Foto: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

‘Het was niet makkelijk maar het is gelukt’

Opvolger Pieter Peters is geboeid door de energiesector. Hij wil dan ook verder met de biogasinstallatie thuis.

Pieters vader en zwager hebben samen een akkerbouwbedrijf. Daarbij heeft hij samen met een compagnon een bv met een biogasinstallatie. Pieters zwager doet het akkerbouwbedrijf, zijn vader verdeelt zijn aandacht over het akkerbouwbedrijf en de biogasinstallatie. Zelf richt Pieter zich, samen met een medewerker, volledig op de biogasinstallatie. Hij zal later zijn vader opvolgen en diens 50% van de aandelen overnemen.

Pieters vader en zwager hebben samen een akkerbouwbedrijf. Daarbij heeft hij samen met een compagnon een BV met een biogasinstallatie. Pieter is er nu nog in loondienst. - Foto's: Koos Groenewold

Pieters vader en zwager hebben samen een akkerbouwbedrijf. Daarbij heeft hij samen met een compagnon een BV met een biogasinstallatie. Pieter is er nu nog in loondienst. – Foto’s: Koos Groenewold

Als ik het bedrijf overneem, dan verander ik …

“Wachten hoeft niet. Momenteel zijn we bezig met een ingrijpende verbouwing. We hadden een installatie waarmee we 1 Megawatt per uur aan groene stroom produceerden, we bouwen momenteel een groengasinstallatie die biogas zuivert tot aardgas. Als alles achter de rug is, produceren we 1 Megawatt per uur aan stroom en tot 900 kuub aan groen gas. Omgerekend is dat 2,5 Megawatt per uur.”

Momenteel vindt er een forse verbouwing plaats zodat er straks 1 Megawatt per uur aan stroom en tot 900 kuub aan groen gas geproduceerd kan worden.

Momenteel vindt er een forse verbouwing plaats zodat er straks 1 Megawatt per uur aan stroom en tot 900 kuub aan groen gas geproduceerd kan worden.

Mijn grote voorbeeld is …

“Van collega’s leer ik veel. En ik heb een diep respect voor mijn vader. Hij had een gemengd bedrijf maar stootte de melkkoeien af. Het melkquotum heeft hij verkocht en de opbrengst geïnvesteerd in biogas. Het was niet makkelijk, maar het is gelukt.”

Het mooiste werk vind ik …

“De hele energiesector vind ik boeiend maar wat ik echt heel erg leuk vind, is zorgen dat de bacteriën die het organische materiaal omzetten in biogas, goed in orde zijn. Ik voed ze voor de ene helft met reststromen uit onder meer de veevoerindustrie en de fruitteelt en voor de andere helft met mest. Ze zijn heel erg gevoelig. Om ze optimaal te laten werken, komt de samenstelling van hun menu heel precies. Me daarmee bezighouden, dat doe ik heel graag.”

Menu's samenstellen voor de bacteriën in de installatie is iets dat Pieter heel erg graag doet.

Menu’s samenstellen voor de bacteriën in de installatie is iets dat Pieter heel erg graag doet.

Ik heb een hekel aan …

“De administratie, wat heb ik daar een hekel aan. De compagnon die voor 50% in het biogasbedrijf zit, doet voor anderen de administratie en hij neemt ook de onze voor een groot deel op zich. Dat scheelt, maar ik ontkom er niet aan ook dingen zelf te doen.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Zou ik investeren in oplossingen die het werk lichter maken. Zoals een nieuwe shovel om de reststromen in de vergister te schuiven. Voor mezelf zou ik misschien een nieuwe bestelbus aanschaffen, de huidige is inmiddels behoorlijk oud.”

Na de verbouwing wil Pieter eerst eens zien dat alles weer stabiel gaat draaien. Als het loopt, wil hij de hoeveelheid digestaat verder aanpakken.

Na de verbouwing wil Pieter eerst eens zien dat alles weer stabiel gaat draaien. Als het loopt, wil hij de hoeveelheid digestaat verder aanpakken.

Over 5 jaar dan …

“Moet het bedrijf stabiel draaien. Verder heb ik de ambitie om de hoeveelheid digestaat, het restproduct dat na vergisting overblijft, verder in te perken.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin