Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1969: Mais en kunstmest tegelijk de grond in

Dit tafereel uit 1969 is niet afkomstig uit de ruimteserie Star Wars.

Het betreft een Ford-trekker uit de Y-serie met daarachter een gecombineerde maiszaai- kunstmestmachine. In de onderste tonnetjes zat het zaaizaad, in de bovenste zat kunstmest.

De onderdelen van deze zaai-kunstmestmachine waren allemaal mechanisch; er kwam nog geen pneumatiek aan te pas, waardoor het zaaien iets minder precies ging dan we nu gewend zijn. - Foto: Misset

De onderdelen van deze zaai-kunstmestmachine waren allemaal mechanisch; er kwam nog geen pneumatiek aan te pas, waardoor het zaaien iets minder precies ging dan we nu gewend zijn. – Foto: Misset

Het ei van Columbus

Hoewel de teelt van mais lang een zoektocht bleef, was al snel duidelijk dat het gewas grote hoeveelheden mest aankon. Sterker nog, het had grote hoeveelheden nodig. Vandaar dat extra shot kunstmest bij de start.

Dergelijke combinatiemachines leken destijds het ei van Columbus, er was immers de wens het aantal werkgangen te minimaliseren. Maar het had amper effect, de mais groeide er niet nog harder door. En dus verdwenen de combinatiemachines weer uit beeld.

Niet te vroeg zaaien

Groeiwinst voor mais zat hem meer in rassenkeuze en niet te vroeg zaaien. Sommige boeren wilden met de eerste mooie dag in april al aan de slag. De opkomst viel vervolgens tegen en dat had niets met meer of minder mest te maken. De van oorsprong tropische plant had gewoon meer warmte nodig. Daarom werd boeren ook aangeraden om pas in mei te zaaien en dan vooral ondiep, hooguit 3 centimeter. Wie last had van vogelvraat, kon het zaad eerst door de verdunde koolteer halen, of door de menie. Geen vogel die er dan nog trek in had.

Later werd veel maiszaad gecoat met methiocarb, beter bekend als Mesurol. Of het zaad wel of niet behandeld was, kon niet missen. Gecoat zaad was knalroze.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 46 van dinsdag 13 augustus en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin