Mark Pasveer

 • Het bedrijf is up to date, als Jorrit Jan het later overneemt, zijn grote veranderingen wat hem betreft niet nodig.

  Het bedrijf is up to date, als Jorrit Jan het later overneemt, zijn grote veranderingen wat hem betreft niet nodig.

Mijn grote voorbeeld is:

“Ik denk hierbij vooral aan mijn voorgangers. Mijn opa begon hier, samen met mijn oma, in 1964 met 12 koeien op een grupstal. Samen hebben ze het bedrijf doorontwikkeld en mijn vader is daarna gegroeid tot waar we nu zijn.”


 • Als echte koeienman is Jorrit Jan het allerliefst bezig met en tussen de koeien. 'Ik kan het hele dagen doen.'

  Als echte koeienman is Jorrit Jan het allerliefst bezig met en tussen de koeien. 'Ik kan het hele dagen doen.'

 • Een gezond kalf vangen, geeft enorm veel voldoening.

  Een gezond kalf vangen, geeft enorm veel voldoening.

Het mooiste werk vind ik:

“Bezig zijn tussen de koeien is het mooiste dat er is. Het contact, in de gaten houden hoe ze het doen, of ze gezond zijn, voer aanschuiven, boxen uitkrabben, ik kan er de hele dag wel tussen lopen. Dat doe ik veel liever dan hele dagen op de trekker zitten. Ik ben echt een koeienman, ja.”

Om de 3 melkrobots optimaal te benutten, zou Jorrit Jan willen groeien naar 170 koeien.
Om de 3 melkrobots optimaal te benutten, zou Jorrit Jan willen groeien naar 170 koeien.

Ik heb een hekel aan:

“Grond van de bult spitten. Ik vind het niet heel erg om te doen, het is eerder het minst leuke werk. Maar als er onder het kleed een mooi product vandaan komt, zonder broei, dan geniet ik er ook wel weer van. Dan denk ik: dat spitten levert ook wat op.”


 • Dit is het bedrijf in Manitoba (Canada) waar Jorrit jan stageliep. In deze stal zitten de melkkoeien, de droge koeien en er is een strohok voor het afkalven. Aan het voerhek TMR: Total Mixed Ration.

  Dit is het bedrijf in Manitoba (Canada) waar Jorrit jan stageliep. In deze stal zitten de melkkoeien, de droge koeien en er is een strohok voor het afkalven. Aan het voerhek TMR: Total Mixed Ration.

 • Pinken lopen op het Canadese stagebedrijf vrij rond. De schuur waarin ze liggen is overdekt en er ligt schoon en vers stro in. Vreten doen ze buiten, in de open lucht. In verte aan de linker kant staat een grote blauwe stal, hier zitten de kalfjes.

  Pinken lopen op het Canadese stagebedrijf vrij rond. De schuur waarin ze liggen is overdekt en er ligt schoon en vers stro in. Vreten doen ze buiten, in de open lucht. In verte aan de linker kant staat een grote blauwe stal, hier zitten de kalfjes.

Als ik een miljoen win in de loterij dan:

“Zou ik het bedrijf graag verder willen ontwikkelen door te groeien naar 170 melkkoeien en te blijven investeren zoals in een nieuwe stal voor de droge koeien. Ik ben net terug van een halfjaar stage in Canada, het was echt gaaf. Dus misschien zou ik het geld ook wel steken in emigratie.”


 • Stal nummer 2 met melkkoeien en kalveren aan de andere zijde van 3 tot 12 maand.

  Stal nummer 2 met melkkoeien en kalveren aan de andere zijde van 3 tot 12 maand.

 • Hier zie je de hakselcombinatie. Bijna al het landwerk wordt er zelf gedaan. Met deze combinatie wordt de Alfalfa gehakselt en opgeslagen in sleufsilo's voor de melkkoeien.

  Hier zie je de hakselcombinatie. Bijna al het landwerk wordt er zelf gedaan. Met deze combinatie wordt de Alfalfa gehakselt en opgeslagen in sleufsilo's voor de melkkoeien.

Over 5 jaar dan:

“Dan hoop ik boer te zijn natuurlijk. We hebben het er weleens over of we zullen emigreren naar Canada. Dus of ik over 5 jaar hier boer ben of ergens anders, dat weet ik echt nog niet.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Als een jonge knul met ouders met zo,n bedrijf al loopt te denken aan emigreren dat geeft toch wel te denken.Het politieke klimaat voor de agrarische sector is hier echt niet goed en hoop dat de verschillende partijen er wat mee doen!

 • Firma Vellenga

  Jorrit Jan, je bent nog jong en vol met plannen. Ik zou zeggen ga er voor en zet een mooi bedrijf neer in Canada. Wacht hier geen 5 jaar mee. Hier in Nederland zitten wij oudjes de tijd nog uit. Ik denk niet dat er hier in Nederland een mooie toekomst ligt voor de melkveehouderij.

 • Almagro

  Ook elders in Europa zijn volop kansen maar Canada is ook mooi. Alleen hebben ze een quota systeem waar we in Europa juist vanaf zijn. Eigenlijk wil ik zeggen: voor een jonge positieve vent zoals jij bied zowat de hele wereld kansen behalve dit land. Ga d'r voor !

 • Attie

  Friezen laten zich zomaar niet verdrijven toch?

 • agratax.1

  Heb in Canada een immigrant gesproken die als motto had arbeid moet betaald worden. Hij had echt in Nederland voldoende armslag maar geen verdienste en dus vertrok de familie om voor zoonlief een bedrijf op te zetten waar arbeid wel betaald werd en waar toekomst perspectief in zit. Iedereen gelukkig nu het gelukt is en pa en ma zich kunnen terug trekken uit het bedrijf zonder dat een van de partijen de tering naar de nering moet zetten. Zo hoort ondernemen en dus ook boeren te zijn. Na gedane arbeid (pensioen) tijd voor rust zonder kopzorgen.

 • hooghoes

  Wegwezen uit nederland das het beste veur een jonge boer

 • el

  Jammer dat ze in Canada een quota systeem hebben!

 • f.degroot1

  Jammer??? Sommige mensen snappen het ook nooit. Waarom gaat het boeren in Canada nou relatief goed? Kijk dan maar naar Amerika, grote bedrijven met veel vreemde arbeid en weinig opbrengsten...…….

 • el

  @F de Groot , dat zijn giga investeringen om boer te worden!

 • a van Gerwen

  @hier zijn de investeringen ook giga maar dan zonder rendement met een overheid die met de waan van de dag alle richtingen uit fladdert. Mooi land om uit te boeren maar toekomst zit er niet echt meer in

 • Jan-Zonderland

  Ja kom het hier maar proberen. Reken maar op $75000/per koe voor going concern bedrijf. Dat is de enige mogelijkheid, anders kom je niet aan melkquotum.

 • Maas1

  Jorrit Jan, de mooiste tijd in Nederland is wellicht om met je vader of andere familie te boeren in Nederland,kan ik me voorstellen.
  Ga voor de plek die je het meeste perspectief bied.
  Ik vind het net als @ Firma Vellenga,en wij zíjn niet van gisteren.
  Het is wel handig als je weet waar je aan begint,vroeger zeiden ze dat over elders,maar die tijd is geweest dat kun je inmiddels beter omdraaien.

 • WGeverink

  Was een paar weken geleden nog in Manitoba en hoorde dat Manitoba een programma heeft om jonge mensen die de melkveehouderij in willen een steuntje in de rug te geven. In Canada is er aan melk wel te verdienen. Banken lenen graag aan melkveehouders. Omdat de inkomsten van de melk eenvoudig te berekenen zijn is het snel uit te rekenen of het uit kan of niet. @Jan: Manitoba is geen Ontario. New Entrant Program -<>

 • WGeverink

  Jorrit moet beslissen of hij wel wil boeren in een land waar de landbouw van alle kanten wordt tegengewerkt. Is het bovendien wel verstandig om zonder vergoeding met je productiemiddelen kapitaal en arbeid de kolen uit het vuur te halen voor de periferie?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.